Legea fumatului: Parlamentul interzice pe ascuns afişarea mărcilor de ţigări în baruri şi magazine

Producătorii de tutun solicită deputaţilor să retrimită Legea Fumatului la comisia de specialitate, pentru a elimina amendamentul care interzice afişarea produselor din tutun în locurile de trecere în care acestea se comercializează, au declarat surse parlamentare pentru ECONOMICA.NET.
Economica.net - lun, 23 nov. 2015, 16:53
Legea fumatului: Parlamentul interzice pe ascuns afişarea mărcilor de ţigări în baruri şi magazine

„Interzicerea afișării la punctul de vânzare este o măsură ce excede Directivei Tutunului (Directiva 2014/40/UE), a cărei transpunere este în lucru. Amendamentul în discuție are impact asupra funcționării pieței interne și liberei circulații a bunurilor, iar Guvernul României va trebui sa notifice Comisia Europeana, în baza procedurii TSD. O astfel de notificare va întârzia transpunerea Directivei in Romania cu cel puțin 3 luni sau chiar 6 luni, dacă un alt stat membru va depune o Opinie Detaliată. De asemenea, suplimentar, trebuie avută în vedere posibila întârziere procedurală din partea Guvernului, în implementarea Directivei Tutunului. Interdicția de afișare a produselor din tutun excede cerințelor Directivei revizuite, iar România nu va putea demonstra beneficiile pe care o astfel de interdicție ar aduce-o, suplimentar celor pe care noua directivă își dorește să le atingă, în justificarea barierelor comerciale create de o astfel de măsură. Interdicția de afișare a produselor din tutun nu este necesară, nefiind de natură a aduce beneficii suplimentare din perspectiva sănătății publicului față de transpunerea noii Directive”, spun producătorii într-o scrisoare remisă ECONOMICA.NET de surse parlamentare.

Totodată, producătorii de tutun susţin că amendamentul care interzice afișarea produselor are un puternic impact anticoncurențial și a fost redactat în lipsa unei opinii din partea Consiliului Concurenței, a unei alte comisii parlamentare sau a Guvernului şi că nu ține cont de poziția României, care a depus cerere de intervenție în cazul Norvegiei împotriva intenției acestui stat de a interzice prezentarea/expunerea produselor la raft.

„Este important de subliniat că interzicerea afișării nu a fost inclusă de către Comisia Europeană în propunerea sa de revizuire a Directivei Tutunului. Mai mult, interdicția afișării produselor din tutun a fost respinsă pe parcursul procesului legislativ, anume în sesiunea plenară a Parlamentului European din 8 octombrie 2013 – amendamentul 180 inclus de către Partidul Verde a fost respins de un număr de 533 membri ai Parlamentului (80%), cu 12 abțineri (2%) si 120 de voturi „pentru” (18%).

Potrivit sursei citate, pentru a introduce măsuri restrictive suplimentare, Statele Membre sunt obligate să demonstreze că o interdicție precum cea de afișare a produselor din tutun este necesară în vederea atingerii obiectivului declarat și că „acest obiectiv nu poate fi atins prin alte restricții sau interdicții, mai puțin drastice”.

Companiile de ţigări, cred despre interdicția de afișare a produselor din tutun că „este, evident, o măsură extremă și un stat membru ce ar urmări introducerea unei astfel de masuri nu va putea demonstra că interdicția de afișare este „cea mai puțin restrictivă”. În schimb, Statele Membre ar putea lua în calcul, mai degrabă, adoptarea de măsuri legislative mai puțin restrictive pentru comerțul intra-comunitar și pentru drepturile fundamentale și mai orientate către atingerea scopurilor de sănătate publică, cum ar fi campanii educative sau înăsprirea tratamentului sancționator pentru vânzarea de produse din tutun către minori sau persoane care le achiziționează pentru aceștia”.

Ei spun că amendamentul are un impact economic major asupra veniturilor bugetare, precum şi asupra activității economice a operatorilor comerciali, care nu au avut ocazia şă îşi susţină punctul de vedere. 

„În acest sens, din cauză că amendamentul a fost depus în ultimul moment, a lipsit punctul de vedere al autorităților cu atribuții în acest domeniu (Ministerul Finanțelor Publice sau Agenția Națională de Administrare Fiscală). Amendamentul are impact asupra activității economice a operatorilor comerciali, iar punctul acestora de vedere a fost exprimat după ce mass media a semnalat această prevedere, amendamentul nefiind adus la cunoștința publicului”, se arată în scrisoare.

Producătorii de tutun, sunt, de asemenea, îngrijoraţi că interzicerea afişării pachetelor de ţigări va afecta o altă directivă europeană, care spune că avertismentele de sănătate trebuie să acopere 65% din suprafața a două laturi ale pachetelor de țigarete, subminând astfel obiectivele de sănătate publică 

În scrisoare se mai arată că „Dacă intenția autorului amendamentului a fost restricționarea publicității pentru produsele din tutun, atunci inițiativa legislativă ar fi trebuit să privească modificarea legii speciale care reglementează această problematică, respectiv Legea nr 457/2004 privind publicitatea şi sponsorizarea pentru produsele din tutun, și nu prezenta Lege 349/2002, care are alt obiect. Cu ignorarea normelor de tehnica legislativă, care prevăd ca textul de lege trebuie să fie exprimat clar, inteligibil, fără pasaje obscure sau echivoce, formularea amendamentului, lipsită de orice claritate, ambiguă si interpretabilă, prin utilizarea unor sintagme imprecise precum „afișare” și „loc obligatoriu de trecere”, face imposibilă aplicarea acestuia, raportat la diversitatea tipurilor de magazine care constituie universul de vânzare din Romania (hypermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate, chioșcuri, standuri, magazine sătești, baruri, cafenele ș.a.m.d.), cu moduri specifice și foarte diferite de organizare a activității de vânzare, fiind de natura a afecta grav activitatea comercială”.

Având în vedere că ambalajele vor fi schimbate anul viitor pentru a transpune noua Directivă, companiile de tutun spun că clienţii „nu vor mai putea distinge între produsele noi și cele vechi, și cu atât mai puțin între produsele legale și cele de contrabandă sau contrafăcute, care nu respectă standarde de calitate și se vând la colț de stradă, în piețe, la gurile de metrou sau în întreprinderi. Se va da astfel un nou impuls comerțului ilegal cu țigarete, ajuns în prezent, prin eforturile autorităților de aplicare a legii, la 14,8%, echivalentul a circa 500-600 milioane de euro pierderi la bugetul de stat”.

„Considerăm necesar ca în Comisia de sănătate să se discute această prevedere luând în considerare toate punctele de vedere, atât din partea autorităților, cât și ale agenților economici si ținând cont de contextul legislativ european. Atingerea unor obiective de sănătate publică nu se poate face prin măsuri excesive care distorsionează piața legală a produselor din tutun, aduc atingere activității comerciale și prejudicii bugetului de stat”, se arată în încheierea scrisorii.

Producătorii menționeayă că solicitarea lor nu vizează fumatul în spațiile publice închise, ci strict amendamentul care interzice, „în unitățile care comercializează produse din tutun, afișarea acestora în locurile obligatorii de trecere”, de natură a restricționa comerțul legal cu produse din tutun.

Proiectul privind interzicerea fumatului ar putea fi discutat miercuri de Camera Deputaţilor

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învatamânt, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului ar putea fi discutat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul prevede interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon. Totodată, legea conţine unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei.

Potrivit proiectului de lege, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale.

Fumatul este permis în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Nerespectarea prevederilor legii impune sancţiuni cuprinse între 100 şi 15.000 de lei. La prima abatere sancţiunea constă în amendă plus suspendarea activităţii unităţii respective, iar la a doua abatere – amendă şi închiderea unităţii.

Senatul, în calitate de primă Cameră parlamentară sesizată, a adoptat proiectul de lege în anul 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...