Piraeus, prima bancă elenă care a accesat pieţele pentru majorarea capitalului, de la debutul crizei

Piraeus a devenit prima bancă din Grecia care a emis obligaţiuni în valoare de 500 milioane de euro pentru a-şi majora capitalul, de la debutul crizei din zona euro, ceea ce sporeşte speranţele că această ţară şi băncile sale sunt în curs de redresare, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 17:28
Piraeus, prima bancă elenă care a accesat pieţele pentru majorarea capitalului, de la debutul crizei

Fondurile speculative se află printre instituţiile care au achiziţionat marţi bondurile pe trei ani emise de Piraeus, care au avut un randament de 5,25 – 5,5%, după ce banca a atras de la investitori peste un miliard de euro.

‘Toate băncile elene vor urmări cu atenţie această tranzacţie, deşi ele ar putea să nu anunţe imediat emisiuni de obligaţiuni, dar instituţiile elene de creditare vor putea reveni pe pieţele financiare în timpul acestui an’, a declarat un oficial de la băncile care au intermediat tranzacţia.

Având în vedere ratingul actual al Piraeus (Caa1/CCC/B minus), aceasta ar urma să fie instituţia bancară cu cel mai slab rating care vinde obligaţiuni. Dar succesul emisiunii de obligaţiuni marchează un punct de cotitură pentru instituţiile financiare greceşti, semnalând că acestea au redobândit acces la pieţele de finanţare după o absenţă de cinci ani.

Analiştii consideră că băncile care au intermediat tranzacţia, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi HSBC, vor trebui să urmărească atent situaţia randamentelor obligaţiunilor portugheze şi ale băncilor din Portugalia pentru a se ghida în stabilirea preţului bondurilor.

Randamentele obligaţiunilor elene au scăzut puternic, marţi, după ce Grecia şi creditorii săi (UE, BCE şi FMI) au ajuns la un acord preliminar în vederea deblocării unei noi tranşe din programul de asistenţă financiară, în urma unor negocieri îndelungate şi dificile.

Marţi, randamentele obligaţiunilor elene pe zece ani au scăzut la 6,87%, iar cele pentru bondurile pe 30 de ani la 6,70%. Totuşi, obligaţiunile elene au încă cele mai ridicate randamente din zona euro.

Ultima dată când Piraeus a accesat pieţele financiare a fost în luna septembrie 2009, când a strâns 500 de milioane de euro cu o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea în luna septembrie 2012 şi cu un cupon de 4%. La acea dată, banca grecească avea un rating ‘A2/BBB+/A minus’.

Banca Centrală a Greciei a derulat o nouă rundă de teste de stres în rândul instituţiilor financiare elene pentru a stabili dacă recapitalizarea de 28 de miliarde de euro, efectuată în vara anului trecut, le-a făcut capabile să absoarbă şocuri viitoare, în condiţiile în care valoarea creditelor neperformante continuă să crească. Conform rezultatelor, National Bank of Greece (NBG), Piraeus, Alpha şi Eurobank au nevoie de majorarea capitalului cu încă 6,4 miliarde de euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024 şi în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi pieţe şi consolidându-şi poziţia de destinaţie......
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Târgovişte, că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea PAC
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea ...
Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi ...
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), ...