Legea prin care primăriile ar scoate bani din terenurile pe care cresc bălării

O lege care se naște greu, cea a parteneriatului public-privat, ar putea permite și municipalităților să facă rost de bani prin folosirea terenurilor lăsate în paragină.
Andrada Ghira - joi, 26 oct. 2017, 09:54
Legea prin care primăriile ar scoate bani din terenurile pe care cresc bălării

„Proiectele mari (nr. comerciale) s-au putut face până acum doar prin efortul partenerilor privați pentru că au existat astfel terenuri pe piață. Astfel de terenuri nu mai există, motiv pentru care astfel de proiecte se vor putea face doar printr-un efort comun al municipalităților și a investitorilor privați. De aceea statul s-a gândit bine să facă o lege a parteneriatului public-privat, aprobată din 25 dec 2016, dar care nu este operațională. Normele de aplicare, deși ar fi trebuit să fie emise în termen de 90 de zile, încă sunt în stadiu de facere. Au fost publicate pe site-ul Ministerului Mediului de Afaceri, încheiata la sfârșitul lui august, cu o serie de modificări propuse de legiuitor și la legea în sine, asta și pentru că legea avea multe lacune. Ea este în continuare neoperațională. Asta e vestea proastă, dar tendința și ideea este să se ajungă la astfel de parteneriate. La Cluj există interesul muncipal pentru stimlarea investițiilor în clădiri verzi prin stimulente fiscale pentru cei care-și certifică clădirile BREEAM sau LEED”, a declarat Roxana Dudău, associated partner în cadrul Noerr, în cadrul unui forum despre retail, organizat de GovNet Conferences.

Mai mulți dezvoltatori s-au lansat în planuri ambițioase de a transforma terenuri care au aparținut fabricilor. Unul dintre ei este Immochan, care a construit un centru comercial și 1.000 de apartamente pe terenul fostei fabrici Tractorul din Brașov.

Directorul general, Tatian Diaconu, spune că a avut parte de o bună colaborare cu autoritățile locale, însă acestea nu au bani pentru a realiza proiecte de anvergură.

Statul nu are bani necesari să facă proiecte de anvergură.  De multe ori are terenurile, dar acestea sunt neexploatate. Sunt investitori români care vor să investească în țara asta și suntem surprinși să constatăm uneori că străinii cred mai mult decât noi. Atâta timp cat va exista o voință comună din partea mediului public și cel privat, este singura cale, iar băgarea bățului între gard nu mai folosește nimănui”, spune Tatian Diaconu, CEO Immochan.

La polul opus, Sorin Blaga, directorul general al Liebrecht & wooD, nu crede că statul nu are bani, însă îi lipsesc deprinderile manageriale. „Noi am încercat de ani de zile să întrăm într-un parteneriat public-privat să facem un drum de acces de 6 km și reușim cu foartemare dificultate să avansăm. Sunt mai bine de patru ani de când încercăm să realizăm un drum de acces la standarde internaținale”, spune Blaga. Este vorba de drumul de acces către proiectul rezidențial pe care compania vrea să îl construiască la Frumușani.

Liebrecht & wooD a mai construit din fonduri proprii un drum de acces de 4 km, în valoare de 5 milioane de euro, către viitorul outlet din Cernica. 

Experiența statului în dezvoltarea proiectelor imobiliare de anvergură este zero. Colaborarea cu ungurii de la TriGranit pentru dezvoltarea proiectului mixt Esplanada de pe maidanul de pe Splaiul Unirii nu s-a mai concretizat. Nici parteneriatul cu dezvoltatorul Plaza Center pentru proiectul Casa Radio nu a dat roade pentru niciuna dintre părțile implicate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...