Ponta confirmă creşterea deficitului bugetar la 2,5% din PIB

Premierul Victor Ponta a confirmat informaţia MEDIAFAX conform căreia deficitul bugetar va creşte, prin rectificare, de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB pentru cofinanţarea programelor europene.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 14:44
Ponta confirmă creşterea deficitului bugetar la 2,5% din PIB

„Vreau să confirm că, în discuţiile pe care ministrul Finanţelor şi ministrul delegat pentru Buget le-au avut cu delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, inclusiv bazat pe acest succes oarecum neaşteptat pentru dânşii (creşterea nivelului de absorbţie a fondurilor UE-n.r.) – pentru că tot auziseră în anii trecuţi că o să avem bani europeni şi nu mai credeau nici ei, iată că acum îi avem – pentru a nu afecta restul activităţilor bugetare, vom avea o creştere de 0,2% a deficitului numai pentru cofinanţarea programelor europene. Constatându-se această creştere a plăţilor şi a decontărilor pe fondurile europene, au acceptat să avem o creştere faţă de programul iniţial”, a spus Ponta.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat anterior, citând surse oficiale, că rectificarea bugetară va creşte deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenţă pe care experţii FMI o acceptă doar pentru sumele cheltuite suplimentar faţă de programul iniţial pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene.

Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creşte în acest an de la 14,7 miliarde lei, aşa cum apare în scrisoarea transmisă FMI în luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.

Concomitent, autorităţile au convenit cu FMI o uşoară ajustare în jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator în scădere.

Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat în urmă cu câteva zile că scenariul de bază în discuţiile cu FMI include o creştere economică pentru acest an de 2,2%.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii ştirii.

Citeste si: Rectificarea bugetară va duce deficitul de la 2,3% la 2,5% din PIB

Citeste si: Rectificare negativă cu încasări mai mici cu 3,8 miliarde lei, bani mai puţini la toate ministerele

Te-ar mai putea interesa și
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, până în 2030
FT: Chinezii de la BYD vor să depăşească la vânzări de mașini electrice Volkswagen, Tesla şi Stellantis în Europa, ...
BYD vrea să depăşească Volkswagen, Tesla şi Stellantis şi să devină în acest deceniu cel mai mare vânzător de vehiculele electrice pe baterii (BEV) din Europa, a afirmat Michael Shu,......
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
ONRC: 1.675 de soicietăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru în România
Un număr de 1.675 societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România, în primele trei luni din 2024, în ...
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Report cumulat la Noroc de peste 1,9 milioane de euro, la extragere de duminică
Un report cumulat care depăşeşte 9,46 milioane de lei (peste 1,9 milioane de euro) este în joc la extragerea Noroc de ...
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Cod galben de ploi și vijelii în 14 județe, duminică. Vreme rece în București până luni dimineata.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică ...