Locuitorii judeţelor din Moldova au cele mai mici salarii, dar au cele mai multe malluri

Stocul de centre comerciale din afara Bucureştiului a depăşit pragul de două milioane de metri pătraţi, potrivit unui raport al DTZ Echinox. Cele mai multe malluri şi parcuri de retail se află în zona Moldovei, acolo unde puterea de cumpărare este cea mai mică, faţă de celelalte regiuni, excepând Capitala. 
Andrada Ghira - joi, 26 nov. 2015, 11:44
Locuitorii judeţelor din Moldova au cele mai mici salarii, dar au cele mai multe malluri

Regiunea de NE a României, care cuprinde judeţele Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Botoşani şi Suceava, este cel mai bine acoperită de spații de retail modern cu un stoc de 423.000 mp, deşi în cinci dintre aceste judeţe puterea de cumpărare este sub media naţională, potrivit studiului Romania Regional Cities Retail Market 2015 realizat de DTZ Echinox.

Şi salariul mediu lunar, la nivel de regiune este cel mai mic: doar 301 euro/lună, faţă de 359 euro/lună cât se înregistrează în regiune de Vest. 

În regiunea NE, fiecare oraş reşedinţă de judeţ are proiecte moderne de retail, faţă de alte oraşe unde nu exsită malluri, precum Zalău, Bistriţa, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Reşiţa, Slatina, Târgovişte, Alexandria, Giurgiu, Slobozia, Călăraşi, Tulcea. 

Într-un singur judeţ puterea de cumpărare o depăşeşte pe cea de la nivel naţional: Iaşi. 

Marii retaileri s-au înghesuit şi ei cu magazine în regiunea Moldovei. Astfel, Kaufland, Dedeman şi Inditex au deschis cele mai multe magazine în această regiune. 

Stocul de spaţii moderne de retail a depăşit pragul de două milioane de mp 

Stocul de retail modern în afara Bucureștiului este de 2,04 milioane de metri pătrați, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al acestui an. Mallurile au o pondere de 62% din stocul total de retail modern, în timp ce parcurile de retail și galeriile comerciale reprezintă 22%, respectiv 16%. Cel mai mare procent de spații de retail modern din afara Bucureștiului – aproximativ 60% – a fost livrat între 2006 – 2008, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. 

Singurul centru comercial modern de retail livrat anul acesta în provincie a fost Coresi Shopping City Brașov. 

Anul viitor vor vor fi livrate douĂ noi malluri: Shopping City Timișoara, cu o suprafață totală închiriabilă de 56.000 mp şi construit de cei de la NEPI, dar şi Mercur Commercial Center din Craiova, cu 20.000 mp suprafață închiriabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...