Inedit: O mică firmă locală din Valea Jiului vinde cel mai ieftin curent din ţară

Compania care livrează apă si se ocupă de canalizare în Valea Jiului produce şi energie prin nişte paleti care se învârt montate pe ţevile de aducţiune a apei. Preţul cu care o vinde pe bursă este cel mai mic din România, şi cumpărătorii s-au bătut pe ea.
Florin Cojocaru - lun, 10 dec. 2012, 22:06
Inedit: O mică firmă locală din Valea Jiului vinde cel mai ieftin curent din ţară

Cel mai ieftin curent din România este vândut de compania Apa Serv Valea Jiului, care aparţine  Consiliului Judeţean Petroşani. Ieri, pe bursa de energie OPCOM, firma citată a scos la licitaţie 300 de MWh de energie în bandă, pe care cerea 155 de lei/MWh. Preţul este mult sub nivelul la care scoate pe bursă cel mai ieftin producător de energie din România, compania de stat Hidroelectrica(circa 190 lei/MWh) astfel încât a fost bătaie pe curent, pachetul fiind adjudecat de Renovatio Trading care a oferit 231 lei/MWh cu peste 50% mai mult decât ceruse Apa Serv.

Compania din Valea Jiului este la prima ieşire pe bursă, anterior ea livrând energie doar furnizorului implicit Enel. De fapt, producţia de energie nu este activitatea principală a Apa Serv, firma având ca scop să asigure serviciile de apă în toată Valea Jiului. După cum explică însă directorul general Costel Avram, un ban în plus nu strică. „Noi exploatăm o conductă de aducţiune care aduce apa în Petroşani de la 40 de kilometri şi-am montat două microhidrocentrale pe ea. Nu sunt mari, amândouă au 100 de kW, dar produc energie şi pentru noi şi avem şi un surplus. Mai vrem să instalăm alte patru, dacă se poate cu fonduri europene”, spune Avram pentru ECONOMICA.NET. Practic, aceste microhidrocentrale sunt nişte dispozitive cu paleţi care se învârt datorită presiunii apei în conductă producând energie.

Cei de la Apa Serv au vrut acum doar să testeze piaţa cu pachetul de 300 MWh scos la bursă. „Am vrut să fim siguri că vom vinde acest pachet şi am ales să începem licitaţia de la preţul minim care ne acoperă costurile şi lasă şi o marjă de profit. S-a vândut foarte bine, neaşteptat chiar. Un ban în plus e binevenit”, arată Florin Donisă, director de exploatare al companiei, care adaugă că vor mai pune pachete mici de energie pe bursă şi vor ieşi pe Piaţa de Ziua Următoare, mai scumpă, de unde cumpără diverse firme curent în caz că au urgenţe.

De câteva luni energia livrată în bandă se vinde pe OPCOM la un preţ situat între 230 şi 240 de lei/MWh indiferent că provine din surse hidro, termo sau nuclear. Aproape toate pachetele de energie scoase la vânzare sunt adjudecate pentru că este o cerere mare în piaţă din cauză că Hidroelectrica a fost patru luni în forţă majoră şi şi-a înjumătăţit livrările în piaţă.

Apa Serv s-a înfiinţat în 1995 şi poartă actualul nume din 2007. Activitatea sa constă în  asigurarea serviciilor în domeniul alimentării cu apă potabilă şi canalizare atât pentru locuitorii Văii Jiului cât şi pentru unităţile din domeniul ocrotirii sănătăţii, învăţământului, comerţului şi alte categorii de consumatori.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...