Pentru managerii de companii: cum să nu dai, legal, toţi banii statului

Peste 190.000 de firme au înregistrat profit în decursul lui 2013. Dacă toate aceste companii ar fi direcționat 20% din impozit către un ONG - opțiune complet gratuită - s-ar fi strâns un fond de jumătate de miliard de euro, care probabil că ar fi schimbat cu totul situația unor grupuri vulnerabile, a unor copii talentați sau a unor persoane vârstnice, grupuri sprijinite de organizațiile neguvernamentale autohtone.
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 10:36
Pentru managerii de companii: cum să nu dai, legal, toţi banii statului

Din păcate, doar 16% (circa 30.000) din companiile românești au aplicat această facilitate în cursul ultimului an fiscal, sponsorizarea totală generată fiind de 118 milioane de euro, potrivit unui studiu firmei de consultanță E&Y. Cu alte cuvinte, restul de aproape 400 de milioane de euro a mers către bugetul /aparatul de stat.

De ce ajung banii la OG, nu la ONG

Statele europene au dezvoltat în ultimele două decenii mecanisme simple și eficiente de susținere a mediului neguvernamental, unul dintre cele mai răspândite fiind deducerea din impozitul pe profit. În unele țări, ponderea deductibilă este de 40%, în timp ce în România, ea este de până în 20%. În timp ce în alte state europene acest mecanism a devenit principala „linie de finanțare” a organizațiilor non-profit, în România sistemul este implementat în ritm de melc. Unde apare blocajul?
Deși aproape toate companiile cunosc prevederile legale din domeniu (94%, conform studiului E&Y), doar jumătate au sponsorizat vreodată un organism non-profit. Motivul? Fie nu au intrat în legătură cu vreun ONG, fie consideră că mecanismul fiscal în vigoare este prea complicat.

Vezi aici cum arată un contract de sponsorizare

În ce constă, practic, acest mecanism: conform legii sponsorizării (nr. 32/1994), orice firmă care înregistrează profit poate ceda 20% din impozitul aferent către o organizație non-profit, în limita a 0,3% din cifra de afaceri. Formularele sunt disponibile online la discreție, astfel încât singura problemă de care s-ar putea împiedica firmele care vor să întindă această mână de ajutor este faptul că plata donaţiei se face până la data de 31 decembrie a anului, așadar înaintea raportării şi a plăţii propriu-zise a impozitului pe profit. În rest, acest tip de sponsorizare nu presupune nicio altă cheltuială și nu afectează în niciun fel profitul companiei.

De asemenea, foarte puține firme știu că acest mecanism poate fi aplicat nu numai anual, ci și cu ocazia raportărilor trimestriale.

Studiu de caz – Salvați Copiii

Începând cu anul 2012, Organizația Salvați Copiii utilizează fondurile generate din campania 20% pentru finanțarea Programului național de reducere a mortalității infantile, prin care, până acum, au fost dotate cu echipamente medicale peste 50 de secții de nou-născuți din întreaga țară. În cei doi ani de la demararea programului, organizația a strâns puțin peste 200.000 de euro din mecanismul de atragere a impozitului pe profit, reprezentând peste o cincime din totalul fondurilor strânse în cadrul proiectului. Grație acestei sume, au putut fi achiziționate 20 de incubatoare – ca punct de reper, într-un singur incubator pot fi „găzduiți” și o sută de copii pe an.
În situația ideală în care toate firmele profitabile ar fi direcționat cei 20% din impozit, organizației i-ar fi revenit, în cei doi ani, minimum 800.000 de euro – echivalentul a 80 de incubatoare, care, odată instalate în maternități, probabil că ar fi redus rata mortalității în rândul copiilor născuți prematur spre zero.

În cazul în care ai decis sa direcţionezi 20% din impozitul pe profit catre un ONG, aici găseşti un model de contract de sponsorizare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...