Metrorex pregăteşte asaltul localităţilor din jurul Capitalei

Metrorex ar putea lansa anul acesta anunţul de intenţie privind studiul de fezabilitate pentru extinderea către Nord a Magistralei 2, cu încă două staţii de la Pipera. Urmează prelungirea liniei de metrou din Militari. Propuneri există şi pentru noi staţii către Berceni, Mogoşoaia, Domneşti şi Pantelimon.
Economica.net - lun, 03 oct. 2016, 21:01
Metrorex pregăteşte asaltul localităţilor din jurul Capitalei

Sursa foto: Mihai Răitaru

Gheorghe Udrişte, unul dintre principalii artizani ai metroului bucureştean în perioada post-decembristă, a detaliat pentru ECONOMICA.NET strategia companiei privind prelungirea liniilor de metrou către localităţile din jurul Capitalei.

„În strategia de dezvoltare a metroului, există propuneri de a se face extensii pe absolut toate liniile în funcţiune”, spune Gheorghe Udrişte, fost şef al Metrorex.

Primul proiect care prinde contur din această strategie este cel privind extensia Magistralei 2 Pipera-Berceni cu încă două staţii în zona de Nord, care s-a dezvoltat foarte puternic în ultimii ani.

„Probabil că, în cursul acestui an, urmează să fie lansat anunţul de intenţie pentru studiul de fezabilitate cu prelungirea cu încă două-trei staţii de la Pipera. Nu-şi imagina nimeni acum cinci ani de zile că se va dezvolta zona într-un asemenea mod”, menţionează Udrişte, în prezent parlamentar şi membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

Potrivit lui, această magistrală ar putea fi prelungită şi în Sud, către zona rezidenţială din Popeşti-Leordeni, cu o staţie cu park&ride.

De asemenea, Magistrala 3 poate fi prelungită în zona de Vest a oraşului cu încă 3-4 staţii până la autostrada Bucureşti – Piteşti A1, zona comercială de la Carrefour. „Va fi ramificaţie de la Păcii, şi punct de oprire la intersecţia cu autostrada şi centura”, explică fostul şef al Metrorex.

Acesta mai spune că poate fi extinsă şi linia 4, care tocmai este prelungită cu două staţii, spre Străuleşti. „Există posibilitatea să fie extinsă către Buftea, Mogoşoaia. Este amorsa lăsată pentru a se continua lucrările”, arată Udrişte.

În opinia sa, există posibilitatea ca linia 5, chiar dacă încă nu a fost pusă în funcţiune, să fie prelungită de la staţia Valea Ialomiţei în zona de Vest, către Domneşti, prin cartierul Brâncuşi. „Şi aici vor fi iaraşi trei staţii în plus. Va fi legătură cu Centura, la Domneşti”, adaugă deputatul.

După aceea, linia 5, în continuarea tronsonului, poate fi prelungită cu încă două staţii în oraşul Pantelimon, care s-a supradezvoltat. „Ţinta a fost ca diametral să legăm două puncte opuse ale oraşului, partea de vest cu cea de răsărit. Acolo există şi un depou la Pantelimon care ar urma să-şi dubleze capacitatea, ca să adăpostească trenurile de pe linia 5, şi o prelungire cu cel puţin două staţii, care să subtraverseze Lacul Pantelimon”, detaliază fostul oficial al Metrorex.

Prelungirile spre Nord şi Vest, prinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Proiectele de prelungire a M2 spre Nord şi a M3 spre Vest au fost incluse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030.

Astfel, pentru Magistrala 2 este prevăzută o extindere cu 2 stații și 1,6 kilometri pentru a permite construcția unui park &ride la marginea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti A3 (galerie foto)

De asemenea, pentru Magistrala 3 este vizată o extindere cu 4 stații și 3,7 kilometri de la Păcii către centrele de afaceri în curs de dezvoltare în Militari, adiacente șoselei de centură, pentru a permite dezvoltarea de locații park&ride și creșterea accesibilității către locurile de muncă.

„Această prelungire este similară Prelungirii liniei M2 spre Nord, în sensul căva deservi un nod comercial și industrial în curs de dezvoltare. Este important să clarificăm că furnizarea unui transport public de calitate în prezent va reduce dependența de autoturism în viitor”, se menţionează în PMUD.

Costul estimativ al extinderii M2 către Nord este de 200 de milioane de euro, iar cel al extinderii M3 către Vest de 300 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...