MAI: O decizie privind limitarea pensionărilor anticipate în sistemul de siguranţă naţională nu este aplicabilă peste noapte

Ministerul Afacerilor Interne face precizări referitoare la pensionările anticipate în sistemul de siguranţă naţională, menţionând că o decizie a Guvernului care să le limiteze nu este aplicabilă imediat, scrie Mediafax. 
Economica.net - Dum, 30 iul. 2017, 13:12
MAI: O decizie privind limitarea pensionărilor anticipate în sistemul de siguranţă naţională nu este aplicabilă peste noapte

„În ceea ce priveşte o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze această situaţie de ieşiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaţilor sistemului de sigurantă şi securitate naţională, MAI apreciază că o astfel de iniţiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, aşa cum susţin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a iniţiat şi nu are un astfel de proiect în lucru. MAI apreciază ca orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să ţină cont de interdicţiile, pericolele şi riscurile specifice funcţiilor pe care le îndeplinesc angajaţii din sistemul de ordine şi sigurantă publică”, transmite Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, instituţia precizează că „toţi angajaţii MAI care au ieşit la pensie în ultimii ani, indiferent de vârsta acestora, au încetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare şi statutele profesionale”, menţionând că au existat situaţii în care personalul a ieşit la pensie la vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani, însă „în toate aceste cazuri, s-au îndeplinit însă condiţiile legale de pensionare şi s-a respectat voinţa angajatului care îndeplinea aceste condiţii”, scrie Mediafax. 

Precizările vin după ce preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a atras atenţia asupra unei iniţiative de majorare a vârstei de pensionare în sistemul de siguranţă naţională şi micşorarea pensiilor, în sensul modificării sistemului de calcul.

Dacă un poliţist a rezistat şi nu a murit 26 de ani, legiuitorul îi oferă un bonus de 13 ani care se scade din vârsta standard, din 60 de ani, adică poate să iasă la 47 de ani la pensie doar dacă a lucrat în speciale. Acum vor să mărească vârsta de pensionare pe la 55 de ani pentru că oamenii pleacă, neavând condiţii şi salarii. (..) Mi-e greu să spun acum, dar am înţeles că va scădea undeva între 30-50 % cuantumul la pensie, a declarat pentru MEDIAFAX Dumitru Coarnă.

Preşedintele sindicatului a precizat că la vârful MAI există pensii între 10.000 şi 20.000 lei.

„Acolo trebuie pus plafon la pensiile mari, ei vor să radă pensiile mici. Să vă dau un exemplu: Popescu Alina, comisar -şef de la Slatina, au adus-o la 1 ianuarie la MAI, i-au majorat salariul, consistent, au ţinut-o fix 6 luni, cât zice legea, au pensionat-o la 44 de ani şi au reîncadrat-o pe aceeaşi funcţie, deci pensie zece mii si ceva de lei şi, acum, cu salariul, trece de douăzecii mii lei. Este ilegal! Este o infracţiune. Este consilier de ministru în MAI”, a mai spus Coarnă.

În replică, ministrul susţine că pensionarea şi reîncadrarea s-au făcut conform legii.
„Referitor la consilierul ministrului, Alina Popescu, mentionăm că aceasta a fost eliberată din funcţie şi pusă la dispoziţie în luna iunie, ca urmare a încetării mandatului demnitarului – odată cu schimbarea Guvernului Grindeanu. La acel moment, aceasta a optat pentru a ieşi la pensie, în condiţiile art. 69 alin. 1, lit. j din Statutul poliţistului, vârsta acesteia fiind de 44 ani si 7 luni. Ulterior, în luna iulie, dupa numirea noului Guvern, persoana a fost incadrată în funcţia de consilier al ministrului, ca personal contractual, în condiţiile Ordonanţei 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administraţia publică centrală”, a explicat MAI.

Potrivit legii privind pensiile militare de stat, „au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă; au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu. Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.”
Legislaţia prevede că reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. „Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani”, se arată în lege.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, a declarat, duminică, într-un comunicat remis Mediafax, că premierul Mihai Tudose şi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, trebuie să demisioneze dacă îşi încalcă cuvântul şi vor tăia pensiile militare de stat prin OUG.

„Ieri (sâmbătă, n.r.), în spaţiul public au reapărut informaţii potrivit cărora Guvernul pregăteşte o OUG prin care modifică Legea pensiilor din apărare şi ordine publică, acesta fiind şi principalul motiv pentru care Liviu Dragnea a anunţat, tocmai sâmbătă dimineaţa, prin SMS, convocarea Parlamentului pentru sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare. Efectul acestei OUG va fi unul singur: diminuarea pensiilor din apărare şi ordine publică. Dacă informaţia este una adevărată, în contextul în care atât ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, dar şi premierul Mihai Tudose au dat asigurări publice că aceast lucru nu este adevărat, atunci cei doi dau dovadă de o iresponsabilitate de neconceput şi în mod clar trebuie să demisioneze”, a precizat Raeţchi.
El a atras atenţia asupra faptului că aceste zvonuri infirmate zilele trecute de către premier şi ministrul Apărării au condus la „plecări masive” din sistem în ultima perioadă, la cel mai înalt nivel.

Ministrul Apărării Naţionaţe, Adrian Ţuţuianu, a declarat, vineri, la Academia Tehnică Militară, că algoritmul de calcul al pensiilor militare trebuie să rămână acelaşi, precizând că nu vor fi bani în minus la pensiile militare.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...