Inedit. O asociaţie de bloc şi-a investit fondul de rulment pe piaţa de capital

O asociaţie de proprietari de apartamente de bloc şi-a plasat fondul de rulment într-un portofoliu de investiţii administrat de firma de specialitate Certinvest. Valoarea portofoliului este echivalentul a 25.000 de euro, după ce administratorul a obţinut un randament de 12% în primul an de gestiune, potrivit datelor Cetinvest furnizate redacţiei ECONOMICA.NET. Firma administrează multe conturi deschise de părinţi pentru copii.
Adrian N. Ionescu - mar, 04 sept. 2012, 21:08
Inedit. O asociaţie de bloc şi-a investit fondul de rulment pe piaţa de capital

Asociaţia  „a ajuns la noi acum mai bine de un an şi jumătate, la recomandarea unui alt client al departamentului nostru de conturi (portofolii, n.r.) individuale, şi care face parte din asociaţie“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Daniela Vasile, director Portofolii Private, la firma de administrare a investiţiilor Certinvest..

Asociaţia este situată într-o zonă selectă a Bucureştiului, iar proprietarii asociaţi au o anumită educaţie financiară, dar şi resurse pe măsură“, precizează Daniela Vasile.

Randamentul de 12% obţinut pentru portofoliul asociaţiei de proprietari este unul foarte bun în comparaţie cu cel al al altor moduri de plasament. Dobânzile medii la depozitele bancare la termen nu au depăşit 7% anul trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Cele mai mari randamente ale unor fonduri mutuale cu risc redus (monetare şi de obligaţiuni) au fost, anul trecut, obţinute de OTP Obligaţiuni (14%, graţie unei situaţii conjuncturale), BCR Obligaţiuni (7,8%), Certinvest Obligaţiuni (7,5%) şi Certinvest Tezaur (7,4%).

Asociaţia de proprietari are portofoliul plasat mai ales în instrumente cu venit fix, prin intermediul fondurilor de investiţii dedicate acestora, dar şi direct în obligaţiuni, dintre care unele sunt de tip corporatiste, nelistate la bursă.

„Este un client care preferă investiţiile cu risc scăzut, iar investiţiile au fost alese în consecinţă. Asociaţia şi-a plasat fondul de rulment pentru că acesta este mai susceptibil de a fi investiţi pe perioade mai lungi de timp, atunci când nu sunt programate plăţile anumitor lucrări“, a mai adăugat Daniela Vasile.

 

Cazuri speciale

Cazurile speciale de investitori nu se opresc aici.

Certinvest administrează, printre altele, un cont de portofoliu individual de investiţii deschis de un părinte pe numele fiului său student, „căruia îi plătim lunar o sumă (banii de buzunar)“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Daniela Vasile.

Mai departe, titularul minor al unui cont deschis de părinţi acum şase ani părinţii are acum 19 ani. Iar văduva unui client care a decedat a hotărât să pastreze contul administrat de noi.

Certinvest este cea mai mare firmă independentă de profil din România, având sub administrare 46 de milioane de lei în portofolii individuale, peste 44 milioane de lei în 9 fonduri mutuale (deschise) şi peste 60 de milioane de lei în fonduri închise de investiţii (care nu vând / răscumpără continuu titluri, precum fondurile mutuale).

Este cel mai mare administrator de conturi individuale de pe piaţă, Raiffeisen Asset management fiind al doilea, cu 44 de milioane de lei.

Suma minimă pentru crearea unui portofoliu individual la Certinvest este de 100.000 de lei.

Investitorii care optează pentru serviciile unor administratori de portofolii (conturi) individuale pentru a avea contact direct cu aceştia.

 

Mod de funcţionare

„Deciziile de cumpărare şi de vânzare ne aparţin în exclusivitate, în calitate de administrator de conturi discreţionare, dar luăm aceste decizii în funcţie de profilul de risc al clientului. În schimb, investitorii aşteaptă de la noi să obţinem, printr-un management activ, o performanţă mai bună decât cele accesibile direct pe piaţă“, explică directoarea de la Certivest.

Pe de altă parte, la portofoliile cu grad de risc mai mare au o configuraţie „într-o continuă dinamică, în funcţie de evoluţia bursei. Investitorii aşteaptă de la noi randamente mai mari decât cele ale indicilor bursieri“, spune Daniela Vasile.

Proporţia medie alocată acţiunilor în portofoliile individuale administrate de Certinvest este în jur de 30%, clienţii preferând portofolii diversificate, în care să intre şi instrumente cu venit fix.

 

Comportamentul investitorilor

În prezent, „investitorii sunt în general preocupaţi să-şi conserve capitalul, nefiind dispuşi să accepte pierderi, nici chiar pe termen scurt. În momentul în care piaţa va avea o creştere susţinută pe o perioadă mai lungă de timp, apetitul la risc va creşte şi capitalul va migra spre fondurile de investiţi în acţiuni“, spune Daniela Vasile.

Relativa revenire a apetitului la risc din ultimii doi ani „a avut caracter speculativ. Clienţii sunt statornici. Doar aproximativ 10% dintre ei au retrageri lunare din cont cuprinse între 700 şi 10.000 de lei“, adaugă directoarea de la Cerinvest.

Cât despre deprecierea leului, aceasta determină decizia investitorilor de a păstra o parte mai mare din active în euro.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...