Marii câştigători ai contractelor de autostrăzi: ce constructori încasează deocamdată „potul” cel mare

Cel mai mare câştigător al noului val de licitaţii lansat de către Compania de Autostrăzi este până acum constructorul italian Astaldi, potrivit datelor centralizate de către Economica.net. Pe podium se mai află constructorul român Dorinel Umbrărescu şi turcii de la Alsim Alarko. 
Anemona Andone - lun, 26 nov. 2018, 20:20
Marii câştigători ai contractelor de autostrăzi: ce constructori încasează deocamdată

Sursa foto: forumul Asociaţiei Pro Infrastructură

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a stabilit câştigătorii unor contracte de aproape 8,5 miliarde de lei din cele lansate la licitaţie anul trecut, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. Datele includ proiecte cu o valoare cumulată de 13,5 miliarde de lei, precum cele pentru autostrăzi, drum expres şi centuri ale marilor oraşe.

Astfel, pe primul loc în topul celor mai câştigaţi constructori se situează italienii de la Astaldi, care au reuşit să-şi securizeze încă de anul trecut împreună cu proiectanţii japonezi de la IHI Infrastructure contractul de 1,99 miliarde de lei pentru construcţia Golden Gate-ului peste Dunăre. Să sperăm că dificultăţile financiare ale constructorului italian nu vor fi o piedică în calea realizării Podului suspendat de la Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din România de la Revoluţie încoace.

În funcţie de contractele ce pot fi semnate la ora actuală, în clasament urmează pe locul 2 constructorul român Dorinel Umbrărescu. Firmele acestuia au câştigat contractele pentru construirea celor două loturi din al doilea tronson al Drumului Expres Craiova – Piteşti, cu o valoare cumulată de 1,45 miliarde de lei. Ofertele constructorului român au mai fost declarate câştigătoare şi pentru Centura Bacău, ce include primii kilometri de autostradă din Moldova, dar şi pentru al treilea lot din sectorul sudic al Autostrăzii de Centură Bucureşti (A0). În cazul ambelor licitaţii au fost depuse însă contestaţii, astfel că rezultatul final încă nu este clar.

Pe locul al treilea urmează turcii de la Alsim Alarko, care au fost desemnaţi câştigători pe loturile 1 şi 2 ale sectorului sudic din Autostrada de Centură Bucureşti (A0). Deocamdată, CNAIR poate semna cu aceştia doar contractul pentru lotul 2, iar pentru lotul 1 încă se soluţionează unele contestaţii.

Alţi mari câştigători sunt italienii de la Tirrena Scavi, care au fost desemnaţi câştigători pentru tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, dar şi pentru centura de sud a Timişoarei.

În top urmează orădenii de la Trameco, care au fost desemnaţi să construiască două din cele trei loturi din Autostrada Suplacu de Barcău – Borş, dar şi Pasajul Berceni de pe Centura Capitalei.

Clasamentul este însă incomplet fără câştigătorii unor mari contracte precum cele pentru capetele Autostrăzii Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României. Există şanse ca până la finele anului CNAIR să desemneze şi primii constructori ai autostrăzii cerute de cel mai mare exportator al ţării, Dacia – Renault. De asemenea, rămâne de văzut ce se va întâmpla şi cu licitaţiile blocate de contestaţii pentru tronsoanele 3 şi 4 ale Drumului Expres Craiova – Piteşti,  cunoscut şi ca „Autostrada Ford”.

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...