Hidroelectrica şi-a plătit toate datoriile pe termen scurt şi a început să facă profit din dobânzi

Hidroelectrica, cel mai mare producător individual de energie electrică din România, și-a achitat toate datoriile pe termen scurt. Mai mult, a început să facă profit din dobânzi, potrivit celui mai recent raport al Euro Insol, administratorul judiciar al companiei aflate încă în insolvenţă.
Anemona Andone - lun, 16 mai 2016, 20:58
Hidroelectrica şi-a plătit toate datoriile pe termen scurt şi a început să facă profit din dobânzi

La finele lunii martie, Hidroelectrica și-a achitat integral datoria finciară pe termen scurt, care la momentul intrării in insolvenţă in iunie 2012 era de 813 milioane de lei.

„Hidroelectrica se împrumuta în 2012 la dobânzi de 13% în lei si 7-8% în euro. Expunerea băncilor pe Hidroelectrica era atunci de 841 milioane de euro iar costul cu creditele era de 67 milioane de euro”, a spus Remus Borza pentru ECONOMICA.NET.

Pentru că Hidroelectrica devenit o companie solvabilă, aceasta poate contracta acum credit de 1 miliard de euro, cu o dobândă de doar 1%, potrivit lui Borza.

In perioada 2012- 2016 diminuarea semnificativă a datoriei financiare reprezentată atât de linii de credit cât și de credite de investiţii, alături de majorarea fondurilor monetare proprii a condus la obţinerea de profit din dobânzi: pierderea anuală de 114 mil. lei din dobânzi transformându-se într-un câștig anual de 4 milioane de lei (martie 2016).

Conform unor informaţii din piată, Hidroelectrica beneficiază de dobânzi la depozite de peste 1,7% pe lună.

De asemenea, scăderea semnificativă a datoriei financiare în perioada 2012-2016 a favorizat și diminuarea expunerii la riscul de curs valutar, fapt reflectat în transformarea pierderii anuale de 60 milioane de lei din diferenţe de curs de schimb într-un câștig anual de 5 milioane de lei (martie 2016).

Pe lângă liniile de credit și toate datoriile comerciale, fiscale și salariale certe, scadente la data deschiderii procedurii insolvenţei, 20 iunie 2012, au fost decontate integral, se menţionează în raportul Hidroelectrica realizat de Euro Insol pe luna martie.

La finele lunii martie, singurele datorii pe care le mai avea compania erau reprezentate de facilităţile de credit scadente în perioada 1 aprilie 2016 – 15 septembrie 2021.

Hidroelectrica ar ar putea ieşi din insolvenţă pe 8 iunie, când instanţa s-ar putea pronunţa în cazul contestaţiei depuse de traderul Energy Holding.

Reprezentantul Euro Insol a atras atenţia că Hidroelectrica va rata termenul de listare la bursă în noiembrie anul acesta, dacă nu va ieși din insolvență în mai-iunie.

2016, cel mai bun an

Pentru acest an, Borza preconizează că Hidroelectrica va raporta un profit record de peste 1,3 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de lei.

Anul trecut, compania a înregistrat un profit brut de 1,15 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei.
Hidroelectrica este cel mai mare producător individual de energie electrică din România, cu o cotă de piaţă de 30% din producţia de energie la nivel naţional în 2015.

Hidroelectrica este din nou în insolvenţă din februarie 2014. Compania a mai fost în această situaţie în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...