Ministrul Turismului: Litoralul românesc este pregătit să primească turişti în minivacanţa de 1 mai

Litoralul românesc este pregătit să primească turişti în minivacanţa de 1 mai, chiar dacă nu este deschis încă la capacitate maximă, a declarat pentru AGERPRES ministrul Turismului, Mircea Dobre, potrivit căruia calitatea serviciilor pe litoralul Mării Negre a crescut de la an la an.
Economica.net - vin, 28 apr. 2017, 07:05
Ministrul Turismului: Litoralul românesc este pregătit să primească turişti în minivacanţa de 1 mai

‘Am avut întâlniri săptămâna trecută cu reprezentanţii din sector şi sunt convins că litoralul Mării Negre este pregătit, nu neapărat pentru minivacanţa de 1 mai, pentru că nu este deschis deocamdată la capacitate maximă, dacă ne referim la partea de plajă, de ‘beach baruri’, dar este pregătit în general pentru sezonul estival. Calitatea serviciilor pe litoral a crescut de la an la an, în condiţiile în care şi evenimentele internaţionale se dezvoltă. Este clar că avem o creştere a calităţii serviciilor de turism în general, nu numai pe litoralul Mării Negre’, a precizat Dobre.

Şeful de la Turism susţine că statul român este interesat să aducă cât mai mulţi turişti străini, în special din vestul Europei, dar şi din alte părţi ale lumii, pentru care există deja pachete speciale.

‘Începând de anul acesta avem curse charter cu cetăţeni israelieni şi asta arată că există un interes pentru România, mai ales că sunt câteva curse pe săptămână. Suntem interesaţi să atragem turiştii din Vest. Statul român, din punctul meu de vedere, nu concurează cu Bulgaria, noi avem alte pachete pe care le vindem faţă de vecinii noştri’, a explicat Dobre.

Potrivit datelor Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, la nivelul anului 2016, un număr de circa 7.000 de turişti israelieni au vizitat litoralul românesc, în special staţiunile Mamaia, Năvodari şi Eforie, iar pentru 2017, numărul turiştilor proveniţi din Israel ar putea trece de 8.000, pe fondul suplimentării zborurilor charter săptămânale.

Referitor la voucherele de vacanţă, ministrul Dobre a subliniat că, în prezent, se lucrează la actul normativ, astfel încât de la 1 iulie toţi angajaţii din sistemul public să beneficieze de acestea.

‘Lucrăm în prezent la actul normativ, astfel încât voucherele de vacantă să intre în vigoare de la 1 iulie 2017 pentru toţi angajaţii din sistemul public inclusiv cei cu statut special, precum MAI şi MAPN’, a precizat Dobre.

La începutul lunii aprilie, şeful de la Turism declara că 1 iulie 2017 este termen limită pentru trei proiecte, respectiv voucherele de vacanţă, Legea turismului şi Master Planul de Investiţii în Turism.

Potrivit acestuia, sectorul de turism este reglementat la ora actuală de 73 de acte normative care au fost date înainte de intrarea României în Uniunea Europeană.

‘Noi, acum, discutăm despre legi care sunt făcute prin 2001, 2002, 2003. Deci, avem nişte legi de dinainte de a intra în Uniunea Europeană, cu 5-6 ani înainte de a intra în UE. Discutăm de legi de 14-15 ani şi suntem într-o mare eroare acum dacă ne uităm la ce se întâmplă. Şi aici vorbim şi despre garantarea pachetelor de servicii turistice, vorbim şi de tot ce înseamnă parte de acreditare la unităţile de cazare, vorbim şi despre TVA-ul pentru agenţii’, a menţionat ministrul.

Acesta a subliniat că s-au făcut o serie de paşi în privinţa fiscalităţii pentru atragerea de investiţii.

‘Într-adevăr, am făcut nişte paşi vizavi de partea asta de a atrage investitori. S-au făcut nişte paşi pe fiscalitate şi aici ne referim în mod concret la tot ce înseamnă unităţi de cazare şi alimentaţie publică, dar acum am făcut un material şi l-am transmis către Ministerul Finanţelor ca să înceapă procedura pentru reducerea TVA la 9% pentru agenţiile de turism. Aceasta trebuie acceptată şi de Comisia Europeană şi dacă se introduce noţiunea de travel agency în anexa 3 din directiva europeană atunci, într-adevăr, statele UE pot să reducă TVA până la 9% pentru că nu există la nivel de UE această noţiune’, a explicat Mircea Titus Dobre.

Pe lângă Legea turismului, la 1 iulie 2017 trebuie să se acorde voucherele de vacanţă şi să fie finalizat Master Planul pentru Investiţii în Turism.

‘Pentru 1 iulie 2017 avem trei puncte importante: voucherele de vacanţă, Legea turismului şi un lucru foarte important care nu s-a mai făcut până acum este Master Planul de Investiţii în Turism. Suntem în calendar cu toate trei. La voucherele de vacanţă este foarte puţin de modificat, de reglementat. Ceva mai dificil este la Master Planul pentru Investiţii în Turism şi la Legea turismului, unde trebuie să cădem de comun acord cu entităţile private’, a precizat atunci ministrul.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, susţinea că voucherele de vacanţă alocate celor 1,2 -1,3 milioane de salariaţi la stat reprezintă de fapt 360 de milioane de euro, adică ‘sânge care va veni în venele turismului intern’.

‘Abia aştept chestiunea asta cu voucherele, pentru că asta înseamnă că fiecare salariat la stat primeşte 300 de euro pe an în vouchere de vacanţă pe care le consumă doar în România. Deci, la 1,2 – 1,3 milioane de salariaţi la stat înseamnă 360 de milioane de euro. Practic, este vorba despre 360 de milioane de euro care este sânge care va veni în venele turismului intern, pentru că poţi să mergi la balneo, oriunde’, a arătat Burcea.

Conform proiectului Legii salarizării unitare, bugetarii vor putea primi de la 1 iulie 2017 vouchere de vacanţă la nivelul unui salariu minim brut garantat în plată, respectiv un singur voucher de vacanţă, în valoare de 1.450 lei. Acestea vor putea fi folosite pe perioada unui an calendaristic pentru un sejur complet pe litoralul românesc, în staţiunile balneo, în Delta Dunării sau staţiunile montane.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...