Nuclearelectrica a demarat prima etapă din retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, a demarat prima etapă din cele trei din procesul de retehnolgizare a reactorului 1, inaugurat în anul 1996, a anunţat joi noul director general al SNN, Cosmin Ghiţă, într-o întâlnire cu presa, anunță News.ro.
Economica.net - joi, 05 oct. 2017, 16:16
Nuclearelectrica a demarat prima etapă din retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă

„Am demarat deja procesul, suntem în prima etapă privind retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă. Această etapă include totodată şi realizarea şi finalizarea studiului de fezabilitate legat de acest proiect”, a declarat joi noul director general al SNN, Cosmin Ghiţă, într-o întâlnire cu presa, potrivit News.ro.

Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat săptămâna trecută demararea fazei I a strategiei pentru proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 a centralei nucleare, proiectul fiind repus pe ordinea de zi la solicitarea actionarului majoritar, Ministerul Energiei.

Cosmin Ghiţă a zis că de când a fost numit la conducerea companiei, a reuşit printr-o reaşezare a procesului retehnologizării să dea startul acestui proiect, recent aprobat în adunarea acţionarilor.

„Reaşezarea a presupus reducerea etapelor de la cinci la trei. Această reaşezare a răspuns îngrijorărilor acţionarului majoritar. A fost simplificat şi modul de alocare a bugetului pentru partea de planificare în baza unor studii existente în companie”, a spus Cosmin Ghiţă.

De asemenea, urmează ca luna viitoare să se înfiinţeze un departament de retehnologizare în cadrul SNN.

„Prin această decizie s-a dat un semnal specialiştilor că există un angajament pe proiectele nucleare”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte viitorul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), singurul producător de dioxid de uraniu din România (combustibilul folosit la centrala din Cernavodă), Ghiţă spune că va fi demarată o analiză privind strategia optimă de furnizare de uraniu, după ce recent s-a vehiculat că SNN ar urma să preia CNU.

„Aprobarea de către acţionari a primei fazei a proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 înseamnă efectiv asigurarea continuităţii acestui proiect pentru SNN, fără întârzieri, cu respectarea graficului de timp pentru fiecare etapă şi subetape. Extinderea numărului de ore de operare până la atingerea a 30 ani de funcţionare, în baza experienţei internaţionale, adaptată la datele tehnice ale CNE Cernavodă, va determina ca oprirea efectivă a Unităţii 1 pentru retehnologizare să aibă loc în perioada decembrie 2026-decembrie 2028”, spunea directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă, săptămâna trecută.

El spune că retehnologizarea Unităţii 1 este în prezent proiectul prioritar al SNN, fiind gestionat integral de companie şi, simultan, cel mai mare proiect de investiţii al unei companii energetice româneşti, „unul care asigură încă 30 de ani de operare şi producţie, la mai puţin de jumătate din costul unei unităţi noi nucleare de tip CANDU”.

În prezent, se află în derulare o serie de studii, datele relevante cu privire la unele dintre echipamentele/structurile, sistemele sau componentele vizate putând fi obţinute doar în timpul opririlor planificate ale Unităţii 1, astfel că demararea studiului de fezabilitate trebuie să ţină cont de toate datele de intrare disponibile pentru elaborarea unui document complet şi suficient fundamentat.

„Este singura investiţie majoră, derulată exclusiv de SNN, căre răspunde simultan necesităţilor de sistem energetic şi ţintelor de decarbonizare”, adaugă Cosmin Ghiţă.

Faza 1 a proiectului de retehnologizare va include activităţile necesare asigurării funcţionarii Unităţii 1 pentru o perioadă de 30 de ani, adică extinderea numărului de ore de funcţionare la putere nominală suplimentar celor 210.000 de ore estimate iniţial prin proiect.

SNN a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creştere de 77 de ori faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii producţiei şi a încasărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...