Interviu NNDKP: 2013, cel mai bun an din istoria firmei. Pentru 2014 mizăm pe creştere cu 5% a afacerilor

Anul 2013 a fost cel mai bun din punct de vedere economic, din istoria firmei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), cu o creștere de 12% faţă de 2012. NNDKP, jucător de top în piaţa avocaţială de business de la noi, mizează pe afaceri cu 5% mai mari în 2014. Până acum, afacerile firmei au depăşit deja cu 4% nivelul celor rulate în intervalul corepondent al anului trecut (ianuarie-august). 
Cristina Şomănescu - lun, 13 oct. 2014, 21:00
Interviu NNDKP: 2013, cel mai bun an din istoria firmei. Pentru 2014 mizăm pe creştere cu 5% a afacerilor

Citiţi, în continuare, într-un interviu acordat pentru ECONOMICA.NET de către Simona Neagu, partener la NNDKP, cum i-a mers firmei de avocatură de business în primele opt luni ale acestui an, ce investiţii are în plan pentru anul următor şi cum vede piaţa de avocatură din România – cât valorează şi încotro se îndreaptă.

Cu ce cifră de afaceri şi marjă de profit estimaţi că veţi încheia 2014?

Simona Neagu: Anul 2013 a fost cel mai bun din punct de vedere economic din istoria firmei, cu o creștere de 12%. La aceste rezultate se adaugă cele ale practicilor noastre de consultanță fiscală şi de proprietate intelectuală, care au avut creşteri de circa 5%, respectiv 11%.
Sperăm să încheiem anul cu creștere ușoară, de aproximativ 5% față de anul 2013.

Cum au evoluat afacerile şi marja de profit faţă de performanţa aceleiaşi perioade a anului precedent?

Simona Neagu: Suntem cu 4% peste nivelul anului trecut. Există arii de practică – precum drept bancar, taxe și drept fiscal, concurență, proprietate intelectuală, dreptul muncii – unde s-a simţit o îmbunătăţire semnificativă cel puţin în primele șase luni.

Ce arii de practică au generat cele mai mari venituri în primele opt luni ale anului 2014 şi cum explicaţi această configuraţie?

Simona Neagu: Sectoarele tradiționale au generat în cifre absolute cele mai mari venituri în primele opt luni – litigii (35%), corporate (20%) şi real estate (12%). Explicația este foarte simplă: sunt ariile cu cea mai mare acoperire, cu problematica cea mai diversă.

Ce arii de practică vor fi cele mai profitabile în următoarele trei luni?

Simona Neagu: Nu estimăm modificări pentru următoarele trei luni. Ne așteptăm să se păstreze marjele generate până în prezent.

Ce arie de practică a evoluat spectaculos în primele opt luni ale acestui an?

Simona Neagu: Nu putem vorbi neapărat despre evoluții spectaculoase, ci mai degrabă de practici care, dată fiind cererea de servicii foarte specializate, au avut un volum de activitate semnificativ mai crescut faţă de anii precedenți. Printre acestea se numără drept bancar, taxe şi drept fiscal, concurență, proprietate intelectuală, dreptul muncii. De asemenea, practici precum litigiile și corporate au continuat să fie „motoarele” activităţii firmei în această perioadă.

Cum arată piaţa de M&A în primele opt luni ale lui 2014?

Simona Neagu: Se simte un apetit ceva mai crescut pentru tranzacţii, dar deciziile finale se iau mai încet decât în perioada anterioară crizei, astfel încât tranzacțiile se întind, de regulă, pe perioade mai mari de timp (peste şase – 12 luni). Piața M&A nu a atins încă nici numărul și nici valoarea tranzacțiilor din 2007-2008.

Simţiţi că există o presiune la nivelul pieţei pentru a scădea onorariile percepute?

Simona Neagu: Există o presiune uriașă asupra onorariilor, cu care ne confruntăm de peste cinci ani – iar motivele sunt multiple, incluzând constrângerile generate de criza economică, dar şi incapacitatea pieţei de a distinge corect nivelele de calitate. NNDKP a găsit însă un echilibru între onorariile practicate, calitatea serviciilor şi nivelul de adaptabilitate la constrângerile bugetare ale clienților.

Câţi avocaţi aţi angajat în 2014 şi câţi aveţi în plan să angajaţi până la sfârşitul anului?

Simona Neagu: La acest moment firma are 116 avocați (în biroul din București și în birourile regionale). În 2014 ni s-au alăturat până în prezent opt avocați, iar în perioada următoare – începând din luna octombrie – ni se vor mai alătura cel puțin 10 avocați (mare parte dintre ei avocați stagiari). Proiectele de recrutare sunt stabilite în urma unei analize permanente a volumului de activitate existent în toate ariile de practică pe care le acoperim. Punem accent pe recrutarea absolvenților, formarea avocaților și promovarea internă, dar derulam periodic şi proiecte punctuale de recrutare pentru avocaţi experimentaţi.

Ce plan de investiţii aveţi pentru anul următor?

Simona Neagu: Avem patru birouri regionale în care investim constant resursele pentru a asigura că serviciile și modul de lucru nu diferă față de cele de la București, dar sunt adaptate realităţilor comerciale locale, atât din prisma capabilităţilor, cât şi a structurii onorariilor. Volumul de activitate de la Cluj și Timișoara este semnificativ mai crescut şi mai divers, ca o consecinţă directă a investiţiilor și efervescenței mediului de afaceri din aceste regiuni, în timp ce la Craiova şi Brașov volumul mai scăzut este influenţat şi de activitățile investiţionale reduse din aceste zone.
Planul pentru anul următor va fi centrat de asemenea pe investiţii ce privesc o consolidare şi o fluidizare a activităţii şi a proceselor, menite să susţină creșterea organizată şi bine fundamentată, neconjuncturală a NNDKP Legal & Tax.

Cum vedeţi piaţa avocaţială de business din România în 2014? Care sunt cele mai articulate tendinţe ale pieţei locale de avocatură de business, cristalizate în cursul acestui an?

Simona Neagu: Continuăm să fim prudenţi în estimări la nivelul întregii pieţe, date fiind impredictibilitatea indicatorilor macroeconomici, contextul geopolitic şi economic internațional, dar şi perioada de alegeri din acest an.
Credem totuşi că piaţa a ajuns la un nivel de maturitate şi de sofisticare în ultima decadă, demonstrat prin maniera adaptată și flexibilă în care casele de avocatură au gestionat provocările crizei și post-recesiunii. Multe firme au fost nevoite să îşi regândească strategia, să îşi repoziționeze activitatea şi să se axeze pe arii cu potențial în funcţie de parametrii economici, consolidându-și serviciile integrate (care nu se mai rezuma exclusiv la consultanța juridică, ci acoperă şi alte aspecte semnificative pentru clienți, precum consultanţa fiscală). De asemenea, au luat în calcul și o adaptare a onorariilor la constrângerile companiilor şi antreprenorilor – atât în Bucureşti, cât şi în principalele centre de investiții din ţară (printre care Cluj, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța, Craiova).
Desprinderea unor grupuri de avocați și/sau formarea altor firme se va înscrie în continuare în dinamica firească a pieţei, ca expresie a faptului că investițiile și mediul de afaceri sunt într-un moment ce susține astfel de mișcări în piață.
Credem că extinderea spre noi arii de practică sau consolidarea echipelor în practici deja formate/inițiate, dar şi specializarea tot mai accentuată a avocaţilor şi consultanţilor sunt printre tendințele deja cristalizate şi care vor continua în viitorul apropiat – ca o consecinţă directă a clienților şi antreprenorilor din ce în ce mai sofisticaţi, care înțeleg nevoia şi valoarea adăugată a serviciilor avocaţiale şi fiscale pentru strategiile lor de business.

În final, care estimaţi că este valoarea pieţei de avocatură de business din România şi, mai ales, pe ce vă bazaţi estimarea?

Simona Neagu: Din suma cifrelor de afaceri declarate oficial și/sau neoficial de principalii actori din piață, estimăm că valoarea pieţei avocaţiale este undeva în jurul a 200 de milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...