Judecătorul CCR Toni Greblă, urmărit penal. Iulian Iancu este implicat în dosar – surse

DNA informează că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Toni Greblă, judecător CCR, fost senator, pentru mai multe fapte, printre care şi trafic de influenţă. Doi parlamentari ar fi vizaţi în dosarul în care este urmărit penal judecătorul CCR, Toni Greblă, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Acestea au precizat că ar fi vorba de Iulian Iancu şi Lucian Şova.
Economica.net - joi, 22 ian. 2015, 07:13
Judecătorul CCR Toni Greblă, urmărit penal. Iulian Iancu este implicat în dosar - surse

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Toni Greblă, senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: trafic de influenţă, în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)”, precizează DNA într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, suma de 1.200 de lei, echivalentul unor obiecte vestimentare, folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat înregistrat pe numele unui om de afaceri, şi, de asemenea, în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro. De asemenea, adaugă sursa citată, Greblă ar fi primit, în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

”Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.). În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă (…) a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului). A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în judeţul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii arată că, împreună cu alte persoane, Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

”În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal”, se mai arată în comunicatul citat.

DNA precizează că lui Toni Greblă i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Greblă: Nu am avut nicio afacere privat. Exclus să fi fost plătit pentru o decizie favorabilă

Judecătorul CCR Toni Greblă a susţinut, joi, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că nu a fost implicat în niciun dosar penal şi nici nu ştie în ce cauză a fost adus la DNA.

”Nu am fost implicat în niciun dosar penal. Nu ştiu în ce cauză am fost adus”, a spus Greblă.

Întrebat dacă a fost implicat în vreo acţiune de corupţie sau a dat o decizie favorabilă cuiva, el a susţinut că nu a avut nicio afacere privată şi a exclus posibilitatea să fi fost plătit pentru o decizie favorabilă.

”Nu ştiu în ce cauză (am fost adus / nr.r). Nu, nu am nicio afacere privată, nu am avut. Exclus aşa ceva (să fi fost plătit – n.r.). Nu ştiu în ce cauză. Ce ştiţi dvs., ştiu şi eu”, a precizat Greblă.

Bartolomeu Constantin Săvoiu, audiat la DNA
     
Generalul în rezervă Bartolomeu Constantin Săvoiu, cetăţean român şi francez, consilier în relaţii economice internaţionale, este audiat joi de procurorii DNA.

Potrivit unor surse judiciare, el a fost adus cu mandat la DNA pentru a fi audiat în dosarul lui Toni Greblă.

Surse judiciare susţin că Toni Greblă, Ion Bîrcină şi Bartolomeu Constantin Săvoiu sunt acuzaţi de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Aceleaşi surse afirmă că, începând cu luna august 2014, judecătorul Toni Greblă a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între oamenii de afaceri Bîrcină şi Săvoiu, care au iniţiat raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) şi demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic, cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică moderată şi puternică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul......
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului ...