O companie românească s-a dus să participe la reconstrucţia Kurdistanului irakian. Planurile i-au fost spulberate de ISIS

Afectată de scăderea sectorului construcţiilor din România, firma orădeană Selina s-a aventurat în urmă cu şapte ani pe piaţa Kurdistanului irakian, unde a şi câştigat ulterior două licitaţii. Experienţa din Orientul Mijlociu s-a dovedit însă una amară pentru compania românească, ale cărei proiecte au fost îngheţate pe fondul conflictelor cu ISIS.
Economica.net - lun, 05 mart. 2018, 22:02
O companie românească s-a dus să participe la reconstrucţia Kurdistanului irakian. Planurile i-au fost spulberate de ISIS

Grupul de firme de construcţii Selina din Oradea a înfiinţat în 2011 o companie în Erbil, capitala Kurdistanului irakian, cu scopul de a participa la reconstrucţia masivă a zonei.

„În 2010, când proiectanţii au început să moară de foame, ne-a fost tot mai limpede că următorii vor fi constructorii. Din acest motiv ne-am îndreptat atenţia spre Irakul aflat în reconstrucţie. Se pare că nu ne-am înşelat”, povestea plin de speranţe Beniamin Rus, patronul firmei Selina în primăvara lui 2013, portrivit ebihoreanul.ro.

Acesta se întorsese de pe şantierul din Erbil, capitala Kurdistanului irakian, unde Selina Co Kurdistan construia viitorul sediu al Ministerului Sănătăţii (foto jos).

Primii 40 de angajaţi ai firmei Selina Co Kurdistan, majoritatea dulgheri şi fierari betonişti, se instalaseră la Erbil la începutul lui februarie 2013. „Au plecat acolo cu maşini, cu scule, cu macarale, cu tot ce trebuie. O bună perioadă de timp i-au ţinut în loc ploile, dar acum acum pot munci fără probleme „, mai spunea atunci Beniamin Rus, potrivit presei locale.

În valoare de aproape 15 milioane de dolari, contractul pentru construcţia sediului Ministerului Sănătaţii din Erbil a presupus lucrări de arhitectură, rezistenţă, instalaţii electrice, instalaţii termice, instalaţii sanitare.

După contractarea acestor lucrări, perspectivele firmei româneşti pe piaţa din Kurdistan s-au lărgit. În 2015 aceasta câştiga încă o licitaţie: construcţia unui spital pentru transplant, cu o capacitate de 100 de paturi, în oraşul Sulaymaniyah din Kurdistan. Noul contract valora aproape 30 milioane de dolari, inclusiv cu dotări, spune Bogdan Hudriciu, şeful operaţiunilor Selina din Kurdistan.

Dacă în primul contract, compania românească a reuşit să finalizeze toată structura clădirii sediului Ministerului Sănătăţii, inclusiv faza de compartimentare interioară, în cel privind spitalul nici nu a mai început lucrările.

„Din cauza conflictelor cu ISIS, cei din Kurdistan au direcţionat fondurile către sectorul de apărare, astfel că s-a blocat tot ce înseamnă investiţii. Neavând fonduri, ne-am retras”, a explicat Hudriciu.

Astfel, lucrarea începută de Selina la sediul Ministerului Sănătăţii din Kurdistan se află de doi ani ani în conservare. „Zona e încă nesigură. Până nu se stabilizează serios acolo, nu merită riscul să reîncepem”, adaugă reprezentantul Selina.

Când trage linie după experienţa din Orientul Mijlociu, Hudriciu spune că aceasta i-a adus firmei româneşti pierderi. Aşa că grupul de firme din Oradea, cu peste 1.500 de angajaţi şi 400 de utilaje, se concentrează acum pe piaţa românească.

Firme din grupul orădean s-au înscris la licitaţiie de autostrăzi, inclusiv la unul dintre cele mai dificile loturi din Autostrada Transilvania. Ocolit de constructori precum Spedition UMB sau Strabag, lotul Suplacu de Barcău – Chiribiş (26,35 km) cu o valoare estimată de 377,651 milioane de lei, fără TVA, presupune continuarea unor lucrări executate deja de americanii de la Bechtel și traversarea câmpului de sonde.

Grupul Selina este unul dintre cei mai mari constructori din vestul ţării. Consorţiul este format din următoarele cinci companii: Selina SRL (construcţii), Trameco SA ( transport şi mecanizare), Drumuri Bihor SA (lucrări de infrastructură), Selina Invest SRL (dezvoltator şi promotor de proiecte imobiliare), Selina Kurdistan (construcţii).

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...