Isărescu: conversia creditelor în franci la cursul istoric ar costa băncile 5,6 miliarde de lei

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că BNR se opune oricărei formule care propune conversia la cursul istoric, pentru că ar genera pierderi substanţiale în rândul băncilor, deşi creditele în franci nu reprezintă risc sistemic ca pondere.
Mihai Banita - vin, 30 ian. 2015, 10:25
Isărescu: conversia creditelor în franci la cursul istoric ar costa băncile 5,6 miliarde de lei

Isărescu a descris propunerile care cer ca creditele în franci să fie convertite în lei la cursul istoric, ori la cursul istoric plus o marjă sunt nerealiste.

Acesta a explicat că schimbarea stocului de credite din franci în lei ar costa băncile 5,6 miliarde de lei, dacă s-ar face la cursul istoric. Conversia la cursul istoric + 20%, aşa cum cer clienţii, ar aduce pierderi băncilor de 4,5 miliarde de lei.

Guvernatorul BNR spune că dacă măsura s-ar extinde la toate creditele în valută, atunci conversia la cursul istoric ar costa 9,8 miliarde de lei.

„În funcţie de cursul la care s-ar face conversia (creditelor în franci, n.red.), două-trei bănci aveau nevoie de o infuzie de capital. Am colaborat bine cu acţionarii. Nu cred că vor mai fi dispuşi să facă infuzii de capital consistente”, a declarat Isărescu.

BNR susţine că băncile trebuie să găsească soluţii individuale pentru clienţii cu credite în franci, şi să vizeze în special grupurile vulnerabile.

Isărescu susţine că sunt 75.000 de români cu credite în franci, care reprezintă 2,1% din numărul debitorilor, iar creditele în franci au abia o pondere de 4,5% din totalul creditului în valută, cifre care indică faptul că aceste împrumuturi nu reprezintă risc sistemic. Datele BNR nu iau în calcul creditele externalizate de către bănci în afara ţării.

Potrivit guvernatorului 25% dintre debitori au credite sub 4.000 de franci, iar 25% deţin 66% din stocul de credite, în timp ce 3 bănci concentrează 77% din credite.

„Unii au venituri de 800 de lei şi un grad de îndatorare de 184%, alţii au venituri de 7.000 de lei şi un grad de îndatorare de 24%. De ce să abordăm problema global? Două treimi sunt credite de consum cu ipotecă.
Unii şi-au luat maşină, alţii au călătorit în străinătate. Fiecare a făcut cum a crezut mai bine. Este una dintre libertăţile pe care le-am cucerit în 1989″, a declarat Isărescu.

Guvernatorul a indicat ca soluţii fezabile care să ajute clienţii cele prin care aceştia îşi plătesc ratele la un nivel apropiat de cel al cursului din decembrie 2014, sau soluţii de conversie la cursul pieţei, dar cu discount-uri pentru debitori.

Acest proces de „burden-sharing” se poate obţine doar prin negocieri bilaterale, susţine guvernatorul. „BNR optează pentru soluţiile de piaţă, nu pentru o soluţie administrativă”, spune Isărescu.

Apoi, clienţii mai pot apela şi la creditul fiscal oferit de guvern, spune Isărescu.

Pentru promovarea conversiei creditelor şi restructurarea creditelor prin „Electorată”, BNR a publicat ieri două proiecte de modificare a regulamentelor existente prin care scuteşte băncile de la aplicarea normelor de creditare.

„Să-şi asume Piperea pierderile”

Isărescu i-a acuzat de populism pe cei care văd posibilă conversia creditelor la cursul istoric, în special pe avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă clienţii băncilor în mai multe litigii în care solicită plata creditelor în franci la cursul de la momentul acordării.

„Dacă s-ar face conversia la curs istoric, cine ar suporta diferenta de curs? Poate domnul Piperea, că tot s-a ambalat atata”, a spus guvernatorul.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz,......
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...