Oprea: Investitorii vietnamezi pot beneficia de facilităţile oferite de Guvernul României pentru implicarea în proiectele strategice

Investitorii vietnamezi pot beneficia de o serie de măsuri care reglementează regimul afacerilor derulate în parteneriat public-privat şi de facilităţile oferite de Guvernul României pentru implicarea în proiectele strategice selectate, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, în cadrul unei vizite oficiale pe care o efectuează în Republica Socialistă Vietnam. 
Economica.net - lun, 22 oct. 2018, 16:59
Oprea: Investitorii vietnamezi pot beneficia de facilităţile oferite de Guvernul României pentru implicarea în proiectele strategice

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Ştefan Radu Oprea promovează România ca destinaţie profitabilă de afaceri în cadrul unei vizite oficiale pe care o efectuează în Republica Socialistă Vietnam în perioada 22 – 23 octombrie 2018, la invitaţia omologului său Tran Tuan Anh, ministrul Industriei şi Comerţului din această ţară.

Ministrul Oprea a avut întrevederi cu ministrul Tran Tuan Anh, cu adjunctul acestuia, copreşedinte al Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, Hoang Quoc Vuong, şi cu vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Vietnamului, Doan Duy Khuong.

O concluzie a discuţiilor bilaterale a fost aceea că este nevoie de derularea de acţiuni pragmatice pentru amplificarea volumului schimburilor comerciale şi atragerea de investiţii în cele două economii, în domenii de interes comun.

‘Le oferim antreprenorilor străini toate informaţiile de care au nevoie pentru a identifica proiecte de investiţii în România. Invit companiile vietnameze interesate de piaţa de business românească să contacteze departamentele de specialitate din cadrul InvestRomania, care le vor însoţi pe toată durata implementării investiţiei. De asemenea, investitorii vietnamezi pot beneficia de o serie de măsuri care reglementează regimul afacerilor derulate în parteneriat public-privat şi de facilităţile oferite de Guvernul român pentru implicarea în proiectele strategice selectate’, a declarat ministrul Ştefan Radu Oprea.

Unul dintre subiectele importante, aflate pe agenda discuţiilor, a fost organizarea, într-un timp cât mai scurt, a viitoarei sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-vietnameze, ce va avea loc la Bucureşti, în prima parte a anului 2019.

„Lucrările Comisiei Mixte reprezintă o oportunitate pentru mediul de afaceri vietnamez de a dezvolta relaţiile comerciale şi de a identifica noi proiecte de cooperare cu România. Atingerea unui volum al schimburilor bilaterale de 500 milioane de dolari este un obiectiv realizabil”, a declarat ministrul industriei şi comerţului din Republica Socialistă Vietman, Tran Tuan Anh.

În cadrul discuţiilor, oficialii vietnamezi au insistat asupra importanţei pe care Guvernul de la Hanoi o acordă deţinerii preşedinţiei române a Consiliului UE, în mod deosebit prin prisma finalizării Acordului de Comerţ Liber UE – Vietnam.

În acest context, ministrul român a subliniat faptul că ”este necesară implicarea autorităţilor vietnameze în punerea în practică a acestui acord în spiritul său, al liberalizării comerţului”.

„Discuţiile de astăzi au atins şi alte zone de colaborare, cum ar fi turismul, continuarea acordării de către Guvernul român a burselor pentru studenţii vietnamezi şi în perioada următoare, precum şi schimbul de forţă de muncă calificată”, se arată într-un comunicat.

Demnitarul român a participat, tot luni, şi la Forumul de afaceri organizat în marja vizitei, la care au fost prezenţi peste 70 de oameni de afaceri vietnamezi, mulţi dintre ei cu studiile superioare finalizate în România.

În cadrul colaborării româno-vietnameze, pentru partea vietnameză prioritare sunt domenii precum energie, petrol şi gaze, noi domenii competitive, în special din zona Industry 4.0, robotică şi IT.

Pentru partea română este prioritară creşterea exporturilor, fiind evidenţiată competitivitatea produselor autohtone în domenii precum: echipamente şi piese de schimb pentru industria de petrol, gaze şi petrochimie, echipamente energetice şi componente, echipamente şi piese de schimb pentru industria metalurgică, echipamente şi know how în domeniul mineritului, maşini-unelte diverse, produse siderurgice (inclusiv ţevi pentru industria petrolului şi gazelor naturale), aparatură electrică şi electronică, componente auto, materiale de construcţii, mobilă, produse alimentare etc.

La 31.08.2018, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 145,66 milioane dolari, din care 34,57 milioane dolari export românesc şi 113,19 milioane dolari import românesc.

Potrivit datelor ONRC, la data de 30.09.2018, numărul societăţilor cu capital mixt româno-vietnamez în România s-a ridicat la 952, cu o valoare a capitalului social de 4,96 milioane dolari.

Ponderea în numărul total al societăţilor cu investiţie străină din România este de 0,41%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...