Indicele BVB care include şi dividendele creşte cu 17% în primele 9 luni şi atinge maxime istorice

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) îşi continuă ritmul susţinut de creştere şi înregistrează un avans de 17,5% la finalul primelor nouă luni ale acestui an pentru indicele BET-Total Return (BET-TR), care include şi dividendele acordate de companiile din indicele principal al pieţei de capital româneşti.
Economica.net - joi, 11 oct. 2018, 18:07
Indicele BVB care include şi dividendele creşte cu 17% în primele 9 luni şi atinge maxime istorice

Potrivit BVB, BET-TR a atins luna trecută valori record şi a ajuns la cel mai mare nivel de la lansarea acestuia, în 2014.

„BET-Total Return ar trebui să fie primul indice la care să se uite investitorii pentru a evalua randamentul acţiunilor principalelor companii listate pentru că această componentă de dividend este semnificativă, în condiţiile în care piaţa de capital din România este recunoscută ca având printre cele mai ridicate randamente ale dividendelor la nivel mondial”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel.

BET, indicele care include cele mai tranzacţionate 15 companii listate la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 8,5% în perioada ianuarie-septembrie din acest an şi a avut al doilea cel mai mare ritm de creştere la nivelul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeană. Doar zece burse de la nivelul Uniunii Europene au reuşit să înregistreze rezultate pozitive la finalul primelor nouă luni din acest an.

În topul creşterilor indicilor principali ale burselor din Uniunea Europeană pentru perioada ianuarie – septembrie 2018 sunt: CYMAIN (Cipru) – 10,09%, BET (România) – 8,50%, HEX25 (Finlanda) – 7,82%, OMXS30 (Suedia) – 5,42%, LUXX (Luxemburg) – 3,63%, CAC40 (Franţa) – 3,41%, SBITOP (Slovenia) – 3,21%, PX (Republica Cehă) – 2,20%, SAX (Slovacia) – 1,77% şi AEX (Grecia) – 0,93%.

„Bursa de Valori Bucureşti a realizat o dublă performanţă în primele nouă luni. Astfel, pe lângă evoluţia bună în raport cu celelalte pieţe de capital din Uniunea Europeană, am înregistrat şi o îmbunătăţire a calificativelor acordate de principalii furnizori internaţionali de indici în această perioadă. Dezvoltăm noi produse şi servicii, ne concentrăm pe lărgirea bazei de investitori şi atragerea de noi companii, astfel încât să putem să creştem relevanţa bursei în economia locală şi regional”, a spus directorul general al BVB, Adrian Tănase.

Valoarea cumulată a tuturor instrumentelor financiare tranzacţionate la BVB a depăşit două miliarde de euro de la începutul anului şi până la finalul lunii septembrie, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni din piaţa principală a ajuns la 8,7 milioane de euro.

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de peste 20,5 de miliarde de euro la finalul primelor nouă luni, în timp ce capitalizarea tuturor firmelor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 36 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii septembrie.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cea mai importantă instituţie a pieţei locale de capital, a extins de la 13 la 15 numărul de companii care vor face parte din indicii BET şi BET-TR. Comisia Indicilor a aprobat, în şedinţa din 3 septembrie, includerea companiilor Sphera Franchise Group (simbol bursier SFG) şi Purcari Wineries (simbol bursier WINE) în indicele principal al pieţei, BET, şi în indicele care include şi dividendele acordate de companiile din BET, respectiv BET-TR.

Este pentru prima dată în istoria pieţei locale de capital când aceşti indici vor include 15 societăţi.

Te-ar mai putea interesa și
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu se va întâlni mâine, la București, cu oameni de afaceri din Emiratele Arabe Unite pentru a găsi soluții pentru salvarea TAROM. ...
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, ...
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a prezentat miercuri imagini de pe șantierul Drumului Expres – ...
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie ...