Ponta, după ce a amânat modificarea legii clauzelor abuzive: Nu sunt deloc prieten cu bancherii

Guvernul a amânat până în iulie aplicarea pevederilor din noul Cod de procedură civilă care dau posibilitatea instanţelor să elimine clauzele abuzive din toate contractele, inclusiv din cele de credit. Premierul Victor Ponta spune că nu e deloc prieten cu bancherii şi că e nevoie de timp pentru un studiu de impact.
Mihai Banita - joi, 31 ian. 2013, 13:10
Ponta, după ce a amânat modificarea legii clauzelor abuzive: Nu sunt deloc prieten cu bancherii

Dispoziţiile din noul Cod de procedură civilă referitoare la protejarea clienţilor de clauzele abuzive din contractele de credit (prin modificarea legii 193/2000) au fost amânate la recomandarea FMI pentru că e nevoie de timp în scopul elaborării unui studiu de impact, spun reprezentanţii Guvernului. 

Mă bănuiţi că sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc. Sunt prieten cu cei care beneficiază şi, la un moment dat, sunt abuzaţi de anumite contracte şi clauze. Aceea a fost o clauză pentru a cărei implementare – asta a fost discuţia şi cu FMI – este nevoie de o perioadă de timp, dar ea se aplică de la 1 iulie„, a declarat premierul Victor Ponta, la Viena.

Declaraţia premierului vine la o zi după explicaţiile ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.

”Clauzele referitoare la bănci există şi în prezent în sensul că o persoană poate chema în judecată o bancă creditoare pentru a dispune înlăturarea unei clauze abuzive sub sancţiunea unei amenzi. Diferenţa faţă de reglementarea propusă constă în faptul că, efect al constatării de către instanţă a unei clauze abuzive, acea hotărâre permitea înlăturarea ei din toate cauzele de acelaşi profil, din toate contractele existente cu aceeaşi clauză, precum şi din cele care urmau să se încheie.

Noi, sub recomandarea FMI, am prorogat intrarea în vigoare a acestei dispoziţii cu şase luni pentru că s-a spus, şi pe bună dreptate, că aceste dispoziţii legale nu au avut un studiu de impact. (…) Nu s-a făcut o consultare largă şi niciun studiu de impact anterior adoptării acestor texte”, a explicat Pivniceru, citată de Agerpres.

Bancherii s-au înţeles cu BNR, Guvernul şi FMI

Reprezentanţii FMI au avut discuţii cu Banca Naţională cu privire la noul Cod de procedură la începutul ultimei vizite a misiunii Fondului. Apoi, Guvernul Ponta şi-a luat angajamentul în scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional că nu va adopta măsurile legislative din noul Cod de procedură până ce nu va face un studiu de impact asupra aplicării legii în sistemul bancar. Restul Codului de procedură intră în vigoare pe 15 februarie.

Prevederile din legea de aplicare (nr. 76/2012) a noului Cod de procedură duc, printre altele, la modificarea legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti.

Apare posibilitatea unor procese de tip class action, în care, dacă o clauză este dovedită ca abuzivă în instanţă la acţiunea Protecţiei consumatorilor sau a unei asociaţii, atunci trebuie eliminată din toate contractele încheiate.

Unul dintre sectoarele cele mai lovite de această prevedere legală este, probabil, cel bancar. În ultimii ani au existat mii de procese între clienţi şi bănci în care a fost reclamată existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit. Cum aceste contracte sunt preformulate şi standard pentru fiecare bancă în parte, multe dintre ele fiind încheiate în anii anteriori crizei, o decizie a instanţei nefavorabilă băncilor i-ar lăsa cu pagube de peste 600 de milioane de euro pe an, după cum estimează chiar aceştia.

Reprezentantul delegaţiei FMI în România, Erik de Vrijer, spune că este necesar un studiu de impact pentru a determina impactul asupra sistemului bancar, astfel încât, prin aplicarea legii, interesul consumatorilor să fie respectat, iar băncile să nu fie gonite.

Modificările ce ar trebui aduse legii 193/2000 fac parte dintr-o directivă europeană din 1993 ce ar fi trebuit implementată complet la aderarea României la UE la 1 ianuarie 2007.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...