Petrom vrea să-şi vândă turbinele eoliene în acest an. Ar dori să primească 100 de milioane de lei

Managementul OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, estimează să vândă parcul eolian de la Dorobanţu până la finalul acestui an, potrivit raportului anual al companiei pentru 2016.
Economica.net - lun, 24 apr. 2017, 21:02
Petrom vrea să-şi vândă turbinele eoliene în acest an. Ar dori să primească 100 de milioane de lei

„În legătură cu parcul eolian Dorobanțu, procesul de vânzare este în desfășurare și estimăm finalizarea acestuia până la sfârșitul anului 2017”, se arată în raport.

Parcul eolian Dorobanţu (Dobrogea), are o capacitate de 45 MW, şi a fost pus în funcţiune de Petrom în anul 2010. Parcul, singurul deşinut de Petrom în România, are 15 turbine, cu o capacitate de 3 MW şi a costat 90 de milioane de euro.
În 2016, turbinele de la Dorobanţu au generat o producţie netă de electricitate de 0,08 TWh, cam la acelaşi nivel cu cel din 2015, primind aproximativ 128.000 de certificate verzi, dintre care jumătate eligibile pentru vânzare după 1 ianuarie 2018, potrivit datelor companiei.

OMV a luat decizia de a vinde parcul pe motiv că nu face parte din activitatea de bază a companiei. Decizia a fost luată însă atât în contextul veniturilor mai mici pe care le-a obţinut compania din activitatea sa de bază, generate de scăderea cotaţiilor petrolului, dar şi a diminuării schemei de sprijin pentru investiţiile din eolian, care afectează toată industria.

Compania a evaluat parcul la o valoare de 100 de milioane de lei, deci aproximativ 22 de milioane de euro. Iată, în detaliu, ce scrie în raport referitor la aşteptările legate de această tranzacţie.

„La 31 decembrie 2016, majoritatea activelor și datoriilor deţinute pentru vânzare se referă la: segmentul Downstream Gas în relaţie cu vânzarea preconizată a întregii participaţii deţinute în filiala OMV Petrom Wind Power S.R.L., care operează parcul eolian Dorobanţu, a cărei valoare se așteaptă să fie recuperată în principal printr-o tranzacţie de vânzare mai degrabă decât prin utilizarea sa continuă, conform strategiei Societăţii de a se concentra pe activităţile de bază. La 31 decembrie 2016, managementul se așteaptă ca această tranzacţie să fie finalizată în următoarele douăsprezece luni. Valoarea justă minus costurile asociate vânzării a fost estimată la 99,90 milioane RON, conducând la o ajustare de depreciere suplimentară în sumă de 9,83 milioane RON la 31 decembrie 2016”.

OMV Petrom mai este activă pe piaţa de energie electrică prin centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul întrebării rolul......
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...