Nuclearelectrica va participa cu câte 2 mil. euro la Tarniţa şi la cablul submarin între România şi Turcia

Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat, în Adunarea Generală de marţi, participarea companiei cu 8,9 milioane lei (2 milioane euro) la majorarea capitalului social al societăţii Hidro Tarniţa, prin subscrierea unui număr de 89.000 acţiuni nou emise, cu valoarea nominală de 100 lei.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 09:47
Nuclearelectrica va participa cu câte 2 mil. euro la Tarniţa şi la cablul submarin între România şi Turcia

De asemenea, aceştia au aprobat Acordul de principiu privind realizarea proiectului ‘Cablu de interconectare submarin 400 Kv România-Turcia’, şi participarea la constituirea Companiei de Proiect ‘HVDCC România-Turcia S.A.’ prin subscrierea şi vărsarea echivalentului în lei a unui număr de 2.000.000 acţiuni cu valoarea nominală de 1 euro.

Sumele necesare vărsămintelor aferente acţiunilor subscrise vor fi introduse în proiectul de buget de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014.

Tot în AGA de marţi, acţionarii au aprobat sistarea lucrărilor la Unitatea 5 din cadrul Centralei nuclearo-electrice Cernavodă şi schimbarea destinaţiei şi utilizării spaţiilor şi structurilor deja realizate, aferente Unităţii 5, pentru alte activităţi ale Nuclearelectrica.

Societatea Hidro Tarniţa SA a fost înfiinţată la data de 1 noiembrie 2013, pentru realizarea proiectului Centrala Hidroelectrica cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpusteşti. Compania are ca acţionari Complexul Energetic Hunedoara SA şi SC DFEE Electrica SA.

În acordul de înfiinţare a Hidro Tarniţa s-a convenit ca acţionarii să aprobe, după înregistrarea societăţii, majorarea capitalului prin aport de capital, subscris şi vărsat integral în numerar de: Complexul Energetic Hunedoara, DFEE Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia, astfel încât, după această primă subscriere, capitalul social al societăţii să reprezinte echivalentul în lei a 12 milioane euro, respectiv câte 2 milioane de euro (8,9 milioane lei) pentru fiecare dintre cei şase acţionari.

Termenul limită până la care acţiunile emise în schimbul aporturilor în numerar şi în natură vor putea fi subscrise este data de 30 aprilie 2014 (‘Perioada de subscriere’). Acţiunile subscrise vor fi plătite în proporţie de cel puţin 30% până la expirarea perioadei de subscriere şi integral, până la data de 31 decembrie 2014.

În ceea ce priveşte HVDCC România-Turcia, Guvernul a aprobat în şedinţa din 16 decembrie 2013 Memorandumul cu tema ‘Cablu de interconectare submarin 400 Kv România – Turcia’.

Potrivit Memorandumului, compania de Proiect ‘HVDCC Romania-Turcia S.A.’ va fi o companie mixtă româno-turcă (fiecare parte deţinând 50%), care va fi responsabilă de reevaluarea şi actualizarea studiului de fezabilitate, inclusiv mărirea capacităţii de export de la 800 la 1600 MW, precum şi de asigurarea finanţării, construcţiei şi operării proiectului.

Din partea română, la companie vor participa Transelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Romgaz, Societatea Hidroelectrica, Electrica SA şi Complexul Energetic Hunedoara.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele......
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...