Ministerul Economiei a favorizat ilegal firma regelui asfaltului Theodor Berna. Dosarul a ajuns la procurori

Reprezentanţii Ministerului Economiei au favorizat în anii trecuţi firma Tehnologica Radion în mai multe contracte prin care compania deţinută de omul de afaceri Theodor Berna trebuia să construiască mai multe reţele de distribuţie a gezelor naturale în judeţul Argeş, potrivit unei note de a corpului de control al Ministerului Energiei. Instituţia a făcut un control la Direcţia Generală de Petrol şi Gaze, care în anii trecuţi era în subordinea Ministerului Economiei.
Mihai Nicuţ - mar, 02 aug. 2016, 11:27
Ministerul Economiei a favorizat ilegal firma regelui asfaltului Theodor Berna. Dosarul a ajuns la procurori

În 2010, firma a câştigat un contract de concesiune pe 49 de ani pentru serviciul de distribuţie a gazelor în localitatea argeşeană Poiana Lacului. Potrivit contractului, compania trebuia să facă, în doi ani, investiţii de 3,8 milioane de lei în reţeaua de distribuţie. În caz contrar, urma să plătească penalităţi de 0,1% pe zi de întârziere, din valoarea investiţiilor nerealizate. Un an mai târziu însă, în 2011, Tehnologica Radion a cerut o prelungire cu doi ani a contractului de concesiune. Firma a anunţat că a realizat doar 71% din lucrări, din mai multe motive: oamenii refuză să se racordeze la noua reţea de gaze, există confuzii în delimitarea administrativă a localităţilor, iar firma nu mai are bani pentru a continua investiţia.

Ministerul Economiei a fost de acord să extindă de la doi la patru ani perioada în care Tehnologica Radion trebuia să facă investiţiile şi a semnat un act adiţional în acest sens, deşi nu a verificat nimic din ce a transmis Tehnologica şi în ciuda faptului că în contractul de concesiune nu se prevedea posibilitatea extinderii perioadei pentru aceste motive. Doi ani mai târziu, în 2014, compania a cerut o nouă prelungire, tot cu doi ani, a contractului, trecând acelaşi procent de realizare a investiţiei, ca şi în 2011: 71%. Corpul de Control al Ministerului Energiei spune că funcţionarii de la Economie nu au aplicat procentul de penalităţi de 0,1% pe zi de întârziere, trecând peste faptul că au prelungit contractul pe baze nelegale. Mai mult, reprezentanţii Ministerului Economiei nu au putut arăta niciun document referitor la cantitatea de gaze naturale distribuite de Thenologica Radion, astfel încat statul nu ştie dacă a primit toţi banii în contul redevenţei pe care urma să o primească: 1,1 % din tariful de distribuţie pentru cantităţile de gaze distribuite.

În 2011, firma încheie un nou contract de concesiune, pentru construcţia unei distribuţii de gaze în localitatea Bârla, din Argeş. Trebuia să investească, într-un an, 4,66 milioane de lei. În caz contrar, urma să plătească aceleaşi daune, de 0,1% pe zi din ce nu a investit. Nimeni nu a verificat însă investiţiile şi, abia doi ani mai tîrziu, în 2013, Tehnologica Radion a anunţat că nici măcar nu a început lucrările şi a solicitat încetarea contractului de concesiune. În 2015 a cerut acelaşi lucru, anunţând şi că a intrat în insolvenţă şi nu mai poate continua contractul.

Corpul de Control de la Energie spune că nimeni de la Economie nu a calculat penalităţile de 0,1% pe zi pentru cei doi ani şi, în plus, nu a găsit documente care să ateste cumva că statul ar fi executat scrisoarea de garanţie bancară de bună execuţie, de 3% din valoarea estimată a lucrărilor, la care avea dreptul în cazul în care investiţiile nu erau terminate.

Mai mult, în solicitarea din 2015, Tehnologica Radion ceruse Ministerului încetarea contractului pe cale amiabilă, fără plata unei despăgubiri, iar, potrivit unei Note elaborate la nivelul Ministerului Economiei, statul ar fi urmat să fie de acord cu această propunere, însă lucrurile s-au oprit aici.

Situaţia s-a repetat la un alt contract, de acelaşi fel, pentru distribuţia de gaze naturale în altă localitate argeşeană, Lunca Corbului. Valoarea investiţiilor care trebuia făcute: 4,4 milioane de lei, fără TVA, cu aceleaşi penalităţi în caz de întârziere. Cât s-a făcut? Tehnologica Radion nici măcar nu a solicitat ANRE obţinerea autorizaţiilor şi licenţelor, potrivit unei adrese emise de ANRE în anul 2016, deci la cinci ani după semnarea contractului. Nimeni de la Ministerul Economiei nu a verificat ce şi cât a investit Tehnologica Radion, potrivit Corpului de Control al Ministerului Energiei.

„Corpul de Control al Ministerului Energiei va transmite Raportul de Control privind verificările efectuate la Direcţia Generală Ţiţei şi Gaze Naturale din cadrul Ministerului Energiei către organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată instituţia.

Tehnologica Radion SRL Bucureşti a fost una una dintre cele mai mari firme de pe piaţa construcţiilor şi a intrat în insolvenţă la data de 15 septembrie 2014, la cerere.

Intrarea în insolvenţă s-a înregistrat la aproape o lună după arestarea preventivă a lui Theodor Berna, asociat majoritar şi fost administrator, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care procurorii au estimat un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro.

Datoriile Tehnologica Radion la momentul intrării în insolvenţă se ridicau la 409 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...