Ministerul Turismului: Fonduri europene de 90 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului balneo din România

Staţiunile balneoclimaterice din România trebuie promovate ca destinaţii de interes major pentru cetăţenii tuturor ţărilor europene, iar alocarea financiară de 90 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru perioada 2014 - 2020, poate dezvolta acest sector, potrivit unei informări a Ministerului Turismului transmisă cu ocazia Târgului Internaţional de Turism de la Berlin, ce are loc în perioada 8 - 12 martie.
Economica.net - mie, 08 mart. 2017, 13:49
Ministerul Turismului: Fonduri europene de 90 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului balneo din România

‘Ministerul Turismului şi-a propus promovarea staţiunilor balneoclimaterice din România ca destinaţii turistice de interes major pentru cetăţenii tuturor ţărilor europene, atât pentru relaxare, cât şi pentru tratament sau recuperare medicală. Deşi România are numeroase staţiuni în care turiştii se pot bucura de resurse naturale extrem de generoase cu efect terapeutic (ape minerale şi termale, nămoluri terapeutice, saline etc.), numărul cetăţenilor străini care le aleg să-şi petreacă vacanţele sau să facă tratamente şi recuperare medicală este destul de mic’, notează sursa citată.

Conform datelor statistice, în 2016, din numărul total al turiştilor din staţiunile balneo din România, sub 10% au fost străini.

‘Unul dintre cele mai importante motive pentru care străinii nu se îndreaptă spre staţiunile balneo româneşti este că instituţiile de asigurări medicale din unele ţări europene refuză să deconteze tratamentul sau recuperările clienţilor lor efectuate în România. Motivul invocat este acela al lipsei standardelor de calitate recunoscute la nivel european în staţiunile româneşti. Ministerul Turismului din România consideră că nu se justifică o astfel de abordare la nivel general în privinţa staţiunilor româneşti, dat fiind faptul că în multe dintre staţiunile balneoclimaterice din ţară s-au făcut investiţii majore la nivel de infrastructură şi servicii, competitive la nivel european’, menţionează ministerul de resort.

În acest context, ministrul Turismului, Mircea Dobre a anunţat iniţierea unor măsuri, printre care se află iniţierea de întâlniri şi discuţii cu organizaţiile profesionale şi investitorii din domeniul turismului balnear din România, precum şi cu autorităţile publice locale, în vederea identificării celor mai potrivite soluţii pentru accesarea fondurilor nerambursabile disponibile pe acest sector.

‘Programele de finanţare discutate sunt Planul Juncker, în cadrul căruia României i-au fost alocate circa 10 miliarde de euro, şi fondurile de care beneficiază România de la Uniunea Europeană, asumate pentru dezvoltarea sectorului balneo, în cuantum de 90 milioane de euro. Ministerul Turismului se implică activ din acest punct de vedere pentru identificarea oportunităţilor de investiţii’, precizează sursa citată.

Pe plan extern, ministrul român al Turismului va iniţia demersuri pe lângă instituţiile Uniunii Europene, în vederea aducerii la un numitor comun a standardelor de calitate impuse în domeniul turismului, astfel încât să nu existe diferenţe majore de abordare între state a problemei deconturilor de către asiguratorii de sănătate.

România se înscrie printre ţările europene cu un fond balnear remarcabil, având pe teritoriul său o treime din apele termale şi minerale de pe continent. Ţara noastră beneficiază de o reţea formată din 34 de staţiuni balneare, care tratează o multitudine de afecţiuni, de la cele reumatismale şi articulare, neurologice, cardiovasculare, respiratorii, digestive, hepato-biliare, renale sau ginecologice, dermatologice, oculare, post-traumatice şi post-operatorii, până la boli endocrine, metabolice şi de nutriţie, pareze şi paralizii, varice, boli ale sângelui, anemie, astenie, alergii, depresii, nevroze, surmenaj fizic şi intelectual sau boli profesionale.

Serviciile staţiunilor balneare din România sunt, de asemenea, foarte variate, incluzând fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, aerosoli, termoterapie, aerohelioterapie, băi carbogazoase, gimnastică medicală şi de întreţinere, masaj etc. Multe unităţi balneare se află în apropierea unor obiective turistice, turiştii având multiple variante de a-şi petrece timpul liber într-un mod plăcut şi, totodată, interesant.

Ministerul Turismului promovează România la cel mai mare târg de turism din lume, Internationale Tourismus Börse (ITB), organizat de miercuri până duminică în Berlin, Germania.

Pe toată perioada târgului vor avea loc demonstraţii de încondeiat ouă, olărit – ceramică de Cucuteni, realizare şi design de port popular românesc şi bijuterii tradiţionale. Înalţi oficiali ai ţărilor prezente la târg, tour-operatori, jurnalişti români şi străini sunt invitaţi să ne cunoască muzica, dansurile populare, gastronomia tradiţională la ‘Seara Românească’, un eveniment care îi are ca amfitrioni pe Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, respectiv Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.

În cadrul evenimentului vor performa Ansamblul ‘Dor Românesc’ din Bistriţa – Năsăud, judeţ partener al ediţiei din acest an al ministerului la ITB Berlin, şi Jezebel, interpretă de muzica tradiţională românească în stil rock, jazz şi operă.

La ediţia din acest an a ITB Berlin, la standul României îşi prezintă ofertele 40 de expozanţi, tour-operatori, administraţii publice şi asociaţii de promovare, din toată ţara.

Standul României are o suprafaţă de 239 de metri pătraţi în complexul expoziţional care totalizează circa 160.000 de metri pătraţi. România are o participare constantă la acest târg, dedicat atât specialiştilor din domeniul turismului, cât şi vizitatorilor, încă din 1970.

În acest an, partenerul oficial al ITB Berlin este Botswana, conform parteneriatului semnat, în 2016, de ministrul Turismului Tshekedi Khama al II-lea şi Christian Göke, CEO al Messe Berlin GmbH. Republica Botswana a fost prezentă la ITB Berlin, în fiecare an, din 1984.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele ANAF au vândut anul trecut de 1 milion de lei. Marfa confiscată poate avea discounturi și de 75%
Magazinele ANAF au vândut anul trecut de 1 milion de lei. Marfa confiscată poate avea discounturi și de 75%
Pandemia și vidul legislativ ce au persistat în perioada 2020-2023 au închis temporar, pe perioade diferite, o parte dintre cele opt magazine unde ANAF își valorifică marfa confiscată. Anul......
Update: La anchetă participă și o echipă din INC. O echipă de experți de la INSEMEX a ajuns la Botoșani pentru a cerceta circumstanțele în care s-a produs explozia de la magazinul Dedeman
Update: La anchetă participă și o echipă din INC. O echipă de experți de la INSEMEX a ajuns la Botoșani pentru a cerceta ...
Update: Specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică (INC) au fost prezenţi, sâmbătă, la Botoşani, ...
AEP l-a sancționat pe primarul Constanței cu 2.200 de lei pentru că nu a sigurat un număr de cinci urne distincte în secțiile de vot
AEP l-a sancționat pe primarul Constanței cu 2.200 de lei pentru că nu a sigurat un număr de cinci urne distincte în ...
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac (PNL), a fost sancţionat sâmbătă cu 2.200 de lei de reprezentanţii Autorităţii ...
Companiile chinezești vor să ceară statului să înceapă o anchetă în privința importurilor de produse lactate din UE
Companiile chinezești vor să ceară statului să înceapă o anchetă în privința importurilor de produse lactate din UE
Companiile chineze intenţionează să ceară autorităţilor de la Beijing să demareze o investigaţie asupra importurilor ...