KMG International a trecut pe profit în 2015, după pierderi de 58 milioane de dolari, în 2014

KMG International, fostul Rompetrol Group, a înregistrat anul trecut un rezultat operaţional EBITDA de 162 de milioane de dolari şi un profit net de 4,6 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - mie, 17 feb. 2016, 09:38
KMG International a trecut pe profit în 2015, după pierderi de 58 milioane de dolari, în 2014

În 2014, KMG International a avut pierderi de 57,9 milioane de dolari, potrivit raportului anual pentru 2014 al companiei.

‘Atingerea acestor rezultate a fost posibilă în ciuda efectului negativ determinat de evaluarea stocurilor, în contextul scăderii majore a preţurilor la ţiţei în 2015 pe plan internaţional. Fără a lua în calcul efectul menţionat şi în acord cu raportul managementului, nivelul consolidat al indicatorului EBITDA din activităţile operaţionale s-ar fi ridicat la 278 milioane dolari, iar profitul net la un nivel de 120 milioane dolari’, se mai arată în comunicat.

‘Anul 2015 a reprezentat un moment important în istoria Grupului KMG International. Am reuşit să ne atingem cu succes obiectivele şi direcţiile strategice stabilite în 2013, prin realizarea investiţiilor necesare modernizării şi extinderii activelor din regiunea Mării Negre, dar şi prin adoptarea de noi iniţiative de business pentru creşterea eficienţei operaţionale şi reducerea costurilor de producţie’, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

În 2012, nivelul consolidat al rezultatului EBITDA din activităţile operaţionale a fost de 79 milioane dolari, iar rezultatul financiar al Grupului a fost unul negativ, de circa 156 milioane dolari. Astfel, indicatorul consolidat EBITDA pentru 2015 s-a dublat faţă de cel consemnat în 2012, se mai precizează în comunicat.

Rafinăria Petromidia Năvodari, principalul activ al grupului KMG International, a înregistrat în 2015 un record istoric privind cantităţile zilnice de materii prime prelucrate (15.200 tone/zi). Astfel, rafinăria de la malul Mării Negre a prelucrat circa 4,95 milioane tone de materie primă.

Acest indicator a fost înregistrat în condiţiile în care rafinăria a fost oprită timp de 40 de zile pentru realizarea reviziei generale de 5 ani. În cadrul reviziei, s-au realizat o serie de lucrări pentru creşterea gradului de securitate în exploatare a instalaţiilor, dar şi pentru îmbunătăţirea eficienţei operaţionale.

Prin subsidiara grupului Rominserv s-au efectuat aproximativ 1.000 de inspecţii şi peste 400 de verificări SSM (sănătate şi siguranţă în muncă), fiind controlate 26 de reactoare şi reparate 50 de coloane, peste 250 de schimbătoare de căldură şi 111 motoare electrice.

În acelaşi timp, în cadrul programului de creştere a eficienţei operationale şi de modernizare a unităţilor de producţie s-au îmbunătăţit cu 27% costurile de procesare, iar gradul de procesare al rafinăriei Petromidia a atins 98% din capacitatea totală.

Randamentul de motorină produsă în cadrul rafinăriei Petromidia a atins un nivel record de 50% din volumul de produse albe realizate, în timp ce valorile medii pentru acest indicator la rafinăriile din Europa Centrală şi de Vest s-a ridicat la 40%.

Segmentul de retail al grupului a înregistrat în 2015 un volum-record privind vânzările de carburanţi (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, până la un nivel de 2,64 milioane tone.

Această evoluţie a fost susţinută în principal de implementarea din 2013 a unui amplu program de rebranding al staţiilor de distribuţie a carburanţilor, în cadrul căruia s-a dezvoltat un nou concept pentru staţiilor Rompetrol. La finele lui 2015, sub noul concept erau in România 121 de staţii proprii şi 39 de staţii partener, programul fiind extins şi în Georgia şi Moldova.

Totodată, divizia de trading şi-a majorat anul trecut cu 7,5% volumele operate comparativ cu anul precedent.

‘Compania noastră priveşte cu încredere în viitor intenţia de a ne consolida în continuare prezenţa pe pieţele europene şi în regiunea Mării Negre – de la livrările de ţiţei şi produse petroliere până la livrarea de produse prin cele mai profitabile canalele de vânzări. Am reuşit să cream o echipă profesională şi dedicată de manageri, pregătită pentru orice provocări si tendinţe ale pieţei globale’, a mai spus Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

KMG International, cu peste 7.000 de angajaţi în 12 ţări, este deţinută integral de compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas din Kazahstan. După preluarea din perioada 2007-2009, aceasta a devenit o platformă energetică între resursele naturale din Asia Centrală şi pieţele europene de profil.

În România, KMG International deţine una dintre cele mai mari şi cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre, Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materie primă pe an, precum şi rafinăria Vega Ploieşti.

Reţeaua de staţii a grupului numără peste 1.100 de puncte de distribuţie carburanţi în România, Moldova, Georgia, Bulgaria, Franţa şi Spania. Subsidiara sa KMG Trading este unicul operator pentru exportul de ţiţei al KazMunayGas, dar şi pentru derularea operaţiunilor de trading pe pieţele internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...