Ministrul Finanţelor: Pentru plata defalcată a TVA termenul obligatoriu de implementare este la 1 ianuarie 2018

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind şi un termen opţional - 1 octombrie.
Economica.net - mie, 30 aug. 2017, 14:17
Ministrul Finanţelor: Pentru plata defalcată a TVA termenul obligatoriu de implementare este la 1 ianuarie 2018

‘Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piaţă între agenţii economici, pentru că astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA şi-l folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăţi. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opţional de 1 octombrie’, a afirmat Mişa.

El a spus că cei care optează pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilităţi fiscale.

‘Cei care optează începând cu data de 1 octombrie vor avea nişte facilităţi fiscale, pentru că am avut mai multe discuţii cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţi ai partenerilor sociali care au ridicat problemele legate de termen şi acesta este motivul pentru care am înţeles şi am extins termenul, astfel încât să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de costuri şi de aceea vom oferi facilităţi fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem de split până la data 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Pentru cei care nu au obligaţiile fiscale la zi, dacă achită obligaţiile fiscale reprezentând TVA declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalităţi’, a explicat Ionuţ Mişa.

Ministrul Finanţelor a arătat că în acest fel s-au acoperit cerinţele partenerilor sociali.

‘Deci s-au acoperit şi cerinţele partenerilor sociali astfel încât să fim siguri că nu creăm un dezechilibru în piaţă din acest punct de vedere, dar să ne asigurăm, totodată, că vom crea beneficii atât bugetului de stat, cât şi mediului de afaceri prin asigurarea unui mediu economic şi fiscal corect’, a mai spus Mişa.

Potrivit acestuia, vor fi introduse modificări la Codul de procedură fiscală, importante pentru mediul de afaceri.

‘Aşa cum s-a promis de la început, am introdus controalele de prevenţie. Deci un control nu mai trebuie să se finalizeze neapărat printr-o amendă sau cu o plângere penală. Există introdusă modificarea care permite să se facă un control agentului economic, agentului economic îi sunt aduse la cunoştinţă prevederile legale şi are un termen până la care să se conformeze. Sunt modificări care dau posibilitatea celor care optează pentru eşalonare la plată să aibă mult mai multe beneficii şi să susţinem toţi agenţii economici care optează pentru eşalonarea la plată astfel încât să poată ieşi din eşalonarea la plată la sfârşitul perioadei’, a menţionat Mişa.

Premierul Mihai Tudose i-a atras atenţia, la începutul şedinţei de Guvern, ministrului de Finanţe să comunice intens pe această temă pentru ca toată lumea să înţeleagă cum funcţionează acest mecanism.

‘Sper că nu veţi pregeta să comunicaţi foarte intens zilele acestea cu toată lumea aceste lucruri pentru a înţelege toată lumea cum funcţionează, care sunt beneficiile, facilităţile, dar şi impunerile’, a adăugat Tudose.

Potrivit unui comunicat al Executivului, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor avea obligaţia, de la 1 ianuarie 2018, de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii).

De asemenea, instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA vor avea obligaţia, începând cu aceeaşi dată, de a deţine un cont de TVA pentru încasarea taxei pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile realizate.

Potrivit actului normativ, în perioada premergătoare aplicării obligatorii a măsurii, 1 octombrie – 31 decembrie 2017, agenţii economici pot opta pentru aplicarea opţională a plăţii defalcate a TVA, aceştia beneficiind de unele facilităţi precum: anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiţii şi acordarea unei bonificaţii de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Executivul menţionează că această măsură este luată ‘în scopul reducerii evaziunii fiscale în domeniul TVA, ţinând cont de faptul că există o diferenţă semnificativă între TVA încasată la bugetul de stat şi taxa declarată în deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile înregistrate în acest scop’.

‘Măsura este în avantajul contribuabililor corecţi, care îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat, întrucât va contribui la reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelor contribuabili care nu îşi plătesc datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri. Se estimează că prin aplicarea noii măsuri vor fi obţinute venituri suplimentare bugetare de circa 6 miliarde de lei până în anul 2020’, mai menţionează sursa citată.

Potrivit acesteia, mecanismul privind plata defalcată a TVA presupune în principal deschiderea unui cont de TVA de către persoanele impozabile, inclusiv instituţii publice, înregistrate în scopuri de TVA, la instituţii de credit şi/sau unităţi ale Trezoreriei Statului. În cazul conturilor de TVA deschise la unităţi ale Trezoreriei Statului, costurile aferente deschiderii acestora şi comisioanele aferente oricăror operaţiuni în legătură cu acestea se suportă de la bugetul Trezoreriei Statului, fără a fi percepute de la titularii de cont. Totodată, extrasele conturilor de TVA deschise la unităţi ale Trezoreriei Statului vor fi puse gratuit la dispoziţia titularilor de cont şi în format electronic.

Plata de către beneficiari – instituţii publice, persoane impozabile, cu excepţia persoanelor fizice neînregistrate şi care nu au obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA, a TVA aferente operaţiunilor taxabile în contul distinct de TVA al furnizorului/prestatorului, precum şi virarea/depunerea de către furnizor/prestator în contul său de TVA a TVA aferente diferenţei între încasările şi plăţile în numerar şi a TVA aferente încasărilor cu carduri de debit/credit sau cu substitute în numerar, în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare, fac parte de asemenea din mecanismul privind plata defalcată a TVA.

La fel şi utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achiziţiilor sale furnizorilor/prestatorilor săi, precum şi a taxei datorate bugetului de stat, posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA în alt cont de către titular doar cu aprobarea ANAF şi instituirea unui termen de maximum 3 zile lucrătoare în care se aprobă transferul de către ANAF şi interzicerea retragerii în numerar a unor sume din contul de TVA, precizează comunicatul.

Actul normativ mai prevede, printre altele, instituirea obligaţiei persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA de a-şi vira în contul de TVA în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018 sau, după caz, înainte de data la care aplică opţional mecanismul, înfiinţarea Registrului persoanelor care aplică plata defalcată a TVA organizat de ANAF şi în care sunt înscrise persoanele care optează pentru aplicarea plăţii defalcate a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017.

Ordonanţa prevede şi instituirea unor contravenţii şi sancţiuni specifice pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute.

În acest sens, este stabilită o perioadă de graţie de 7 zile lucrătoare în cadrul căreia să se corecteze erorile. În cazul în care erorile nu au fost corectate în termenul de 7 zile lucrătoare, se aplică o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile. După termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea în contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronată a contului de TVA, se aplică o amendă de 50% din suma reprezentând TVA iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorată furnizorului din alt cont decât contul de TVA, se aplică o amendă de 10% din suma reprezentând TVA, mai arată sursa citată. 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...