Toate acţiunile Electrica au fost subscrise, ieri, în oferta publică de vânzare. Preţul probabil peste 11 lei

Cererea de acţiuni Electrica, în oferta publică iniţială (IPO), este deja mai mare decât toate cele aproape 177,19 milioane de acţiuni puse în vânzare. Oferta era integral subscrisă încă de ieri după amiază, iar tranşa investitorilor mici era suprasubscrisă de peste 3,3 ori.  Preţul final nu va ajunge la 12 lei  / acţiune, potrivit mediei estimărilor analiştilor, consultaţi de ECONOMICA.NET.
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 06:18
Toate acţiunile Electrica au fost subscrise, ieri, în oferta publică de vânzare. Preţul probabil peste 11 lei

LISTARE ELECTRICA

 

Subscrierile investitorilor instituţionali au făcut ca oferta publică iniţială (IPO) Electrica să fie epuizată încă de ieri după amiază, toate cele aproape 177,19 milioane de acţiuni găsindu-şi cumpărători, potrivit unor surse din piaţă, citate de ZF.ro.

Ieri la închiderea zilei, deja oferta în întregime era suprasubscrisă. Un pachet de 7% din ofertă, destinat investitorilor mici, era suprasubscris de aproape 14 ori, iar un alt pachet de 8% destinat investitorilor mari de retail,  era vândut în proporţie de 45%.

Peste 60% din ordinele de cumpărare subscrise de investitorii instituţionali au fost depuse pentru preţul de 11 lei/acţiune, potrivit aceloraşi surse. În funcţie de preţul la care sunt subscrise acţiunile de investitorii instituţionali va fi stabilit preţul final din ofertă.

Răzvan Niculescu,  ministrul delegat pentru Energie a declarat încă de joi, 19 iunie, că se aşteaptă ca IPO Electrica să fie subscrisă integral de investitori mai devreme, încă de luni, 23 iunie. Ultima zi de ofertă este miercuri 25 iunie.

Preţul final nu va ajunge la 12 lei  / acţiune, potrivit mediei estimărilor analiştilor, consultaţi de ECONOMICA.NET. Înainte de ofertă analiştii erau mai optimişti, vâzând un preţ peste 12 lei / titlu.

„Având în vedere mecanismul de alocare calitativă a acţiunilor către investitorii instituţionali, preţul final de ofertă ar putea depăşi 11 lei / acţiune, dar probabil că nu va ajunge la 12”, a declarat pentru ECONOMICA.NET un cunoscut analist.

Preţul final al ofertei este decis de Guvern în urma consultărilor cu intermediarii, folosindu-se criteri icalitative, precum graba investitorilor instituţionali şi categoria din care aceştia fac parte. De pildă, ar putea fi preferat un fond de pensii (respectiv preţul acestuia), care păstrează acţiunile mai multe de un an, în defavoarea unui fond de investiţii speculativ, care le poate vinde în primele zile de listare la bursă.

Astfel ar putea împins în sus preţul pe tranşa instituţionalilor, în funcţie de care se stabileşe preţul final de adjudecare şi preţul cu discount pentru investitorii mici.

Sindicatul de intermediere este format din Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank S.A., Société Générale (Coordonatori Globali), BRD – Groupe Société Générale (Manager) şi cea mai mare casă de brokeraj românescă SSIF Swiss Capital (Agent de Distributie). Pe piaţa internă IPO este distribuită de alte 34 de case de brokeraj autohtone, practic cele mai active de pe piaţă.

 Citeşte mai multe în

LISTARE ELECTRICA

Te-ar mai putea interesa și
Prețul terenurilor arabile de mari dimensiuni: fermierii au cerut și 20.000 de euro pentru un hectar
Prețul terenurilor arabile de mari dimensiuni: fermierii au cerut și 20.000 de euro pentru un hectar
Loturile de teren arabil de peste 30 de hectare au fost vândute anul acesta la prețuri cuprinse între 1.700 de euro hectarul și 7.600 de euro hectarul. Este o creștere ușoară față de anul......
CNCAV: 7.376 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore
CNCAV: 7.376 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore
Un număr de 7.376 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 ...
Kiros Diet, firma la care e asociat doctorul Giuseppe Castaldo, care a creat dieta oloproteică, are afaceri de 3,74 de milioane de lei, cel puţin duble faţă de cele din 2019
Kiros Diet, firma la care e asociat doctorul Giuseppe Castaldo, care a creat dieta oloproteică, are afaceri de 3,74 de milioane ...
Kiros Diet SRL, firma deţinută în proporţie de 30% de doctorul Giuseppe Castaldo, care a creat dieta oloproteică, a ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere ...