Microsoft dă în judecată guvernul american

Gigantul Microsoft a depus joi o plângere în instanţă împotriva guvernului american, susţinând că mandatele de percheziţie secrete pentru consultarea e-mail-urilor unor persoane private contravin Constituţiei, relatează AFP.
Economica.net - vin, 15 apr. 2016, 06:31
Microsoft dă în judecată guvernul american

Plângerea companiei, depusă la un tribunal federal din Seattle, în apropiere de sediul său din Redmond, în nord-vestul SUA, vizează Departamentul de Justiţie.

‘Microsoft depune această plângere deoarece clienţii său au dreptul să ştie când guvernul obţine un mandat pentru a le citi e-mail-urile, dar şi pentru că Microsoft are dreptul să îi informeze’, au precizat avocaţii grupului în documentele prezentate la tribunal.

Legea privind confidenţialitatea comunicaţiilor electronice permite tribunalelor să ordone Microsoft şi altor furnizori de servicii de e-mail să nu dezvăluie că a fost pus în aplicare un mandat pentru obţinerea de astfel de date. Se porneşte de la principiul că este ‘legitim să se creadă’ că informarea persoanele vizate poate duce la eşecul anchetelor, au relevat documentele.

Însă Microsoft susţine în plângerea sa că a păstra secretul asupra acestui tip de mandat nu respectă libertatea de expresie protejată de Constituţia americană, nici măsurile de protecţie împotriva percheziţiilor abuzive.

Tribunalele federale au dat în ultimele 18 luni aproape 2.600 de decizii care ordonau Microsoft să păstreze secretul în privinţa mandatelor şi altor decizii legale vizând date ale clienţilor săi, conform documentelor.

‘Consumatorii şi companiile, cu rare excepţii, au dreptul să ştie când guvernul le-a intrat în e-mail-uri sau în arhive’, a transmis Brad Smith, directorul juridic al Microsoft.

‘Totuşi, a devenit o obişnuinţă pentru guvernul american să dispună ca furnizorii de servicii de e-mail să păstreze secretul asupra acestui tip de cereri juridice’, a adăugat el. ‘Credem că este prea mult şi le cerem instanţelor să analizeze această problemă’, a mai spus Smith.

Iniţiativa survine într-un moment de tensiune între companiile din domeniul tehnologic şi justiţia americană privind accesul la datele private.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...