OECD: Brexitul va avea ca rezultat o încetinire semnificativă a creşterii economiei britanice

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a avertizat Marea Britanie că ieşirea sa din Uniunea Europeană (Brexit) va avea ca rezultat o încetinire semnificativă a creşterii economiei, transmit Reuters şi publicaţia The Independent.
Economica.net - mar, 28 nov. 2017, 11:33
OECD: Brexitul va avea ca rezultat o încetinire semnificativă a creşterii economiei britanice

OECD se aşteaptă la un avans al PIB-ului Regatului Unit de 1,5% în 2017 şi de 1,2% în 2018. În 2019, când Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană, creşterea va fi de doar 1,1%, avertizează instituţia financiară internaţională.

Regatul Unit ar urma să înregistreze anul viitor cel mai slab ritm de creştere dintre statele membre OECD, cu excepţia Africii de Sud, unde se previzionează un avans de 1% în 2018.

Marea Britanie ar trebui să caute cea mai strânsă relaţie posibilă cu UE după Brexit, dacă vrea să reducă impactul asupra economiei, se arată în raportul OECD.

‘Încetinirea creşterii ar urma să continue în 2018, din cauza incertitudinilor privind ieşirea din UE şi impactul inflaţiei mai ridicate asupra puterii de cumpărare. De asemenea, s-ar putea înregistra o creştere moderată a ratei şomajului în Marea Britanie’, se arată în raportul OECD.

Instituţia se aşteaptă ca Marea Britanie să încheie cu UE un acord comercial şi de reglementare a perioadei de tranziţie de după martie 2019.

Estimările OECD sunt mai slabe decât cele oficiale ale Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), care se aşteaptă ca economia britanică să înregistreze o creştere de 1,5% în 2017 şi de 1,4% în 2018. PIB-ul Regatului Unit ar urma să urce cu 1,3% în 2019 şi în 2020, a previzionat săptămâna trecută OBR.

Joi, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a anunţat că se aşteaptă la o expansiune a economiei mondiale de 3,6% în 2017 (cel mai rapid ritm de creştere din 2011), de 3,7% în 2018 şi apoi de 3,6% în 2019.

Zona euro va înregistra un avans de 2,4% anul acesta (faţă de 2,1% previzionat în septembrie), de 2,1% în 2018 şi de 1,9% în 2019. PIB-ul SUA ar urma să urce cu 2,2% în 2017, cu 2,5% în 2018 şi cu 2,1% în 2019.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...