La 1 aprilie Guvernul va pune suprataxa pe carburanţi. Motorina va fi mai scumpă decât în Germania sau Franţa

Peste câteva zile, preţurile la benzină şi motorină vor creşte cu circa 40 de bani pe litru, din cauza introducerii accizei suplimentare la carburanţi. Cum stă România pe harta europeană a preţurilor la carburanţi, acum şi după scumpire.
Economica.net - sâm, 29 mart. 2014, 22:02
La 1 aprilie Guvernul va pune suprataxa pe carburanţi. Motorina va fi mai scumpă decât în Germania sau Franţa

Peste doar câteva zile, la 1 aprilie, Guvenul va introduce acciza suplimentară la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, potrivit ultimelor anunţuri făcute atât de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, cât şi de premierul Victor Ponta.

Iniţial, acciza ar fi trebuit aplicată la data de 1 ianuarie, dar în urma unui acord dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, introducerea ei a fost amânată cu trei luni.

În momentul de faţă, România are printre cele mai mici preţuri la carburanţi din Europa, potrivit statisticilor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor al Comisiei Europene.

Vezi ataşat preţurile medii la benzină şi motorină în statele UE

Preţul mediu al unui litru de benzină standard, cu cifra octanică 95, era, la data de 24 martie, de 1,254 euro, în România. Este cel mai mic preţ din toate ţările Uniunii, şi cu mult sub media continentală, de 1,518 euro pe litru. După România, cea mai ieftină benzină este în Polonia şi Bulgaria.

La motorină, preţul mediu în România era, la 24 martie, de 1,282 euro pe litru. Preţul este sub media europeană (1,396) dar România nu este cea mai ieftină ţară din UE, ci este abia pe locul 5, după Polonia Luxemburg, Estonia şi Croaţia.

începând cu 1 aprilie, carburanţii vor fi taxaţi cu 7 eurocenţi pe litru, majorare valabilă atât pentru benzină cât şi pentru motorină. Dat fiind că la acciza suplimentară se aplică şi TVA, majorarea va fi de 8,7 centi pe litru. Cum mai stă România în clasamentul european după această scumpire?

Preţul mediu al unui litru de benzină va fi de 1,341 euro pe litru, în continuare sub media europeană de acum. Cu acest preţ, România nu va mai fi ţara cu cea mai ieftină benzină din UE, ci va fi abia pe locul 9. Benzină mai ieftină decât la noi se va găsi în Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg şi Polonia.

La motorină,situaţia se prezintă şi mai prost în clasamentul european. După majorarea de la 1 aprilie, motorina va costa în medie, 1,369 euro litrul, pe piaţa din România. Dacă înainte de majorare România era pe locul 5 în clasamentul statelor europene cu cea mai ieftină motorină, acum coboară pe locul 20, deci vom plăti printre cele mai mari preţuri la motorină din UE. Mai mult, cu un preţ de 1,369 euro pe litru, motorina va fi mai scumpă decât în Franţa (1,30 euro litrul), Spania (1,314 euro litrul) sau chiar Germania (1,353 euro pe litru).

Evident, motorina va fi mai ieftină în toate ţările cu care se învecinează România.

O şansă pentru transportatori

Guvernul intenţionează să strângă peste 400 de milioane de euro, în acest an, din această taxă . Însă, chiar înainte de introducerea accizei suplimentare, Finanţele au în vedere un mecanism prin care să returneze o parte din banii luaţi în contul accizei suplimentare plătite  de companiile de transport. În acest sens, chiar săptămâna trecută a avut loc o discuţie la Ministerul Finanţelor cu reprezentanţii transportatorilor.

„Cred în beneficiile consultărilor reale, aşa cum au fost şi cele de astăzi cu reprezentanţii transportatorilor. Vom continua dialogul până când vom ajunge la cea mai buna formulă, avantajoasă atât pentru transportatori, cât şi pentru economie”, a declarat după întâlnire ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.

Comparaţia de mai sus este valabilă în condiţiile în care companiile petroliere vor transfera toată taxa în preţ, ceea ce va fi însă cel mai probabil: atât reprezentanţii OMV, cât şi cei ai Rompetrol, primele două companii petroliere din România au spus că nu pot absorbi nimic din noua taxă.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...