Până la Brexit, România va mai plăti cel puţin 2 miliarde de lei la bugetul UE pentru rabatul acordat Marii Britanii

Statul român contribuie anual la bugetul UE cu sume de ordinul sutelor de milioane de lei pentru a finanţa rabatul acordat Marii Britanii, ţară care a votat în vara anului trecut să părăsească blocul european. Ministerul Finanţelor estimează, într-un raport, că România va continua să contribuie în contul rabatului pentru Marea Britanie, într-un ritm de aproximativ 500 de milioane de lei anual, în următorii patru ani.
Economica.net - joi, 26 ian. 2017, 22:51
Până la Brexit, România va mai plăti cel puţin 2 miliarde de lei la bugetul UE pentru rabatul acordat Marii Britanii

România va contribui în acest an la bugetul Uniunii Europene pentru finanţarea la rabatul acordat Marii Britanii cu suma de 468,75 milioane de lei (104 milioane de euro), după ce a virat, pentru anul trecut, 461,6 milioane de lei, potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor cuprinse în raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia pe anii 2018-2020.

În 2018, contribuţia va creşte la 487,34 milioane lei, în 2019 la 499,98 milioane lei, iar în 2020 la 509,91 milioane lei, potrivit proiecţiilor Finanţelor pe următorii patru ani.

Contribuţia totală a României la bugetul UE va fi în acest an de 7,05 miliarde de lei (1,56 miliarde de euro), reprezentând 0,87% din Produsul Intern Brut (PIB), şi se estimează că va ajunge la 7,68 miliarde lei în 2020.

Rabatul a fost obţinut în 1985 în urma negocierilor purtate de guvernul Margaret Thatcher şi este un mecanism financiar menit să reducă contribuţia netă a Marii Britanii la bugetul UE la aproximativ 66%. Mecanismul nu presupune plăţi efective de la Comisia Europeană către Trezoreria de la Londra, ci scutirea Marii Britanii de la unele contribuţii, care trebuie apoi acoperite de către celelalte state membre.

În anul 2014, valoarea rabatului a fost de 6,1 miliarde de euro, contribuţia netă a Marii Britanii ajungând astfel la 11,34 miliarde euro. De-a lungul timpului, mai multe ţări au obţinut reducerea contribuţiei proprii la finanţarea rabatului acordat Marii Britanii. Este vorba de Austria, Germania, Danemarca, Olanda şi Suedia.

După votul din iunie 2016 pentru ieşirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie a anunţat că va declanşa procedura de exit până la 31 martie 2017. Procesul durează cel puţin doi ani, astfel că Marea Britanie va ieşi din UE cel mai devreme în primăvara lui 2019. Exerciţiul financiar la nivelul UE se încheie la doi ani după încheierea perioadei calendaristice, astfel că aceste contribuţii la rabatul acordat Marii Britanii ar continua până în 2021 cel mai devreme.

România este beneficiar net în relaţia financiară cu UE, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, consultate recent de ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a fost modernizată și a primit îmbunătățiri semnificative, atât la......
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...