Guvernul vrea să amâne cu şase luni liberalizarea preţurilor gazelor. CE respinge solicitarea

Guvernul vrea să amâne, cu şase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.
Economica.net - mar, 11 iun. 2013, 15:30
Guvernul vrea să amâne cu şase luni liberalizarea preţurilor gazelor. CE respinge solicitarea

Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, în luna mai, o scrisoare în care a anunţat intenţia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind însă păstrarea calendarului.

„Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Oettinger i-a răspuns lui Niţă în 31 mai 2013 şi i-a transmis că la nivelul anul 2011 consumatorii industriali din România au beneficiat de cel mai mic preţ al gazelor din întreaga Uniune Europeană.

„Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor. Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie”, potrivit comunicatului.

Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit „în perspectivă” şi raportat la preţurile de pe piaţa Uniunii Europene, menţionând că în anul 2011.

Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, a arătat în luna martie că liberalizarea preţurilor gazelor naturale trebuie amânată, pentru a se evita un „impact major” asupra consumatorilor industriali.

Combinatul din Galaţi este parte a grupului ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.

Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, preţul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut în 1 aprilie (cu 5%), iar în 1 iulie ar trebui să urce cu 5%, respectiv cu 3% în 1 octombrie (3%).

Pentru consumatorii industriali, liberalizrea preţului la gaze s-ar întinde până în 2014. Anul viitor, la 1 ianaurie, preţurile plătite de companii ar urma să crească cu 4%, în 1 aprilie şi 1 iulie cu câte 5%, iar la 1 octombrie cu alte 4 procente.

Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie preţul să crească cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.

Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.

Pentru populaţie, liberalizarea ar urma să înceapă în acest an, la 1 iulie cu 8%, urmată la 1 octombrie cu 2%. În 2014, preţurile plătite de populaţie ar urma să crească cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie şi cu 3% în 1 octombrie.

Etapele liberalizării în 2015 prevăd creşterea preţului cu 2% în ianaurie, cu 3% în 1 aprilie, cu 4% în 1 iulie şi cu 3% în 1 octombrie.

Pentru 2016 sunt prevăzute alte etape, care vor însemna creşteri de preţ cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie.

Creşterile de preţ pentru 2017 sunt cu 2% în 1 ianaurie, 2% în 1 aprilie, 5% în 1 iulie şi 3% în 1 octombrie.

Pentru 2018, preţul au urma să crească cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie.

Pe de altă parte, AcerlorMittal Galaţi, alături de producătorul de aluminu Alro Slatina, au insistat, în ultimele luni, ca impactul în facturile la electricitate al energiei regenerabile să fie diminuat de către stat, acuzând costuri foarte mari.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă prin care amână acordarea unei părţi din ajutorul acordat producătorilor de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, arată informaţiile companiilor auto, transmite DPA....
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...