Petrom a scos la licitaţie un contract de aproape jumătate de miliard de euro pentru servicii la sonde

OMV Petrom a scos la licitaţie, prin sistemul electronic de achiziţii publice, un contract cadru în valoare de până la 462 de milioane de euro pentru servicii la sonde, atât cele din Marea Neagrtă, cât şi cele de pe uscat, pentru patru ani.
Mihai Nicuţ - lun, 15 oct. 2018, 18:43
Petrom a scos la licitaţie un contract de aproape jumătate de miliard de euro pentru servicii la sonde

Este vorbe despre un anunţ de participare care sună astfel:

„Acord cadru prestare Servicii cu fluide pentru proiecte pe uscat şi pe mare în sonde deţiţei şi gaze – 5 Loturi, astfel: Lot 1 – Servicii cu fluide de foraj pentru sonde săpate cu instalaţii mici, Lot 2 – Servicii cu fluide de foraj pentru sonde săpate cu instalatii mici – medii, Lot 3 – Servicii cu fluide de foraj pentru sonde săpate cu instalaţii medii . Lot 4 – Servicii cu fluide de foraj pentru sonde săpate cu instalaţii mari”.

Potrivit informaţiilor operatorului sistemului electronic de achiziţii publice, acesta este cel mai mare contract scos la licitaţie pe platformă din ultimele două luni.

Valoarea totală estimată a contractului cadru este cuprinsă între 75,8 şi 462 de milioane de euro, iar compania aşteaptă oferte până la data de 9 noiembrie. Contractul cadru acoperă serviciile solicitate de compania petrolieră pentru următorii patru ani.

Contractul acoperă lucrările la sondele de extracţie din zăcămintele existente. Serviciile cu fluide de foraj sunt necesare ori de câte ori compania are activități de foraj, fie că este vorba de forarea unor sonde noi, fie că este vorba de lucrări de mentenanță și reparații capitale la sonde, sau de abandonarea acestora. Pentru 2018, OMV Petrom are în plan forarea a 100 de sonde noi și lucrări de reparații capitale la 1.000 de sonde.

În România se extrage petrol de pestre 100 de ani, iar 90% din zăcămintele din care extrage Petrom hidrocarburi sunt exploatate de peste 40 de ani. Ca atare, exploatarea este scumpă, şi, pentru a mai extrage din aceste câmpuri cât se mai poate, este nevoie de servicii şi cheltuieli suplimentare.

„Nivelul mediu al producţiei per zăcământ este de circa 700 bep (barili echivalent petrol)/zi; pentru comparatie, producţia medie per zăcământ este de circa 5.000 bep /zi în Marea Britanie sau de 300.000 bep/zi în Arabia Saudită”, spunea acum patru ani Gabriel Selischi, la acea vreme membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru Explorare şi Producţie.

Anul trecut producţia totală a Petrom a fost de 27,3 milioane de barili de petrol şi condensat şi de 5,18 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 de tancuri K2, pentru care Polonia a semnat un contract de achiziţie cu......
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...