Ministerul Finanţelor negociază în decembrie cu Comisia Europeană introducerea ”Trusoul pentru nou-născuţi”

Ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, susţine iniţiativa privind acordarea 'Trusoului pentru nou-născuţi' şi afirmă că această măsură este inclusă în pachetul de propuneri de modificare a Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 - 2020 (POAD) care se negociază în cursul lunii decembrie cu Comisia Europeană.
Economica.net - mie, 07 dec. 2016, 18:50
Ministerul Finanţelor negociază în decembrie cu Comisia Europeană introducerea ''Trusoul pentru nou-născuţi''

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Fondurilor Europene a răspuns scrisorii comune adresate de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prin care se propune introducerea unei măsuri noi în POAD, de susţinere a mamelor aparţinând grupurilor vulnerabile, respectiv ‘Trusoul pentru nou-născuţi’.

”Ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, susţine iniţiativa introducerii trusoului pentru nou-născuţi şi îi asigură pe omologii săi de întreg sprijinul pentru introducerea acestei măsuri în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020 (POAD). (…) Dragoş Dinu le-a transmis colegilor din Guvern că această măsură este inclusă în pachetul de propuneri de modificare a POAD care se negociază în cursul acestei luni cu Comisia Europeană’, se spune în comunicatul MFE.

Conform sursei citate, modificarea POAD poate avea efect asupra unui număr de 30.000 de mame cu nou-născuţi pe an, timp de patru ani. Kitul oferit în maternitate are o valoare de aproximativ 450 lei. În total, se preconizează o investiţie pentru creşterea bunăstării mamei şi copilului de 12 milioane de euro până în anul 2020.

‘Estimăm că acordarea ‘Trusoului pentru nou-născuţi’ va contribui la reducerea numărului de copii abandonaţi în maternitate şi la reducerea mortalităţii infantile în ţara noastră (cea mai crescută din UE28)’, se precizează în document.

Pe lângă ‘Trusoul pentru nou-născuţi’, propunerile pentru modificarea POAD se referă la acordarea de alimente mai diversificate, inclusiv mese calde prin intermediul cantinelor sociale, oferirea de produse de igienă, rechizite pentru preşcolarii şi elevii defavorizaţi, îmbrăcăminte, încălţăminte şi saci de dormit pentru persoanele fără adăpost.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, şi Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-au adresat marţi o scrisoare comună ministrului Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, prin care propun introducerea unei măsuri noi de susţinere a mamelor aparţinând grupurilor vulnerabile, respectiv ‘Trusoul pentru nou-născuţi’.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, 6 decembrie, AGERPRES de către Ministerul Sănătăţii (MS), propunerea vizează introducerea măsurii în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020, a cărui modificare urmează să fie trimisă Comisiei Europene, unul din obiectivele acestui program fiind sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente şi asistenţă materială de bază.

‘În total, 120.000 de mame în situaţii de risc şi excluziune socială ar putea pleca din maternitate, în următorii patru ani, cu un kit care să le permită să aibă o mai bună grijă de bebeluşii lor. Cutia trusoului va putea fi folosită ca pat, iar kit-ul va mai conţine scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alăptat. Valoarea estimată a trusoului este de 450 de lei, iar lista finală a conţinutului va fi decisă de un grup de experţi de la Institutul Mama şi Copilul’, precizează MS.

Conform MS, în anul 2015, 1.493 de copii sub vârsta de un an au decedat. Deşi în scădere faţă de anii anteriori, rata mortalităţii în România este cea mai mare din Europa. În 2015, numărul de născuţi vii înregistrat a fost de 187.372, iar numărul de copii părăsiţi în maternităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de protecţie specială, a fost de 332 din 9.722 de copii intraţi în sistemul de protecţie specială.

Anul trecut, media anuală a beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei, familie monoparentală cu un venit de până la 200 lei, cu 1 copil a fost de 25.392, iar a familiilor biparentale cu un venit de până la 200 de lei pe membru de familie, cu 1 copil, a fost de 50.095, dintr-un total de 277.916 de beneficiari ai acestui drept social.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...