MFP a reuşit să plaseze titluri de stat de 427,5 milioane lei pe şapte ani, la o dobândă în scădere la 3,41% pe an

Ministerul Finanţelor a profitat de cererea peste aşteptări din partea investitorilor şi a plasat, joi, titluri de stat în valoare de 427,5 milioane lei (94,5 milioane euro) scadente în 29 aprilie 2024 la o licitaţie de obligaţiuni benchmark, peste valoarea programată, la un randament mediu de 3,41% pe an, în scădere faţă de nivelul de la ultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), scrie News.ro.
Economica.net - joi, 06 apr. 2017, 11:56
MFP a reuşit să plaseze titluri de stat de 427,5 milioane lei pe şapte ani, la o dobândă în scădere la 3,41% pe an

Licitaţia de joi a fost a şasea din cadrul emisiunii pentru această scadenţă şi vine după patru licitaţii la rând în care s-au înregistrat şi randamente în creştere şi dificultăţi la plasarea tuturor titlurilor de stat, scrie News.ro.

În 16-17 februarie, la precedenta emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2024, Ministerul Finanţelor a împrumutat 345 milioane lei, cu tot cu sesiunea suplimentară, la un randament mediu de 3,51%, faţă de 3,13% pe an la licitaţia anterioară.

La noua licitaţie, de joi, băncile au obţinut un randament mediu anual de 3,41%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 3,42%.

Cererea băncilor a fost solidă, de 1,365 miliarde lei, de peste patru ori mai mare faţă de valoarea anunţată a licitaţiei, de 300 milioane lei.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,25%.

Analişti se aşteptau la o licitaţie bună, în condiţiile în care a venit după o perioadă de evoluţii pozitive ale obligaţiunilor pe piaţa secundară.

Ministerul Finanţelor a încercat să mărească scadenţa medie a împrumuturilor contractate de la bănci, profitând de dobânzile scăzute de anul trecut, pentru a uşura povara datoriei pentru bugetul de stat.

Însă licitaţiile pentru titluri cu scadenţe lungi au avut mult mai puţin succes în raport cu licitaţiile pentru scadenţe scurte sau medii, la care cererea este mult mai solidă.

Luni, la o licitaţie de titluri de stat de 200 de milioane de lei scadente în 24 septembrie 2031, cererea a fost slabă, iar Ministerul Finanţelor au reuşit să plaseze sub jumătate sin suma programată.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna aprilie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, la care se pot adăuga 470 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

 

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească în 2023, printr-o creștere susținută de 33% a primelor brute......
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...