Papalekas, la un pas de a-şi întregi imperiul imobiliar

Fondul de investiţii Globalworth, fondat anul trecut de omul de afaceri Ioannis Papalekas, a încheiat anul 2013 cu un profit înainte de taxe de 13,7 milioane de euro. Globalworth achiziţionează proiecte în care Papalekas deţine prin diverse firme participaţii majoritare sau minoritare.
Andrada Ghira - mie, 12 feb. 2014, 22:05
Papalekas, la un pas de a-şi întregi imperiul imobiliar

Anul trecut în luna iulie, Ioannis Papalekas a listat Globalworth pe piaţa secundară la Bursa de la Londra, cu intenţia de a aduna sub aceeaşi umbrelă proprietăţile din România în care deţine participaţii. Nouă proiecte, finalizate, în curs de dezvoltare sau planificate urmau să fie aduse sub umbrela Globalworth. ECONOMICA.NET a prezentat anul trecut care sunt planurile de achiziţie ale omului de afaceri

Ce proprietăţi urmează să intre în portofoliul Globalworth 

Globalworth este în proces de obţinere a unui nou împrumut pentru achiziţia firmei Tower Center International, care deţine clădirea de birouri cu acelaşi nume din Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Tower Center International este deţinută în proporţie de 50% de Ioannis Papalekas prin firma Stanuta Enterprises Limited, iar restul este deţinută de partenerul acestuia, omul de afaceri şi preşedintele CA al SIF Muntenia, Dragoş Bîlteanu, prin Pokandro Limited. Practic, Papalekas intenţionează să cumpere partea lui Bîlteanu din clădirea care a stat mai bine de trei ani goală şi care anul acesta şi-a primit primii chiriaşi. Detalii AICI

În plus, Globalworth a plătit un avans de 750.000 de euro pentru achiziţia proiectului Timişoara Airport Park, al cărui cost de achiziţie este de 14 milioane de euro, aşa cum se arată în documentul de admitere pe piața AIM de la Bursa de la Londra. Pentru această achiziţie, Paplekas are o linie de credit de 8 milioane de euro de la Bancpost. 

Alte două clădiri de birouri, pe care Papalekas le-a vândut fondului de investiţii RREEF, controlat de Deutsche Bank, fac parte din Globalworth. 

Pe 29 ianuarie 2014, Globalworth a primit avizul din partea Consiliului Concurenţei pentru preluarea clădirilor de birouri BOB Tower şi BOC Tower din Bucureşti. Costul total al achiziţiei a fost anunţat în decembrie 2013: 152 de milioane de euro, cu un discount de 16,4% faţă de valoarea de evaluare.

„Grupul se află într-un stadiu avansat de a primi derogările necesare de la actualii creditori şi renegocierea condiţiilor de împrumut bancar în ceea ce priveşte achiziţia celor două clădiri”, se mai arată în raportul companiei.

Ce proprietăţi se află sub umbrela Globalworth

Proprietăţile care se află deja sub umbrela firmei create de Papalekas sunt: City Office, fostul City Mall, răscpumpărat în 2011 pentru suma de 17,3 milioane de euro, după ce îl vânduse în 2006 cu peste 103 milioane de euro, 31 de apartament în proiectul rezidenţial Upground, Herăstrău One şi Bucharest One, clădirea de birouri care urmează a fi construită lângă mallul Promenada din nordul Capitalei şi Floreasca One.

Pentru transformarea City Mall în clădire de birouri, Globalworth a accesat două credite de la Bancpost, în valoare de apoape 17 milioane de euro. 

Venituri de 8,1 milioane de euro în 2013

Pentru perioada 14 februarie – 31 decembrie 2013, Globalworth a înregistrat venituri de 8,1 milioane de euro, iar valoarea activelor nete a fost de peste 121 milioane de euro.

„Piaţa românească oferă investiţii atractive pe termen mediu şi lung. Globalworth consideră că fluxurile de capital ale investitorilor la nivel mondial vor trece treptat de la pieţele considerare sigure, la pieţe periferice, precum România şi alte ţări din regiune, în căutare de investiţii cu randament mare”, se arată în comunicatul companiei.

Te-ar mai putea interesa și
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii......
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...