OMV Petrom anunţă „o potenţială descoperire importantă” de petrol, la mare adâncime, în estul României

Oficialii OMV Petrom au anunţat că au rezultate "foarte promiţătoare" în ceea ce priveşte explorarea unui zăcământ important de petrol într-un perimetru explorat împreună cu americanii de la Hunt Oil. 
Mihai Nicuţ - Dum, 25 feb. 2018, 21:02
OMV Petrom anunţă

„Nu am anunţat încă, dar suntem în pregătiri pentru testarea unui potenţial nou câmp de hidrocarburi. În prezent suntem în etapa de explorare, împreună cu partenerul nostru, Hunt Oil. Hunt este operatorul. Este o descoperire onshore la adâncime ceva mai mare, credem că din era Jurassic, ceea ce reprezintă un nou platou şi poate deschide calea către o ţintă adiţională mai târziu”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.

„Încă nu ştim cât este de mare, dar am văzut rezultate încurajatoare, cu o consistenţă semnificativă a poziţiei de hidrocarburi petroliere. Vom face pregătirile standard pentru a testa zăcământul, să vedem dacă poate ajunge la suprafaţă şi la ce flux. Apoi, vom fora puţuri adiţionale pentru a dezvolta zăcământul. Dezvoltarea onshore este ceva mai rapidă decât în offshore, iar când spun asta trebuie să ţinem cont că în offshore poate fi vorba de 10-15 ani, în timp ce în onshore suntem într-o situaţie bună, avem multe instalaţii în zonă. Dar trebuie să vedem cu ce am putea să legăm acest nou zăcământ, dacă va da rezultate”, a continuat oficialul OMV Petrom.

„Astfel, este prea devreme, dar vorbim de rezultate încurajatoare, o potenţială descoperire. Este îmbucurător pentru noi, pentru că, după cum ştiţi, am efectuat forajele iniţiale la şapte puţuri de explorare anul trecut, iar acesta este unul din acele şapte. Deci, ceea ce văd până acum este foarte promiţător şi am putea veni în curând cu mai multe informaţii despre denumirea zăcământului şi eventuale investiţii suplimentare care vor fi făcute acolo”, a conchis oficialul OMV Petrom.

Citeşte şi: 

Petrom a pierdut în faţa ungurilor licitaţia pentru capacitatea pe viitoarea conductă  spre Ungaria, dar a început negocierile pentru vânzarea gazului din Marea Neagră

Deşi Zeilinger nu a spus deocamdată unde a fost făcută descoperirea, ea este fie în nordul Munteniei fie în zona de sud a Moldovei.

În 2010, OMV Petrom şi sucursala românească a companiei americane Hunt Oil au semnat un parteneriat 50%-50%pentru explorarea, în comun, în România, a două blocuri onshore, Adjud şi Urziceni Est. Era primul joint-venture pentru explorare onshore al Petrom. Atunci, cele două companii estimau că vor investi 25 de milioane de euro în explorarea acestor blocuri, inclusiv într-un amplu amplu program de achiziţie seismică. Operator a fost desemnată compania americană.

O parte din investiţii au dat roade. În decembrie 2016, cele două companii anunţau că au început producția experimentală de gaze din zăcământul Padina Nord, din blocul Urziceni Est, prin intermediul unei sonde care înregistrează o producție medie de gaze și condensat de 1.900 barili echivalent petrol pe zi, această sondă sitându-se printre cele mai productive sonde din portofoliul OMV Petrom.

Valoarea cumulată a investițiilor celor doi parteneri în perioada 2014-2016 a fost de aproximativ 17 milioane de euro în proiectul Padina. Cele două companii au spus atunci că producția experimentală va dura circa 12 luni. Prin exploatarea experimentală se urmărește obținerea datelor care să permită stabilirea detaliilor tehnico-economice care stau la baza deciziei de trecere în faza de dezvoltare.

Citeşte şi:

ExxonMobil şi OMV Petrom vor extrage 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din Marea Neagră

Producţia de hidrocarburi a României scade continuu, declinul natural al zăcămintelor fiind de 10% pe an. Conducerea OMV Petrom a explicat că, în urma investiţiilor de redezvoltare a zăcămintelor actuale, dar şi a descoperirilor noi, declinul producţiei este de doar 4% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 35% a activelor nete, până la 83,5 miliarde de lei, şi un profit net estimat, neauditat, de 515,8 milioane de lei, informează banca printr-un......
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria ...
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...