Profitul net al Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru din 2014

PETROM  Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru al acestui an, până la 1,075 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit raportului companiei, publicat marţi la Bursa de Valori Bucureşti.  
Economica.net - mar, 13 mai 2014, 05:44
Profitul net al Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru din 2014

PETROM Profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) la nivelul grupului OMV Petrom (SNP), excluzând elementele speciale, a scăzut cu 6% faţă de primul trimestru din 2013, până la 1,47 miliarde de lei, rezultatul fiind  „afectat, în principal, de noul impozit pe construcţii din România, dar şi de preţurile mai mici la ţiţei şi de marjele de rafinare deteriorate”, potrivit raportului trimis de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul net atribuibil acţionarilor OMV PETROM a scăzut cu 19% în primul trimestru al acestui an, până la 1,075 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Vânzările OMV Petrom s-au diminuat până la 5,296 miliarde de lei, cu 9% mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Performanta noastră financiară din T1/14 reflectă povară fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, împreunî cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parţial compensate de iniţiativele de excelenţă operaţionala şi management al costurilor în toate diviziile de activitate”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Petrom apreciază că productia de hidrocarburi a Grupului a fost relativ stabilă. Volumele „uşor crescute din România au fost contrabalansate de producţia mai mică din Kazahstan. Costurile de producţie exprimate în USD/bep au crescut cu 14%, „în principal din cauza noului impozit pe construcţii introdus în România.”

Profitul de exploatare (EBIT) al segmentului de explorare şi producţie (E&R) a scăzut cu 3%, până la 1.372 milioane de lei, „în special din cauza vânzărilor de ţiţei mai mici, a amortizării crescute şi a costurilor de operare ridicate, compensate doar parţial de creşterea vânzărilor de gaze şi de scăderea cheltuielilor de explorare”.

Petrom a forat în România mai puţine sonde noi în T1/14, doar 18, comparativ cu 44 sonde noi în T1/13.

Producţia de hidrocarburi a Grupului a fost de 16,4 mil. bep (echivalent barili petrol), uşor sub nivelul din T1/13 (-1%), „reflectând scăderea” din Kazahstan. În România, producţia totala de ţiţei şi gaze a fost de 15,44 mil. bep, cu 1% peste nivelul din T1/13. Producţia internă de titei a fost de 7,01 mil. barili (bbl), aproximativ la acelaşi nivel din T1/13 (7,03 mil bbl).

„Am crescut uşor producţia în România, continuând sî implementîm strategia companiei. În Marea Neagră, portofoliul nostru de explorare s-a extins prin asigurarea participării la perimetrul Midia Deep. În parteneriat cu ExxonMobil, ne pregătim pentru următoarea etapă de foraj în perimetrul Neptun Deep, începând cu jumătatea anului, în timp ce platforma de foraj Ocean Endeavour este în curs de pregătire pentru operaţiunile din Marea Neagră, iar interpretarea datelor de seismică 3D este în desfăşurare”, a mai precizat  Mariana Gheorghe.

Profitul de exploatare (EBIT) pe sectorul de gaze (distribuţie) şi electricitate   a scăzut cu 75% până la 39 de milioane de lei în T1/ 14 faţă de T1 /13.

Vânzările de gaze au scăzut cu 18%, „în principal din cauza contracţiei cererii sectorului industrial şi a iernii mai blânde”. Consumul estimat de gaze naturale al Romaniei a scăzut cu 9% comparativ cu T1/13.

Cu o producţie netă de electricitate de 0,55 TWh (cu 29% mai mică decât în T1/13), centrala Brazi a acoperit mai mult de 3% din producţia estimată de electricitate a României. În T1/14, parcul eolian Dorobanţu a generat o producţie netă de electricitate de 0,02 TWh, cu 32% mai mică decât în T1/13, în contextul iernii mai blânde.

Producţia brută estimată de energie electrică a Romaniei a crescut cu aproape 4% faţă de T1/13, în timp ce consumul estimat s-a diminuat cu aproximativ 3%. Prin urmare exportul de electricitate al ţării a depăşit importul.

Profitul de exploatare pe sectorul de rafinare şi marketing (EBIT pe R &M) a crescut cu 45% până la 75 de milioane de lei, dacă se elimină „efectele nerecurente speciale şi pierderile / câştigurile din deţinerea stocurilor (efectele CCA)”.

EBIT pe rafinare şimarketing s-a îmbunătăţit „datorită consumului redus de energie în rafinare, campaniilor de fidelizare clienţi şi controlului strict al costurilor în marketing, în pofida condiţiilor adverse de piaţă”.

Rata de utilizare a rafinăriei a crescut la 92%, iar vânzările totale de produse rafinate s-au menţinuzt constante, la 1,11 milioane de lei. Vânzările în cele 784 staţii de distribuţie (cu 12 mai puţine ca în T1 / 13) au scăzut cu cu 2%, până la 0,72 mil. lei.

Perspective

Oficialii PETROM estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va menâine peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferenţialul Brent-Urals va continua să fie mic.

Pe piata locală a gazelor şi energiei electrice „anticipăm o cerere scăzută în continuare. Creşterile de preţ pentru gazele din producţia internă, programate pentru ianuarie şi aprilie, au fost implementate conform planului”.

„Deşi încă două măriri sunt prevăzute în calendarul de liberalizare a preţului la gaze pentru lunile iulie şi octombrie 2014, autorităţile iau în considerare o potenţială devansare a termenului pentru dereglementarea preturilor aferente sectorului non-casnic şi stabilirea de cote obligatorii de gaze spre a fi vândute pe platformele centralizate”.

Preţurile la electricitate vor fi influenţate negativ, atât de dinamica ofertei, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, cât şi de cererea redusă, care „reflecta parţial iniţiativele de eficientizare energetică”.

Petrom a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 mld euro pentru 2014, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din E&P (forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale/operaţiuni de adancime, proiectul Neptun Deep);

Mariana Gheorghe mai spune că Petrom va investi peste 6 miliarde de lei în acest an, „cu conditia unui cadru favorabil investiţiilor şi a unor fundamente solide de piaţă”.

Profitul Petrom în 2013 a atins un nou record de 4,824 miliarde de lei, cu 22% mai mare decât cel din anul 2012.

La cursul mediu din 2013, Petrom a raportat, în 2013,  un profit de 1,091 miliarde de euro, cel mai mare profit anual făcut vreodată de o companie românească. 2013 a fost primul an de creştere a producţiei de hidrocarburi din România după privatizare.

Petrom distribuie dividende de 1,745 miliarde de lei, cu 10% mai mult decât anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...