Moody’s a retrogradat perspectiva ratingului Vodafone, în urma preluării operatorul spaniol de cablu Ono

Moody's Investors Service a revizuit în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingului 'A3' atribuit Vodafone Plc şi a confirmat calificativul pe termen scurt al operatorului britanic de telefonie la 'Prime-2', se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 17:34
Moody's a retrogradat perspectiva ratingului Vodafone, în urma preluării operatorul spaniol de cablu Ono

Decizia vine în urma anunţului că Vodafone a achiziţionat operatorul spaniol de cablu Ono pentru 7,2 miliarde de euro (şase miliarde de lire sterline).

Vodafone va finanţa această tranzacţie în principal din resursele existente de numerar şi din datorii, ceea ce va duce la deteriorarea profilului de creditare al companiei britanice, avertizează Moody’s. Totuşi, agenţia apreciază că există un grad ridicat de certitudine că tranzacţia va obţine aprobările autorităţilor de reglementare.

Agenţia consideră că expunerea crescută a Vodafone pe pieţele emergente, după vânzarea participaţiei la Verizon Wireless, creşte vulnerabilitatea grupului la riscurile de pe pieţele emergente şi, de asemenea, expune Vodafone la riscul creşterii volatilităţii cursului de schimb.

‘Decizia noastră de a schimba perspectiva ratingului, de la stabilă la negativă, reflectă aşteptata deteriorare a profilului de creditare al Vodafone în urma acestei achiziţii, iar în următoarele 12 luni este posibilă o retrogradare a ratingului dacă firma nu-şi întăreşte profilul financiar’, a declarat vicepreşedintele Moody’s, Iván Palacios.

Luni, Vodafone a ajuns la un acord pentru preluarea celui mai mare operator de cablu din Spania, Ono, în schimbul sumei de 7,2 miliarde de euro. Ono este cea de a treia companie europeană din domeniul serviciilor de cablu preluată de Vodafone în ultimii doi ani. Grupul britanic a demarat un program de modernizare a reţelelor şi achiziţionarea de active acolo unde consideră necesar, după ce şi-a vândut divizia din SUA pentru 130 de miliarde de dolari.

Ono oferă servicii de telefonie fixă şi mobilă, televiziune prin cablu şi internet pentru 1,9 milioane clienţi în 13 din cele 17 regiuni ale Spaniei şi, de asemenea, are cea mai mare reţea de fibră optică din Spania, conectând 7,2 milioane de gospodării.

Tot marţi, Fitch a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingul ‘A minus’ atribuit pentru datoriile pe termen lung ale grupului Vodafone, după ce acesta a anunţat că intenţionează să preia operatorul spaniol de cablu Ono pentru 7,2 miliarde de euro.

Agenţia de evaluare financiară consideră că, în prezent, gradul de îndatorare al Vodafone este unul redus pentru o companie care beneficiază de un rating ‘A minus’. Cu toate acestea, preluarea Ono şi precum şi investiţiile avute în vedere în următorii ani ar putea duce gradul de îndatorare la limita superioară a intervalului pentru un rating ‘A minus’.

Vodafone are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume. Vodafone România, o divizie a Vodafone Group Plc., a ajuns la 8.315.389 clienţi, la data de 31 decembrie 2013, ceea ce reprezintă o creştere cu 132.466 de clienţi, faţă de trimestrul anterior

Te-ar mai putea interesa și
AROBS, afaceri de 105 milioane de lei în primele trei luni din 2024, în ușoară scădere. ”Credem în continuare că strategia de creștere va da rezultate, fiind bazată pe clienți din SUA și Europa”
AROBS, afaceri de 105 milioane de lei în primele trei luni din 2024, în ușoară scădere. ”Credem în continuare că ...
AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, raportează o cifră de afaceri de 105 milioane de lei la nivel consolidat în primele trei......
Drum Expres Focșani – Brăila: Proiectul de 73,5 kilometri primește undă verde de la Mediu
Drum Expres Focșani – Brăila: Proiectul de 73,5 kilometri primește undă verde de la Mediu
Drumul Expres Focșani - Brăila (73,5 km) are începând de vineri decizie de mediu și urmează să fie emis și Acordul ...
Peste o treime dintre anunţurile de angajare conţin informaţii despre salariul oferit – platformă recrutare
Peste o treime dintre anunţurile de angajare conţin informaţii despre salariul oferit – platformă recrutare
Un număr de 37.000 de locuri de muncă aveau în anunţul de angajare şi date despre salariul oferit, dintr-un total de ...
Achiziții sănătoase, Buget fericit: Cele mai bune alegeri pentru sănătate la Prețuri Accesibile!
Achiziții sănătoase, Buget fericit: Cele mai bune alegeri pentru sănătate la Prețuri Accesibile!
Fie că vrei să slăbești sau să fii mai sănătos, ceea ce alegi să consumi va determina în mare măsură succesul ...