Detaliile IPO Electrica: Subscriere de peste 200% faţă de ofertă, preţ probabil de 11 lei / acţiune

LISTARE ELECTRICA Oferta de acţiuni Electrica s-a finalizat cu succes, iar tranşa pentru micii investitori ar putea fi suplimentată, a declarat ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Estimările ECONOMICA.NET sunt pe cale să se adeverească: Preţul final nu va fi cu mult mai mare decât cel minim cerut, de 11 lei / acţiune, potrivit indiciilor oficiale. Ceea ce înseamnă 10,45 cu discount. Investitorii mici vor primi circa 33% din acţiunile cu discount cerute, în urma realocăriii de acţiuni de la tranşa instituţionalilor..
Adrian N. Ionescu - joi, 26 iun. 2014, 06:44
Detaliile IPO Electrica: Subscriere de peste 200% faţă de ofertă, preţ probabil de 11 lei / acţiune

Citiţi mai jos cel mai recent articol din seria LISTARE ELECTRICA.

Succesul

Etapa de subscriere pentru oferta publică iniţială (IPO) de vânzare a acţiunilor Electrica, ultima societate de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din proprietatea statului, s-a încheiat cu succes, iar gradul de subscriere este de peste 200%, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Un comunicat oficial consideră că oferta Electrica a fost suprasubscrisă „confortabil”, atât pe tranşa de retail, cât şi pe tranşa investitorilor instituţionali.

Succesul IPO Electrica este cu atât mai important cu cât oferta s-a derulat „în condiţii ostile”, a declarat Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei pentru Privatizare în energie. Printre condiţiiile ostile se numără şi faptul că administratorul Fondului Proprietatea a profitat de oferta Electrica şi a ieşit pe piaţă cu o ofertă concurentă de vânzare a unui pachet la Romgaz, „care a deturnat o parte din resursele pentru Electrica”.

De asemeni, „trebuie avută în vedere concurenţa suplimentară constituită de derularea, în aceeaşi perioadă, a altor 22 de oferte iniţiale (IPO) pe piaţa europeană, fapt care a determinat eşecul unora dintre acestea”, a mai spus Dumitraşcu, citând cazul Wizzair, care „şi-a retras oferta”.

IPO Electrica este cea mai mare ofertă de pe piaţa de capital. Şi este practic prima privatizare făcută exclusiv prin intermediul pieţei de capital” a spus Nicolescu.

Guvernul vrea să obţină pentriu Electrica măcar 1,95 miliarde de lei (435 mil. euro) de pe urmă vânzării unui pachet de 51% de acţiuni ale distribuitorului de energie electrică.


Preţul

„Valoarea totală a IPO Electrica va fi comunicată după încheierea discuţiilor privind alocarea unei cote mai mari de acţiuni pentru micii investitori. Sindicatul de intermediere este responsabil împreună cu noi şi trebuie să ne consultăm cu membrii săi, înainte de a avansa cifre”, a adăugat ministrul pentru Energie, evitând astfel să precizeze care sunt variantele de preţ final de adjudecare a ofertei.

Oficialii români trebuie să negocieze cu intermediarii realocarea de acţiuni către subtranşa cu discount a ofertei, suprasubscrisă de peste 14 ori. Realocarea ar putea reduce inclusiv comisionul acestora, odată cu valoarea ofertei şi unii dintre clienţii intermediarilor ar putea fi sacrificaţi.

La suprasubscrierea actuală, de 14 ori faţă de ofertă, investitorii care au licitat pentru un preţ cu 5% mai mic decât preţul final, vor primi doar 7 acţiuni din 100 cerute, potrivit mecanismului de alocare pro-rata.

Totuşi, oficialii guvernamentali au lăsat să le scape, nu întâmplător, indicii potrivit cărora, cel mai probabil, preţul nu va fi cu mult peste 11 lei / acţiune. La acest preţ final, preţul cu discount  ar fi de 10,45 lei pe acţiune. 

„Mai trebuie să discutăm cu intermediarii ofertei şi de aceea nu vă putem  valoarea ofertei. Noi trebuie să obţinem o valoare cât mai mare, dar trebuie să şi dăm şanse cât mai mari ca acţiunile Electrica să fie cât mai lichide după listarea la Londra şi Bucureşti şi cotaţiile să se înscrie pe o traiectorie ascendentă”, a spus Gabriel Dumitraşcu.

Oficialul a invocat faptul că creşterea acţiunii la bursă este încurajată de lichiditatea acesteia. Lichiditatea este asigurată mai degrabă de cei care sunt dispuşi să cumpere şi să vândă des acţiunile şi mai puţin de investitorii instituţionale pe termen lung care au acoperit cea mai mare parte a IPO.

Ne putem aştepta la o valoare peste pragul de 435 de milioane de euro„, a spus într-un târziu Gabriel Dumitraşcu. Valoarea de 435 de milioane de euro ar fi rezultatul unui preţ de 11 lei / acţiune. Totodată, în conferinţă a fost arătat, de departe, un grafic potrivit căruia majoritatea subscrierilor erau la 11 lei.

 

Mai multe acţiuni pentru investitorii mici

„Am cerut intermediarilor să analizeze dacă se poate da retailului mai mult de 5%, din cauza suprasubscrierii prea mari (pe aces segment, n.r.). În următoarele ore se va decide preţul final, apoi trebuie obţinute câteva aprobări”, a spus ministrul Energiei.

Cererea pe tranşele de retail a fost atât de mare încât oficialii se simt „datori să negocieze” cu intermediarii IPO alocarea unei proporţii suplimentare mai mare decât cea de 5% prevăzută în prospectul de ofertă.

Pentru tranşa investitorilor mici au fost rezervate 7% din volumul IPO, de aproape 177,19 milioane de acţiuni, adică 12,4 milioane de acţiuni. Dintre acestea 10 milioane au fost rezervate investitorilor care au dorit acţiuni a căror alocare să fie garantată ( să nu intre în mecansimul pro-rata, de alocare parţială).

Conform înregistrărilor de pe platformele de subscriere ale brokerilor, s-au subscris doar 8,27 milioane de acţiuni cu livrare garantată. Înseamnă că restul până la 10 milioane vor fi adăugate subtranşei de 2,4 milioane cu discount. Subtranşa cu discount a fost suprasubscrisă deja în primele cinci zile ale ofertei, pentru a beneficia de un preţ cu discount de 5% faţă de preşţul dinal de adjudecare al IPO.

Subscrierile pentru discount au fost de circa 33,2 milioane de acţiuni, ceea ce înseamnă o cerere de 14 ori mai mare decât oferta inială, sau o alocare de 7 acţiuni din 100 cerute.

Investitorii mici nu ar primi în plus decât 5 acţiuni cu preţ redus, deci în total 12 din 100 cerute, dacă se adaugă acţiunile garantate şi nesubscrise.

Tot de 12 acţiuni din 100 cerute au parte şi investitorii mari de retail, care au subscris peste 120 de milioane de acţiuni, în timp ce porţia repartizată a fost de 14,175 milioane (cerere de 8,5% mai mare decât oferta).

Nu se ştie cum se vor împărţi cele aproape 8,86 milioane de acţiuni rezultate prin realocarea de la investitorii instituţionali a 5% din oferta totală.

Dacă suplimentul va fi împărţit egal între cele două tranşe de investitori de retail, mai exact între cei mici care au licitat pentru discount şi cei mari, atunci cei dintâi ar primi 26% din acţiunile cerute, iar cei din urmă 15%.

Situaţia nu ar conveni maximizării valorii încasate din ofertă şi atunci devine mai plauzibilă o varianta în care investitorilor mari li se va realoca suplimentul… suplimentului de 5%, care tocmai se negociază cu intermediarii în aceste ore.

Deocamdată nu au fost furnizate decât date oficiale aproximative despre rezultatul subscrierilor, mai aproximative dar similare cu cele anunţate de ECONOMICA.NET.

 

Investitori noi pentru Bursă. Cu sau fără sprijinul băncilor

Oferta a adus Bursei peste 2.000 de conturi de investitori noi, potrivit oficialilor, fapt la care „a contribuit şi structurarea ofertei”, potrivit lui Dumitraşcu.

„Creşterea de circa cinci ori, în ultima zi a ofertei, a subscrierilor pe tranşa investitorilor mari de retail a demonstrat că au fost folosite din nou produsele bancare (pentru finanţarea subscrieriilor). De aceea cred că structura ofertei, cu o tranşă de investitori mici şi cu o subtranşă de acţiuni cu alocare garantată, a fost binevenită şi i-a protejat pe aceştia din urmă”, a spus şeful Direcţiei pentru Privatizare în energie.

Investitori mici au putut subscrie cel mult 20.000 de acţiuni, în vreme ce investitorii mari de retail – cel puţin 20.001 acţiuni. Spre deosebire de investitorii mici, investitorii mari pot găsi căi de a nu bloca basni în ofertă. Ei pot atrage spijinul băncilor, care emit în favoarea lor instrumente specifice de garantare a plăţii acţiunilor.

 

Cine va decide în viitor soarta  Electrica

Oferta este şi un succes a investitorilor instituţionali români, mai ales fonduri de pensii şi, în premieră,  Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), care au subscris 25% din tranşa rezervată  instituţionalilor. Restul subscrierilor pe această tranşă aparţine în proporţie de 23% investitorilor instituţionali din Marea Britanie, 17% din Polonia şi 13% din SUA.

Un motiv de satisfacţie pentru oficiali este faptul că circa 94% dintre subscriitorii instituţionali sunt investitori pe termen lung, care se vor implica în luarea deciziilor majore şi numai 6% fonduri de hedging (de risc, speculative).

„Am convingerea că modelul de privatizare Electrica îşi va arătat superioritatea în timp. Vor fi mai mulţi investitori semnificativi care se vor implica  în decizii”, crede Gabriel Dumitraşcu.

„Electrica va fi un exemplu de guvernanţă corporastistă în ţară şi în regiune, lucru la care vor contribui atât viitorii acţionari cât şi abordarea noastră, susţinută de BERD”, a spus Răzvan Nicolescu.

 

Schimbul cu Fondul Proprietatea

Administratorii  Fondului Proprietatea (FP) va trebui să aştepte definitivarea noii structuri de acţionariat a Electrica, pentru a clarifica situaţia privind schimbul de acţiuni deţinute de FP la filialele Electrica, eventual cu acţiuni Electrica.

„O decizie în acest sens trebuie s-o ia Electrica şi  toţi acţionarii săi, după ce acţionariatul privat din IPO va intra în companie”, a răspuns Dumitraşcu la întrebările pe această temă.

Fondul Proprietatea deţine câte 22% din filialele Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...