Harta sărăciei: Un sfert de milion de români stau cu mâna întinsă la stat. Topul judeţelor

Aproape 250.000 de români primesc ajutor social, potrivit celor mai recente date statistice. ECONOMICA.NET vă arată amploarea acestui fenomen la nivelul fiecărui judeţ al ţării, care poate fi un indicator relevant pentru a compara sărăcia din România.
Economica.net - mar, 09 aug. 2016, 21:11
Harta sărăciei: Un sfert de milion de români stau cu mâna întinsă la stat. Topul judeţelor

Un sfert de million de români primesc venitul minim garantat, adică ajutorul social acordat de stat celor care nu au suficiente venituri din care să poată trăi. Mai precis, potrivit datelor aferente lunii mai (cele mai recente disponibile) de la Ministerul Muncii, 248.987 de cetăţeni români au primit ajutor social. Raportat la numărul total de locuitori din evidenţele Ministerului Muncii, rezultă că 1,17% din toată populaţia primeşte acest venit minim garantat. 

În luna mai, pentru care avem cele mai recente date oficiale disponibile, valoarea medie a venitului minim garantat plătit către beneficiari a fost de 281 lei. Guvernul a plătit 70 de milioane de lei pentru acordarea acestui ajutor, în acea lună.

Extremele: Cei mai mulţi beneficiari ai acestui ajutor se găsesc în judeţul Dolj, circa  15.600, iar cei mai puţini în Bucureşti, doar 277.

Însă, o comparaţie mai relevantă poate fi făcută dacă se ia în calcul numărul beneficiarilor de ajutor social din fiecare judeţ raportat la populaţia judeţului respectiv: respectivul procent este un indicator destul de relevant al gradului de sărăcie de acolo, prin comparaţie cu celelalte judeţe.

Top 5 al judeţeler cu cei mai mulţi beneficiari, raportat la populaţie

  1. Teleorman. 2,9% din toată populaţia primeşte acest ajutor. 11.175 de oameni, la o populaţie de circa 381.000 de locuitori.
  2. Buzău: 2,5% din populaţie primeşte venitul minim garantat. Adică 12.090 de persoane din circa 465.000 de locuitori, cât numără tot judeţul.
  3. Vaslui: 2,5% din populaţia judeţului, de circa 452.000 de persoane, primeşte acest ajutor, adică 11.328 de oameni
  4. Mehedinţi: 2,5% din populaţia judeţului primeşte venitul minim garantat. Adică 7.277 de oameni din cei 283.000, cât numără tot judeţul.
  5. Dolj: 2,2% din populaţie este beneficiară a venitului minim garantat: 15.604 de oameni din cei aproape 689.000, cât numără tot judeţul, beneficiază de acest tip de ajutor.

Cine primeşte venitul minim garantat

Ajutorul social (cunoscut sub numele de venit minim garantat – VMG) se acordă familiilor şi persoanelor singure, cetăţeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuinţă, ale caror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure şi 527 lei pentru familia formată din cinci persoane.

Concret, sunt îndreptăţiţi să primească VMG persoanele singure care au venituri nete lunare sub 142 lei, familiile formate din două persoane cu venituri lunare per gospodărie sub 255 lei, familiile formate din trei persoane cu venituri lunare pe gospodărie sub 357 lei, familiile formate din patru persoane cu venituri lunare pe gospodărie mai mici de 442 lei, familiile formate din cinci persoane cu venituri lunare pe gospodărie mai mici de 527 lei.

Valoarea lunară a VMG-ul primit de beneficiar este diferenţa între nivelurile prezentate defalcat mai sus şi venitul net lunar al persoanei singure sau familiei, după caz.

Ajutorul social se acordă pe bază de cerere, de declaraţie pe proprie răspundere, precum şi în baza unor acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate, care se înregistrează la primaria localităţii în a cărei raza teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa beneficiarul.

Acordarea dreptului la ajutor social se face prin dispoziţia scrisă a primarului, după o anchetă socială la domiciliul sau reşedinţa beneficiarului. Persoanele apte de muncă ce solicită ajutorul social şi care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi trebuie să dovedească faptul că sunt în evidenţa AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi că nu au refuzat un loc de muncă, şi mai trebuie să presteze lunar acţiuni sau lucrări de interes local.

Te-ar mai putea interesa și
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă,......
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...