1EUR=4.6669 RON | Bucureşti 18 º
INDICI BURSIERI
BET
8600,27
0.0001
BETPlus
1279,97
-0.0002
BET-FI
36984,95
0.005
BET-NG
725,18
0.0024
BET-XT
783,70
0.0009
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.339
-0,2941%
BRD
13.16
0,0000%
BRK
0.077
0,0000%
BVB
24.2
0,0000%
DAFR
0.018
0,0000%
EBS
170
-1,7341%
FP
0.946
0,2119%
OLT
0.373
1,0840%
PRSN
0.08
-2,4390%
SIF1
2.54
3,2520%
SIF2
1.216
0,0000%
SIF3
0.201
-0,7407%
SIF4
0.62
0,0000%
SIF5
2.155
-0,6912%
SNP
0.395
0,5089%
TEL
23.6
-0,4219%
TGN
354
-0,2817%
TLV
2.34
-0,6369%

Peste 8.800 de civili iau pensii speciale, iar numărul lor a crescut continuu în ultimul an

Aproape 8.900 de români au luat în luna octombrie pensii speciale plătite de Casa Naţională de Pensii, arată cele mai noi informaţii publicate de instituţie. Numărul beneficiarilor de pensii speciale, plătiţi de Casa Naţională de Pensii, a crescut continuu din ianuarie încoace, potrivit informaţiilor oficiale comparate de ECONOMICA.NET

Comenteaza
Bani

Aproape 8.900 de civili au încasat pensii speciale în luna octombrie, potrivit informaţiilor transmise de Casa Naţională de Pensii. De acest privilegiu, reglementat printr-o serie de legi despre care am scris pe larg aici, beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale, plătiţi de Casa Naţională de Pensii, a crescut continuu din ianuarie încoace, arată datele oficiale ale instituţiei, comparate de Economica.net. Concret, în ianuarie 2017 am avut peste 8.300 de români plătiţi cu pensii speciale de către Casa Naţională de Pensii, numărul lor crescând de la lună la lună până la aproape 8.900 de beneficiari în octombrie, luna pentru care avem cele mai recente date centralizate de autorităţi.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale plătiţi de Casa Naţională de Pensii nu a crescut substanţial după intrarea în vigoare a OUG care aduce schimbări legilor care reglementează acordarea pensiilor speciale, potrivit datelor oficiale comparate de Economica.net.

Vă amintim că pe 15 septembrie a intrat în vigoare în întregime Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017, prin care Guvernul a făcut o serie de modificări nesubstanţiale la legile care reglementează acordarea pensiilor speciale:

- pensiile speciale nu mai cresc ori de câte ori se majorează salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii de serviciu. Pensiile speciale sunt indexate doar cu rata medie a inflaţiei, indicator definitiv, stabilit la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Până la 15 septembrie, pensiile speciale au fost  indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. 

 • Concret, iată modificarea adusă prin OUG nr. 59 din 2017: pensiile de serviciu ale civililor, indemnizaţia pentru limită de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor, precum şi pensiile militare se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată. 

- valoarea netă a pensiei de serviciu nu mai depăşeşte media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

 • Iată modificarea adusă prin OUG nr. 59 din 2017: cuantumul net al pensiilor de serviciu nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul a pensiei de serviciu, respectiv a indemnizaţiei pentru limită de vârstă. 

Schimbările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017 nu vizează însă şi pensiile magistraţilor pentru că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României, prin urmare nu pot fi modificate, a argumentat Guvernul la adoptarea actului normativ. 

Numărul civililor care primesc pensie specială a crescut nesemnificativ în octombrie faţă de nivelul din septembrie, prima lună în care s-au produs efectele Ordonanţei de Urgenţă care afectează beneficiarii de pensii speciale. În octombrie am avut aproape 8.900 de civili plătiţi cu pensii speciale de către Casa Naţională de Pensii (CNPP), faţă de 8.745 – în septembrie. Creşterea numărului de beneficiari de pensii speciale plătiţi de CNPP în octombrie faţă de luna septembrie e într-adevăr mai mare decât în intervalele lunare precedente, dar nu semnificativ mai mare.

Pensiile speciale ale civilor sunt plătite de la bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor sociale.
În prezent, pensiile speciale ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă. 

Magistraţii pensionaţi au luat, în octombrie, în medie, de peste cinci ori mai mulţi bani la pensie de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care au virat-o la sistemul de pensii publice.

Iată câţi bani au primit, în medie, beneficiarii pensiilor speciale în luna octombrie, în funcţie de cât au contribuit la pensie şi - comparativ - câţi bani au primit de la bugetul de stat: 

 • magistraţii pensionaţi au încasat, în medie, 2.400 de lei doar în baza contribuţiei efective la sistemul public de pensii. În schimb, au primit de la bugetul de stat, adică din banii contribuabililor, în medie, în jur de 12.500 de lei în octombrie.
 • personalul aeronautic civil nagivant profesionist pensionat din aviaţia civilă a încasat, în medie, 3.000 de lei în baza contribuţiei efective la pensie. Spre comparaţie, contribuabilii au virat, în medie, aproape 7.900 de lei la pensia profesioniştilor din aviaţia civilă.
 • diplomaţii pensionaţi au primit, în medie, 2.240 de lei la pensie, doar în baza contribuţiei virate la sistemul public de pensii. Spre comparaţie, de la bugetul de stat, diplomaţii pensionaţi au încasat, în medie, aproape 3.500 de lei în octombrie.
 • pensionarii din rândul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor au primit, în medie, mai puţin de 1.700 de lei la pensie doar în baza contribuţiei plătite la sistemul de pensii. În schimb, de la bugetul de stat au primit, în medie, sub 2.200 de lei în octombrie.
 • doar parlamentarii pensionaţi au primit, în medie, de la bugetul asigurărilor sociale mai mulţi bani decât de la bugetul de stat. Concret, pensionarii din Parlament au luat în medie, 2.230 de lei în baza contribuţiei virate la pensie şi sub 2.100 de lei – de la bugetul de stat.

De ce cotizăm obligatoriu în fiecare lună la pensiile de lux ale celor peste 8.800 de români

Pentru procurori, judecători, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari şi restul beneficiarilor enumeraţi mai sus, care îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, pensia de serviciu este formată dintr-o cotă plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat şi o cotă plătită din bugetul de stat.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă partea din pensie care i se cuvine fiecărui pensionar de lux, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cât a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat, şi reprezintă pensia pentru limită de vârstă.

Potrivit legilor în vigoare, partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei pentru limită de vârstă se plăteşte din bugetul de stat.

Precizăm că pensionarii de lux primesc o singură sumă, plătită de casele terioriale de pensii, indiferent de modul de determinare a cuantumului său.

Cine sunt românii pentru care pensiile de serviciu sunt plătite integral de la bugetul de stat

Răspunsul scurt: cei care nu au încă vârsta standard de pensionare. Concret, pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă se suportă doar din bugetul de stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Din acel moment, partea de pensie stabilită funcţie de cât a contribuit fiecare beneficiar e plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din bugetul de stat.

În primul semestru al acestui an, am plătit doar de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, 70,16 milioane de euro pentru pensiile speciale ale pensionarilor civili, potrivit datelor comunicate în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET de CNPP.

Casa Naţională de Pensii Publice nu e singura instituţie care are în evidenţă pensiile de serviciu acordate în ţara noastră. Încă trei instituţii administrează pensiile speciale  ale românilor: Casele de Pensii Sectoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, SRI, Ministerului Apărării Naţionale.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
04 ian 21:35
Răspunde | Votează email -1 email
popescu
Toate pensiile speciale - armata, politie, justitie, curtea de conturi etc. - reprezinta un FURT de la bugetul de stat pt. ca nu au contribuit cu niciun leu la fondul de pensii. Se cheltuie de la buget peste 1,5 MILIARDE de EURO pt. pensiile speciale.
04 ian 13:50
Răspunde | Votează email 4 email
Stefan Ivan
Pensiile speciale si cumulul salar-pensie trebuie obligatoriu desfintate pentru actuali si foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari. Absolut nici un angajat al statului, indiferent sub ce forma, cum si cat a lucrat ca angajat al statului, nu trebuie sa aiba pensie speciala si sa nu beneficieze de cumulul salar-pensie. Atat pensiile speciale cat si cumulul salar-pensie introduc si perpetueaza inechitati, discriminari si abuzuri sociale deosebit de grave. Spre exemplu, cu ce este mai prejos un miner care lucreaza in subteran, in mina, fata de orice parlamentar, procuror sau judecator, ca sa nu primeasca si minerul pensie speciala. In acest mod vom ajunge toti niste "pensionari speciali". Inca un lucru, pensia maxima in Romania trebuie limitata la 9000 lei, fie prin lege, fie prin impozitare si ar putea creste doar prin cresterea punctului de pensie sau prin inflatie. Aceasta politica "pentru unii muma, pentru altii ciuma" trebuie obligatoriu oprita in Romania, atat pentru salarii cat si pentru pensii.
04 ian 12:48
Răspunde | Votează email 0 email
GIGI
Pe fond, asa stau lucrurile. Ele pot fi aduse in alti parametri, mai normali, daca se doreste. De exemplu, baza de calcul nu ar trebui sa fie veniturile brute din ultima luna (unde se dau o serie de sporuri sau prime), ci salariu de baza in care sa intre functia, vechimea si sporurile permanente luate luna de luna (nu de ore suplimentare, prime, exceptii, antena.. etc). Asta se poate rezolva in parlament, daca se doreste. Apoi, nicio pensie nu ar trebui sa fie mai mare decat salariu unuia care este pe functia la care se calculeaza pensia. Din contra, ar trebui sa fie mai mica.O alta abordare se pune la pensiile de serviciu ale militarilor, care nu sunt pensii speciale.Ele sunt tratate la fel in Europa si alte tari democrate. Si la ei, insa, ar trebui sa se aplice aceleasi principii enumerate anterior. Ei au foarte multe restrictii, de exemplu, eu pot sa am si 2 joburi, ei nu. De asta la ei nu se poate aplica contributivitatea....
04 ian 09:07
Răspunde | Votează email 4 email
white fox
Doar intr-o tara de rahat se poate intampla asa ceva!In timp ce unul care a muncit 40 de ani are 1000 ron pensie...!
04 ian 08:18
Răspunde | Votează email 2 email
Bolundu
Tzara in care toti iau pensii sub 1000 lei.Un jeg de tzara.
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
 • 3h
 • 24h
 • 7z
 • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X