Oltchim: Pierderile scad la 3,766 milioane lei în primul trimestru, de 15 ori mai mici faţă de T1 2014

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, pierderi de 3,766 milioane lei, de 15 ori mai mici faţă de cele din perioada similară a anului trecut, care au totalizat 56,216 milioane de lei, conform datelor financiare remise joi Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - joi, 14 mai 2015, 09:30
Oltchim: Pierderile scad la 3,766 milioane lei în primul trimestru, de 15 ori mai mici faţă de T1 2014

Veniturile din exploatare s-au ridicat la 178,267 milioane lei, iar cele financiare la 1,021 milioane lei. Cheltuielile de exploatare au totalizat 180,054 milioane lei, iar cele financiare 1,979 milioane lei, scrie Agerpres.

Creanţele Oltchim erau, la 31 martie 2015, de 67,421 milioane lei, iar datoriile de 3,735 milioane lei, în scădere cu 0,3% faţă de perioada similară a anului trecut.

Citeşte şi Trei oferte pentru Oltchim. Două din China şi una din Europa – ministrul Economiei

În martie, Adunarea Generală a Creditorilor Oltchim a aprobat planul de reorganizare a activităţii combinatului propus de consorţiul de administratori judiciari format din BDO Business Restructuring SPRL.

Administratorii judiciari prevăd ca modalitate de reorganizare a societăţii restructurarea operaţională, restructurarea corporativă şi conversia parţială sau totală a creanţelor creditorilor bugetari în părţi sociale, precum şi vânzarea activităţii societăţii.

Potrivit documentului de reorganizare, valorificarea patrimoniului şi afacerii Oltchim SA se va putea realiza prin transferul afacerii şi patrimoniului Oltchim SA către o persoană juridică română (Oltchim SPV SRL) cu asociat unic Oltchim SA, cu personalitate juridică distinctă de Oltchim SA şi cu aport integral constituit de către aceasta din urmă, sub formă de aport în natură şi numerar şi cesionarea părţilor sociale ce vor fi deţinute de către societatea debitoare în Oltchim SPV către investitor.

Preţul minim de pornire a negocierii în procedeul de selecţie a ofertei câştigătoare în vederea achiziţiei părţilor sociale ale Oltchim este de 307 milioane euro, se menţionează în document.

‘Orice ofertă fermă şi angajantă trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele elemente, pentru a putea fi validată de către Consorţiul de administratori judiciari: termenul de valabilitate a ofertei, care trebuie să acopere întreaga perioada de la depunerea ofertei până la plata integrală a preţului; preţul oferit pentru patrimoniul şi afacerea Oltchim SA, care va fi ferm şi necondiţionat, exprimat în euro; termenul de plată a preţului, iar acesta va trebui să fie plătit integral cu maximum 30 zile lucrătoare înainte de finalizarea perioadei de implementare a Planului de reorganizare’, prevede documentul citat.

De asemenea, pentru a putea fi validată, orice ofertă fermă şi angajantă va trebui să fie însoţită de o garanţie de participare în valoare de 5 milioane de de euro.

Principalii trei creditori ai Oltchim sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica şi BCR.

Planul de reorganizare al Oltchim a fost aprobat de Tribunalul Vâlcea în data de 22 aprilie 2015.

Oltchim se află în insolvenţă de doi ani şi s-a încercat în repetate rânduri privatizarea acestuia, dar fără succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, când niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană, care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro.

Combinatul vâlcean este deţinut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited – 14,0251%, alţi acţionari persoane juridice – 1,4832%, acţionari persoane fizice – 11,3673%.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...