Ministerul Justiţiei a rămas fără bani: avocaţii din oficiu nu şi-au primit banii pe luna august

Aproximativ 900 de avocaţi din Baroul Bucureşti care oferă asistenţă judiciară în materie penală din oficiu au rămas neplătiţi pe luna august. Ministerul Justiţiei a întârziat plata către Uniunea Naţională a Barourilor din România.
Economica.net - lun, 12 nov. 2018, 19:47
Ministerul Justiţiei a rămas fără bani: avocaţii din oficiu nu şi-au primit banii pe luna august

Ministerul Justiţiei întârzie cu plata onorariilor către avocaţii din oficiu, surse apropiate situaţiei afirmând că instituţia nu mai are bani pentru aceste plăţi. Cei aproximativ 900 de avocaţi înscrişi în Registrul de asistență judiciară al Baroului Bucureşti ar fi trebuit să încaseze onorariile aferente lunii august până la finalul lunii octombrie, ceea ce nu s-a întâmplat. „În mod obişnuit primim banii cu o lună-două întârziere de la întocmirea borderourilor de plată. Ar fi trebuit să îi primim. (…) În mod normal se plătea (către avocaţi n. red.) la începutul lunii pentru luna anterioară sau pentru două luni în urmă. (…) Noi am făcut deja o adresă către Tribunalul Bucureşti pentru a avea o încasare grabnică şi aşteptăm răspunsul lor. Aceasta, în condiţiile în care aceşti bani vin de la Ministerul Justiţiei şi trec prin Baroul Bucureşti”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ion Dragne, Decanul Baroului Bucureşti şi membru al Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR).

Potrivit acestuia, situaţia nu este ieşită din comun, existând ani în care Ministerul plătea şi la 4-5 luni. „Sumele vin de la buget, aşa că plăţile depind de cât este de împovărat. Situaţia este mai bună decât acum câţiva ani când se plătea şi la 4-5 luni”, mai spune Dragne.

La rândul său, Mihail Ciobanu, unul dintre consilierii Baroului Bucureşti şi coordonatorul Serviciului de Asistenţă Judiciară (SAJ), confirmă că Ministerul este în întâziere cu plăţile. „Suntem în mare întârziere (cu plata onorariilor n. red.). Conform protocolului pe care îl avem cu Ministerul Justiţiei, se plăteşte cu o lună întârziere, adică în noiembrie trebuia să se facă plata pentru octombrie. Noi am înaintat deconturile către MJ şi am şi făcut diligenţe (pentru a se plăti banii către avocaţii din oficiu n. red.). Încercăm să rezolvăm problema”, a declarat Mihail Ciobanu pentru Economica.

Totodată, Petruţ Ciobanu, vicepreşedintele UNBR, susţine că au fost astfel de probleme şi în teritoriu, dar s-au soluţionat. Pe site-urile barourilor nu au apărut însă anunţurile cu privire la plata oficiilor, aşa cum se anunţă lunar. La nivel naţional, există peste 6.000 de avocaţi înscrişi în Registrul național de asistență judiciară.

Menţionăm că în 2015 între Ministerul Justiţiei şi UNBR s-a încheiat un ultim protocol privind stabilirea onorariilor avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă juridică şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară. Potrivit documentului citat, după verificarea şi avizarea/aprobarea referatelor de către consiliul baroului, referatele centralizate sunt înaintate departamentului economico-financiar şi administrativ al tribunalului sau, după caz, curţii de apel, în vederea efectuării viramentelor privind plata onorariilor de către tribunal sau după caz, curtea de apel, în contul barourilor, în condiţiile prevăzute de lege.

Factura/borderoul centralizator emis de barou va cuprinde toate serviciile prestate în cursul unei luni calendaristice şi va fi transmisă către tribunal sau, după caz, curte de apel, până la data de 10 ale lunii următoare celei în care serviciile au fost prestate de avocaţi, astfel încât tribunalul sau, după caz, curtea de apel să solicite fondurile necesare la Ministerul Justiţiei şi să poată efectua plata către barou în perioada 24-30/31 ale aceleiaşi luni. Plata onorariilor stabilite conform prezentului protocol se face de barou către avocat, potrivit legii, în cursul lunii calendaristice în care sumele necesare au fost virate de către instanţă.

ECONOMICA.NET a întrebat Ministerul Justiţiei despre situaţia plăţilor către avocaţii din oficiu, dar nu am primit niciun răspuns. Instituţia ne-a informat că a desfiinţat biroul de presă, iar solicitarea noastra va fi tratată ca o petiţie obişnuită şi ni se va comunica un răspuns în termen de 30 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...