Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a crescut anul trecut cu 23%, la 3,65 miliarde de dolari. Topul tranzacţiilor

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a crescut anul trecut cu 23%, valoarea totală a tranzacţiilor realizate anul trecut fiind estimată la 3,65 miliarde de dolari. Majoritatea deal-urilor au fost realizate de investitori străini, iar cele mai atractive sectoare au fost IT-ul şi energia.
Economica.net - lun, 28 mart. 2016, 08:05
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a crescut anul trecut cu 23%, la 3,65 miliarde de dolari. Topul tranzacţiilor

Potrivit raportului EY M&A Barometer publicat luni de EY România, peste 60% din totalul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii încheiate anul trecut în România au fost realizate de investitori străini – este vorba fie de companii care şi-au marcat astfel intrarea pe piaţă, fie de multinaţionale care şi-au consolidat poziţia. La nivel regional, Slovacia este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care a reuşit să atragă o pondere mai mare de companii străine.

Comparativ cu 2014, când predominanţi au fost investitorii din Germania şi Austria, cei mai importanţi investitori străini în 2015 au provenit din SUA. Astfel, aceștia au fost responsabili pentru 10% din investiţiile străine, fiind urmaţi de cei din Irlanda şi Marea Britanie, cu câte 8%, notează EY.

Cea mai mare tranzacţie a anului 2015 în România a fost preluarea acţiunilor deţinute de fostul tenisman Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank. Italienii de la UniCredit au plătit 771 milioane de dolari pentru pachetul de 45% deţinut de Ţiriac la una dintre cele mai mari bănci din România.

Potrivit datelor EY România, fondul britanic Mid-Europa Partners a plătit 148 de milioane de dolari pentru preluarea operatorului privat de sănătate Regina Maria, iar compania irlandeză de materiale de construcţii CRH a plătit 439 milioane de dolari pentru a prelua operaţiunile din România ale gigantului francez Lafarge, care a fost nevoit să vândă din active pentru a fuziona cu grupul elveţian Holcim.

Top 10 cele mai mari tranzacţii care au avut loc în România în 2015

 

„Anul 2015 a continuat efervescenţa anului precedent. Stabilitatea macroeconomică a readus sentimentul pozitiv în perspectivele de afaceri şi a dat încredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare. (…) Date fiind previziunile macroeconomice, precum şi evoluția de până acum din anumite sectoare sau portofolii de investiţii, ne aşteptăm ca tranzacțiile transfrontaliere să crească, pe fondul soluțiilor strategice alese de anumiți jucători din sectoarele active în M&A, pentru a ţine pasul cu firmele concurente care şi-au consolidat deja poziția prin achiziții”, a declarat într-un comunicat Florin Vasilică, liderul departamentului asistenţă în tranzacţii, EY România.

După numărul de tranzacţii, cele mai atractive sectoare au fost IT-ul și sectorul energetic și minier, acestea înregistrând şi cele mai multe tranzacții (câte 13 de fiecare). Topul a fost completat de segmentul de real estate (12 tranzacții) şi sectoarele de servicii şi sănătate (câte 11 tranzacții în fiecare).

În 2015, majoritatea covârșitoare a investitorilor au fost strategici (83%), numărul tranzacțiilor efectuate de aceștia crescând cu 18% comparativ cu 2014, un trend prezent de altfel în toată regiunea, unde per total 78% din tranzacții au fost făcute de acest tip de investitori.

La fel ca în 2014, doar 6% dintre tranzacțiile înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziționat ţinte externe, unul din cele mai mici procente din regiune, situându-se la egalitate doar cu Bulgaria şi Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...