Metroul de Drumul Taberei, salvat în ultima clipă. Astaldi reia lucrările, dar cheamă statul în judecată

Lucrările la Metroul de Drumul Taberei s-au reluat, după mai mult de 45 de zile în care utilajele au stat. Antreprenorul general Astaldi a acceptat să reia lucrările la capacitate maximă şi s-a angajat să le finalizeze până în septembrie 2015, dar se va judeca cu Metrorex în instanţă pentru lucrări de 45 de milioane de lei nerecunoscute de regia de stat.
Economica.net - mie, 01 oct. 2014, 21:01
Metroul de Drumul Taberei, salvat în ultima clipă. Astaldi reia lucrările, dar cheamă statul în judecată

Metrou Drumul Taberei  Lucrările la Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei-Eroilor au fost reluate la capacitate maximă, antreprenorul general Astaldi revenind la sentimente mai bune faţă de clientul Metrorex. Astfel, după ce timp de aproape două luni Astaldi mai mult a stat decât a lucrat, la o capacitate de doar 35%, în prezent capacitatea de lucru se apropie de 100%, spune Aurel Radu, directorul Metrorex.

În cazul în care „şomajul” Astaldi se prelungea, Metrorex ar fi fost nevoită să rupă contractul şi să liciteze din nou lucrările. Este extrem de greu de crezut că alegerea unui nou antreprenor general şi finalizarea lucrărilor într-un an ar fi fost posibilă, pentru că doar jumătate din acestea sunt realizate acum.

În ciuda faptului că, cel puţin declarativ, lucrările vor fi finalizate până la termenul asumat, septembrie 2015, problemele nu sunt rezolvate la Metrou. Astaldi reclamă o sumă suplimentară de 45 de milioane de lei faţă de ce este  prevăzut în contract motivând că au efectuat lucrări suplimentare, esenţiale, care trebuie remunerate corespunzător de beneficiarul Metrorex. „Dânsii au făcut o serie de studii geo şi au facut pereţii mulaţi mai grosi. Am analizat ce au facut, am făcut şi noi o expertiză şi în urma negocierilor am acceptat să le dăm în plus circa 54 milioane lei(circa 12 milioane de euro – n.r.). Rămân pretenţii de alte 45 de milioane de lei, cărora nu le vom da curs. Cel mai probabil, italienii ne vor chema în instanţă, ne vom judeca, dar proiectul trebuie să-l termine la timp”, explică Radu.

Italienii au fost convinşi să reia la capacitate maximă lucrările în urma mai multor întâlniri de conciliere dintre reprezentanţii lor din România şi Metrorex şi dintre conducerea din Italia şi ministrul Transporturilor Ioan Rus. Printre altele,  au fost ameninţaţi cu rezilierea contractului şi plata de daune interese de sute de milioane de euro.

În prezent, frezele subterane care sapă galeria de metrou se apropie de Depoul Valea Argeşului şi au început deja lucrările de reabilitare a carosabilului în staţiile Orizont, Favorit, Drumul Taberei 34 şi Romancierilor.

Gradul de realizare al lucrărilor la structura de rezistenţă este de 52%, după trei ani de la începerea proiectului, potrivit directorului Metrorex de Investiţii, Cătălin Homor. Într-un an, trebuie finalizate toate lucrările, altfel România trebuie să dea înapoi către UE toţi banii de care a beneficiat în acest proiect – circa 200 de milioane de euro. Caz în care, cel mai probabil, Metroul de Drumul Taberei va rămâne în paragină, pentru că statul nu ar avea bani ca să-l finalizeze.

„De la începutul lucrărilor(iarna lui 2011 – n.r.) s-au plătit circa 500 de milioane de lei (110 milioane de euro), fără TVA, în acest proiect. În următorul an, vom plăti încă pe-atât”, spune Homor.

Magistrala 5 de metrou trebuie realizată în 2 etape, fiecare cu termenul său. Pentru toate lucrările de structură, staţii şi calea de rulare, termenul de execuţie este septembrie 2015. Pentru restul de lucrări, finisaje, cabluri, ventilaţie, inslusiv achiziţionarea tutror trenurilor, termenul este septembrie 2017.

Lucrările la acest proiect au început în 2011. Acestea au fost sistate în prima parte a lui 2013 din cauza lipsei banilor. Ulterior, Guvernul a alocat sumele necesare şi proiectul a reuşit să fie introdus pe POS-T, benefiicind astfel de fonduri europene nerambursabile. Ulterior, alte întârzieri au apărut din cauza unor neînţelegeri financiare cu liderul de proiect, compania italiană Astaldi.

Proiectul Metroului de Drumul Taberei este realizat de un consorţiu format din Astaldi, FCC Construccion, AB Construction şi Delta ACM Antrepriză. Metroul de Drumul Taberei va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei.

Costurile estimate pentru acest proiect sunt de circa 400 de milioane de euro, structură de rezistenţă plus finisaje. 85% din costurile acestui proiect sunt acoperite din fonduri UE nerambursabile.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...