Lucrările agricole de toamnă vor fi sistate în zilele cu precipitații

Lucrările agricole specifice de toamnă vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii, dar starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 28 noiembrie - 4 decembrie 2015, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/. 
Economica.net - sâm, 28 nov. 2015, 11:34
Lucrările agricole de toamnă vor fi sistate în zilele cu precipitații

Potrivit specialiştilor, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Pe de altă parte, deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică) se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Moldova, izolat în sud-vestul Transilvaniei.

În ceea ce priveşte stare de vegetaţie a culturilor, pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal, în aproape toată ţara.

Astfel, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În funcţie de data semănatului, rapiţa îşi va definitiva răsărirea (80-100%), continuându-se totodată înfrunzirea (6-14 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea culturilor prezentându-se, în general, bună şi medie.

De asemenea, speciile pomi-viticole se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea sau căderea masivă a frunzelor, precum şi în faza de repaus fiziologic.

Prognoza ANM precizează că, în zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări etc) vor fi sistate temporar.

Din punct de vedere meteorologic, vremea se anunţă normală sub aspect termic, iar de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de încălzire, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -2 şi 7 grade Celsius, la începutul intervalului, valori apropiate de normele climatologice, şi între -1 şi 11 grade Celsius, în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de până la 4 grade Celsius, în aproape toată ţara. Maximele vor fi cuprinse între zero şi 14 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar minimele se vor încadra între -4 şi 7 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură.

La capitolul precipitaţii, acestea vor fi sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în cea mai mare parte a ţării. În primele zile ale intervalului, cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar vântul va prezenta intensificări de scurtă durată.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...