Ponta: Prin blocarea bugetului pe 2014 există riscul major de întrerupere a Acordurilor cu FMI, CE și BM

Există riscul major de întrerupere a Acordurilor cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială în cazul nepromulgării legii bugetului pe 2014 de către șeful statului, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 21:34
Ponta: Prin blocarea bugetului pe 2014 există riscul major de întrerupere a Acordurilor cu FMI, CE și BM

„Extrem de grav, în lipsa bugetului, nu vom putea crește gradul de cofinanțare a fondurilor europene. Grad absolut necesar pentru a se folosi toate programele deja deblocate. Contribuția națională pentru 2014 reprezintă 5,5 miliarde de lei și, evident, asta (nepromulgarea legii bugetului — n.r.) va duce la dezangajarea unor sume importante. Nu va putea fi început niciun obiectiv de investiții. Autostrada Comarnic-Brașov, autostrada Suplacu de Barcău-Borș sunt cele mai cunoscute ca pondere în buget. Există un risc major de întrerupere a Acordurilor cu instituțiile internaționale. Evident că toate datele bugetului au fost, așa cum știți, convenite cu reprezentanții Comisiei Europene, Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale”, a declarat Ponta.

Nu în ultimul rând, a punctat premierul, România nu va putea accesa în lipsa bugetului „acel top-up de 10%, scăderea cofinanțării României de la 15% la 5%”.

„Și asta înseamnă o pierdere de 1,7 miliarde de lei. Întrucât deficitul de 2,2 din 2014 este mai mic decât cel din 2013, de 2,5, funcționarea instituțiilor statului se va face pe acea regulă de 1 la 12 din 2013, implicit un deficit mai mare, implicit neînscrierea României în țintele și obligațiile pe care și le-a asumat prin Tratatul fiscal și prin Acordurile cu FMI”, a completat Victor Ponta.

Premierul a mai afirmat că explicația șefului statului privind retrimiterea legii bugetului în Parlament după ce va ajunge la promulgare este ori „o explicație politicianistă, ori extrem de lipsită de competență”.

„Domnia sa se referea la o taxă pe carburanți care nu este introdusă prin bugetul de stat. Ea a fost introdusă printr-o ordonanță care este în vigoare și care va produce efecte. Deci, nu este prevăzută în bugetul de stat. Cred că președintele, care a promulgat cel puțin opt sau nouă bugete, știa acest lucru și îmi permit să-i atrag atenția asupra acestei situații. Ar fi un mesaj extrem de rău într-un moment foarte rău pentru România. Așa cum dumneavoastră ați aflat și ați comentat, una din agențiile de rating a confirmat ratingul României cu perspectivă pozitivă și cu pasul următor de grad de investiții favorabil. Sunt mesaje importante pe care le primim în urma succeselor economice pe care România le-a înregistrat în ultima perioadă și pe care nu ne putem permite să le ratăm din bătălii politice personale și personalizate”, a mai declarat Victor Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...