Băncile ţin comisioanele la maxime istorice. Care dintre ele sunt cele mai scumpe

Doar două bănci din primele 17 din sistem au crescut comisioanele la carduri şi conturi curente în ultima jumătate de an, în timp ce pentru restul au rămas neschimbate, la maximele istorice.
Mihai Banita - mar, 21 ian. 2014, 22:09
Băncile ţin comisioanele la maxime istorice. Care dintre ele sunt cele mai scumpe

Băncile au menţinut comisioanele la carduri şi conturi curente la acelaşi nivel cu cele din vara anului trecut, cu mici excepţii.

Instituţiile de credit cu reţea de bancomate extinsă au, în general, şi cele mai mari comisioane pentru administrarea cardurilor şi conturilor curente şi pentru retragerile de numerar.

UniCredit Ţiriac Bank, BCR, BRD şi Millennium Bank au cele mai mari comisioane pentru produsele de debit standard. La o retragere lunară de 1.500 de lei, costurile anuale cu administrarea şi comisionul de retragere ajung până la 220 de lei pe an, în cazul UniCredit, şi la aproximativ 100 de lei pe an în cazul celorlale bănci menţionate.

BCR şi Bancpost practică cel mai mare comision pentru retragerile de la bancomatele proprii, de 0,25% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 0,5 lei, respectiv 0,25 lei.

Banca Românească are cea mai mare sumă minimă pentru retragerile din bancomatele proprii: 2 lei. În iunie 2013, la precedenta analiză a ECONOMICA.NET pe această temă, suma minimă era de 0,2 lei, în timp ce procentul aplicabil a rămas la 0,2%. Comisionul minim crescut face ca pentru retragerile de sub 1000 de lei banca să încaseze efectiv mai mult de 0,2%. Spre exemplu la o retragere de 200 de lei de la bancomatele băncii greceşti, comisionul de 2 lei reprezintă 1%.

ING Bank, Banca Transilvania, Volksbank şi Intersa SanPaolo sunt singurele bănci din primele 17 care nu cer comision pentru retragerile de la bancomatele proprii.

Banca Transilvania este singura bancă ce nu percepe comisioane pentru administrarea contului curent şi a cardului (Visa Electron) şi pentru retragerile de numerar din reţeaua sa de ATM.

Administrarea contului curent poate costa până la 7,5 lei/lună, în cazul UniCredit, media fiind în jurul a 2,5-3 lei lună. Volksbank este singura bancă ce a crescut acest comision în ultimele luni, după ce a relansat pachetele de cont curent – pentru 4 lei pe lună clientul primeşte acces la internet banking şi retrageri gratuite în reţea.

Cel mai mare comision pentru retragerile de la automatele altor bănci este practicat de BCR, care cere 1% din suma retrasă + 6 lei. La 200 de lei retraşi de la altă bancă, comisionul înseamnă 8 lei. La această categorie merită o menţiune şi UniCredit şi BRD, cu biruri de peste 1% din suma retrasă.

BRD mai merită menţionată şi pentru cea mai mare taxă pentru interogarea soldului la bancomat: 0,5 euro (2,27 lei). Francezii îi ard la buzunar pe clienţii care vor să afle câţi bani au în cont, şi practică un comision de 10 ori mai mare decât cel practicat de celelalte bănci. Mai mult, comisionul de interogare şi cel de administrare a contului sunt în euro, astfel că deprecierea leului face ca valoarea lui să fie şi mai mare în moneda naţională.

Click pe tabel pentru mărire.

Vezi aici comisioanele din iulie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...